İş hayatına yen başlamak ile kariyer değişimi yapmak arasında büyük farklar vardır. İş hayatına yeni başlamak deneyimsiz biri olarak kariyerinize adım atmak anlamına gelirken, kariyer değişimi yapmak deneyimli olup farklı bir alanda kendi tercihlerinize göre belirlediğiniz sektöre geçiş yapmak anlamını taşımaktadır.
Fakat her iki durumda da yeni iş yerine, yeni takım arkadaşlarınıza, yöneticilerinize ya da iş yeri ulaşım ağınıza bile adapte olmak zordur. Çünkü bu durum bir değişim anlamına gelir ve her insan ister istemez değişime farklı şekillerde tepki verir.
Yeni İşe Adapte Olmak
İş değiştiren çalışanların da yeni işlerine ve iş yerlerine adapte olmaları için zamana ihtiyaçları vardır. Bu süreç işe adapte olmanın püf noktaları bilinerek hızlandırılabilir. Yazının devamında işinize yarayacak bu noktalar yer almaktadır. Çalışanların çalıştıkları işe ve iş ortamlarına uyum sağlayabilmeleri başarılı olmaları ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenle heyecan dolu olan bu süreçte biraz daha dikkatli olmak çalışanların yararına olacaktır.
İşe yeni başlayanlar bir yandan mutluyken, bir yandan da endişeli olurlar. Her ne kadar iş yaşamında daha önce yer almış olsalar da yeni iş yerindeki arkadaşların nasıl olduğu, çalışma ortamının bilinmemesi, yöneticilerin nasıl davrandığı, başarılı olunup olunmayacağı gibi konular iş değiştiren çalışanların kafasını kurcalar.
İşe başlandıktan sonra kişisel çalışma ortamını küçük dokunuşlarla kendine uygun hale getirmek bir çalışanın o iş ortamına hızlı alışmasını ve adapte olmasını sağlar. Sevilen objeler ve kişisel ofis malzemeleri ile bu sağlanabilir.
Yeni Çalışma Arkadaşları ile Zaman Geçirmek
İşini değiştiren kişiler için bu yeni insanlarla tanışmak ve uyum içinde olmak anlamına da gelir. İlk günler temkinli davranmak gerekse de yaratılabilecek basit fırsatlarla yeni iş arkadaşları ile iletişim kurulabilir, bu sayede onları yakından tanımak mümkün olur.
İş değiştirirken dikkat edilecek en önemli husus yeni firmanın ne kadar iyi tanındığıdır. İş adaptasyonunu artırmak için işe başlamadan önce gerekli araştırmaların yapılması, firma hakkında tüm bilgilerin edinilmesi yarar sağlar. Yeni başlanacak iş ile ilgili başvuru yapmadan önce ve iş görülmesi sırasında o işin tanımının, içeriğinin tam olarak ve doğru anlaşılması çalışanın işe başladıktan sonraki adaptasyonunu kolay hale getirir. Kendisinden ne beklendiğini ve işe katabileceklerini iyi bilen kişilerin yeni işlerine alışmaları çok daha kolay olur.
Yeni iş deneyiminde işe başladıktan sonra bir süre yöneticilerden geri bildirim istemek hem çalışanın gelişimi, hem de yöneticilerin işine verdiği önemi fark etmesi açısından önemlidir. Geri bildirimler çalışma arkadaşlarından da istenebilir. Böylece ortama daha hızlı uyum sağlanabilir ve iş daha iyi anlaşılmış olur. Kişisel iletişimde ilk izlenimin etkisi göz ardı edilemez. Çalışanların yeni girdikleri bir işte ilk karşılaşmalara dikkat etmeleri, bundan sonraki iletişimde ilk karşılaşmada bırakacakları izlenimle anılacaklarını unutmamaları gerekir. Elden geldiğince pozitif olmaya çalışmak bu durumda yapılacak en doğru harekettir.