Çalışanların çalıştıkları iş yerinde becerikli, zeki ve gerekli yetkinliklere sahip olması beklenir. Ancak bunları yerine getiriyor olmak o çalışanın ciddiye alınması için çoğu zaman yeterli olmaz. İş hayatında ciddiye alınmak isteyenlerin bazı diğer noktalara da dikkat etmesi gerekir. Bir iş yerinde saygı görmek, itibar kazanmak aynı zamanda ciddiye alınmanın birer belirtisidir. Personeller kendilerinin ciddiye alınmasını istiyorsa öncelikle kendilerine, sonra başkalarına saygı duymalı ve karşılığında da saygı beklemelidir.
Ciddiye Alınmak İçin Etkili Yöntemler
Çalışanların iş yerinde ciddiye alınması demek hem iş arkadaşları hem de yöneticileri tarafından önemsenmesi, sözüne itibar edilmesi anlamına gelir. Ciddiye alınmanın işle ilgili becerilerle alakası olduğu gibi bazı etkili yöntemlere de ihtiyaç vardır. Bunlara dikkat eden bir çalışan iş yerinde daha çok ciddiye alınmayı sağlayabilir. Her zaman ve her şartta kibar olan çalışanların sözü daha çok dinlenir. Kibarlıktan ve saygıdan vazgeçmemek, ciddiyetsiz konuşmalardan uzak durmak, gereksiz şakalar yapmamak bir çalışanın iş ortamında ciddiye alınmasını sağlar.
İş yeriniz tarafından belirlenen kıyafet şekline uygun giyinin. Bunun aksi davranmak çalışanın işine saygı göstermediği anlamını taşır. İşine saygı göstermeyen birinin saygı görmesi ve ciddiye alınması zorlaşır. Beden dili kullanımı hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenin. Bu konulu eğitimlere katılın. Beden dili ile pek çok şey ifade edilebildiği gibi karşınızdakilerden beklediğiniz saygıyı da aynı yolla görebilirsiniz. İşe geç kalmamaya, hatta 5 – 10 dakika erken işte olmaya dikkat edin. Bu davranış çalışanların işini önemsediğinin göstergesidir ve saygıyı hak eder.
Hayır Demekten Çekinmeyin
Gerektiğinde hatır demeyi bilen çalışanlar çalışma hayatındaki çizgilerini net olarak belirlemiş kişilerdir. Bu şekilde davrandığınız takdirde iş yerinizdeki diğer kişiler sizin tavrınızı bilir. Saygı görmek ve ciddiye alınmak hayır demeyi bilmekten de geçer.
İş arkadaşlarınızla ve yöneticilerinizle sıcak ilişkiler kurun. Ancak bu ilişkilerde en önemli nokta dozun ayarlanmasıdır. Samimiyetin dozunu kaçırmayın, insanlarla aranızda mesafe bırakın. Bırakacağınız mesafe, network ağınız açısından da önemlidir. Bu nedenle kaliteli bir network ağı oluşturmak istiyorsanız samimi fakat saygılı bir ortam oluşturmaya özen gösterin.
İş yerinizde canınızı sıkan her ne olursa olsun bunu davranışlarınıza yansıtmayın. Gergin hareketler yapmayın, ellerinizi ovuşturmayın, parmaklarınızla oynamayın. Bu hareketler sizin gergin olduğunuzu gösterir. Bunları alışkanlık haline getirirseniz diğerleri sizin sorunlu olduğunuzu düşünür ve ciddiye almazlar.
İş hayatında istenmeyen davranış şekillerinden biri de yavaş sesle, ağır ağır, konuyu uzatarak, gereksiz şeylerden bahsederek yapılan konuşmalardır. Konuşmalarınızda net olun, sonuç odaklı cümleler kurun, karşınızdakinin aksi durumdan sıkılacağını unutmayın. İş iletişiminde el sıkışmanın da püf noktaları vardır. Karşınızdaki ile tokalaşırken elinize güç verin, ne çok sert ne de çok yavaş tokalaşın. Kibar ve güçlü bir tokalaşmanın birebir iletişimde rolü büyüktür. Ciddiyet demek asık suratlı, somurtkan ve soğuk olmak demek değildir. Güler yüzlü olun, yerinde espriler yapın.