Akbank, Akbank Çalışma Ortamı, Akbank Mülakatları ve Kariyer Basamakları

Hacı Ömer Sabancı tarafından 1948 yılında kurulan bankanın kurulma amacı, pamuk üreticilerine finansal alanda duydukları ihtiyacı karşılamaktı. Akbank, Türkiye’deki özel sermayeli bankalardan biri olarak yer almaktadır. Aynı zamanda verdiği hizmetler sayesinde kilometre taşlarını başarılı bir şekilde kat etmiş ve günümüzdeki en büyük özel sermayeli bankalardan biri olmuştur.

Başarılarıyla defalarca ismini duyurmuştur. “Dünyanın En Değerli 500 Bankası” adı altında yapılan araştırma sonuçlarında 6 kez Türkiye’nin en değerli bankası olmuştur. Bir tek Türkiye ile sınırlı kalmayan banka, yurtdışı temsilciliklerini de kurmuş, yurtdışı şubelerinde de hizmet vererek hem yurtiçi hem yurtdışı faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli bankası olması sebebiyle pek çok aday Akbank içerisinde çalışma hayali kurmakta ve dolayısıyla banka hakkındaki bilgileri detaylı bir şekilde öğrenmek istemektedir. Müşteri profilinin çok çeşitli olması ve müşteri sayısının oldukça fazla olması sebebiyle, banka içerisinde çalışacak olan adayların, diğer bankalara nazaran daha başarılı olması gerekir.

Akbank mülakatları ve sınavları hakkında bilgi edinmesi ve kariyer basamaklarını öğrenerek kariyer planını oluşturması oldukça önemlidir.

Akbank Çalışma Saatleri

Türkiye’nin her ilinde hizmet veren Akbank, hafta içi her gün çalışmakta, hafta sonu ise kapalı olmaktadır. Akbank şubeleri sabah 09.00’da iş hayatına başlayıp, akşam 17.00’da kapanmaktadır. Banka öğle molası saatleri ise 12.30 ile 13.30 arasında gerçekleşmektedir.

Resmi gün, bayram ve tatillerde de banka kapalı olmaktadır.

Akbank Çalışanlarının Maaşları

Akbank çalışanlarının maaşları, banka içerisinde kariyer yapmak isteyen adayların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Çalışanların almış olduğu aylık ücretler aşağıdaki gibidir:

  • Satış bölümünde iş hayatına yeni başlayan adaylar için 3000 TL, satış müdürü olanlar 13000 TL
  • Pazarlama alanında iş hayatında yeni başlayan adaylar için 3500 TL ve zaman içerisinde gösterilen performansa dayalı olarak 8200 TL
  • İnsan kaynakları bölümünde çalışan adaylar için 3200 TL ve zaman içerisinde gösterilen performansa bağlı olarak 9600 TL
  • Finans ve muhasebe bölümünde çalışan adaylar için 3400 ile 10500 TL arası
  • Bankanın tedarik bölümünde çalışan ve ithalat-ihracat işlemlerini gerçekleştiren adaylar için 2900 TL ile 9900 TL arası
  • Stajyer olan adaylar için 1000 TL
  • Çağrı merkezinde çalışan adayların ise 2000 TL’den başlayıp 8500 TL’ye kadar varan

bir ücretlendirme sistemi bulunmaktadır.

Akbank Mülakatları

Ülkemizin en önemli bankalarından biri olan Akbank, düzenli olarak her yıl personel alımı yapmakta ve bankacılık sektörüne ilgi duyan kişileri istihdam etmektedir. Personel olarak bir tek tam zamanlı çalışanların değil, stajyer alımlarının da yapıldığı bir bankadır.

Banka özellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan gençlere öncelik vermektedir. Girişimci bireylerin bünyelerinde çalışmasından büyük bir keyif almaktadır. Bu nedenle işe alım süreçlerinde öncelikleri daima genç adaylardan yanadır.

Pek çok aday, bankanın özel sermayeli bir banka oluşundan ötürü mülakatlarının ve sınavlarının zor olduğunu düşünmektedir. Fakat bu, doğru değildir. Her banka gibi Akbank’ta kendine özel mülakat ve yazılı sınav gerçekleştirmektedir. Adayların bazı özelliklere sahip olmasını ön planda tutarak yazılı sınavlardan başarılı olan her adayı, mülakat görüşmesine çağırmaktadır.

Akbank tarafından talep edilen ve adaylardan bulunması istenilen özellikler, Türkiye’deki her banka tarafından aranan niteliklerdir. Akbank ek olarak adaylardan ileri seviye İngilizce bilgisi talep etmektedir. Eğer adaylar Akbank tarafından aranan niteliklere uyum sağlayamayacağını düşünüyorsa, Türkiye içerisinde yer alan tüm bankalarda iş bulma konusunda zorlanacaktır.

Banka tarafından adaylarda aranan genel nitelikler ise aşağıdaki gibidir:

  • 28 yaşını doldurmamış olmak,
  • Üniversitelerin 4 yıllık lisans ya da yüksek lisans eğitimi veren, eleman istihdam edilecek iş koluyla ilgili bölümlerinden mezun olmak ya da mezun olunmasına 1 ay kalmak
  • İyi derecede İngilizce bilmek (İngilizce haricinde Almanca, Fransızca, Rusça ya da Arapça dil bilgilerinden herhangi birine sahip olmak)
  • Banka temel yetkinliklerine sahip olmak

Adaylarda aranan özel şartlar ise şu şekilde yer almaktadır:

  • Müşteri odaklı olabilmek
  • İnsan ilişkileri ve iletişimlerinde müşteri problemlerine yönelik pratik çözümler sunabilmek
  • Gerektiğinde banka ürün ve hizmetlerinin tanıtımlarını gerçekleştirmek
  • Belirlenen satış oranlarının üstüne çıkabilmek
  • Etkili, etkin ve verimli olabilmek
  • Bankacılık sektörüne istekli, hevesli olmak ve sektör hakkında güncel bilgiye sahip olabilmek
  • Erkek adaylar için askerliğini tamamlamış olmak (stajyer adaylar için askerliğin tecilde olması gerekir)
  • Giyimine ve görünümüne özen göstermek

Akbank Mülakat Soruları

Akbank mülakat ve sınavlarına hazırlanan adayların, banka tarafından yapılan işe alım süreci hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Adayların bu süreci daha rahat ve kolay bir şekilde atlatmasını sağlayacaktır.

Akbank, tıpkı birçok banka gibi işe alım sürecinde iki aşamalı bir mülakat süreci gerçekleştirmektedir. İlk aşama banka tarafından yapılan yazılı sınavlar ve ikinci aşama da yüz yüze görüşmelerin gerçekleştiği mülakatlardır.

Adayların ilk aşamada başarılı olabilmesi ve ikinci aşamaya geçebilmesi için yazılı sınavdan en az 60 puan alması gereklidir. 60 puan alan adayların ikinci aşamaya geçme hakkı bulunmaktadır. Sınavdan başarılı olan her aday banka tarafından mülakata davet edilmektedir. Akbank mülakatlarında sorulan sorular genel olarak:

  • Satış konusunda uzman mısınız? Uzman olduğunuz alanlar neler?
  • Son zamanlarda yaşanan ekonomik durumlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Türk ekonomisinin gidişatı sizce nasıl?
  • Zayıf bulduğunuz yönleriniz neler?
  • Akbank hakkında neler biliyorsunuz?
  • Neden bankamızı tercih ediyorsunuz?
  • Bankacılık sektörünü tercih etme sebepleriniz neler?
  • Beni, seni işe almam için ikna edebilir misin?

şeklinde sıralanabilmektedir.

Akbank Sosyal ve Yan Haklar

Akbank, çalışanlarına sosyal ve yan haklar sunan, sunmuş olduğu hakların daima geliştirilmesini sağlayan bankalardan biridir. Çalışanlarına fazlasıyla değer veren banka, her yıl maaş düzenlemesi yapmakta ve ekonomik koşullara göre ücretlendirmeler sunmaktadır.

Banka maddi açıdan çalışanlarına yılda maaş tutarları kadar 4 kez ikramiye vermekte ve bu ikramiye haricinde de yılda 1 kez olmak şartıyla “jestiyon” primi vermektedir. Çalışanların İngilizce bilgisine göre bankadan yabancı dil tazminatı alma hakkı da bulunmaktadır.

Çalışanlarının daima kendisini geliştirmesini ve öğrenmeye, bilgiye açık olmasını isteyen banka, banka içi hizmetler sunarak çalışanlarının eğitim faaliyetlerini desteklemektedir. Eğitim faaliyetlerine bağlı olarak kurum içinde performans yönetimi uygulanmakta ve adayların hem mesleki hem de fiziki becerilerine göre ödüllendirmeler yapılabilmektedir.

Yıl içerisinde fazlasıyla performans gösteren, oldukça verimli çalışan ve belirlenen hedeflere en kısa zamanda ulaşarak kendisini kanıtlayan personellere, banka tarafından kıdem teşvik primi ile performans primi, teşekkür mektubu, takdirname ve parasal ödüller sunulmaktadır.

Çalışanlar sosyal yardım olarak; ölüm yardımı, doğal afet yardımı, maluliyet yardımı, ölüm ve yaralanma tazminatı, aile yolculuk yevmiyesi, göç tazminatı, seyahat harcırahlarından yararlanabilmektedir. Ek olarak adaylar lojman kullanımı yapabilmekte ve şubeye uzak semtlerde oturan personeller için servis hizmeti verilmektedir.

Akbank çalışanlarının herhangi bir sağlık problemlerinde ya da çalışanların aile fertlerinde yaşanacak herhangi bir sağlık probleminde Akbank T.A.Ş Mensupları Tekaüt Sandığı Vakfı tarafından sağlık hizmetleri yapılmaktadır. Bu hizmetler İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’da verilmektedir.

Çalışanlar kıdem yılına göre yıllık izin kullanabilmektedir. Çalışanların kullanabilecekleri yıllık izin süresi aşağıdaki gibidir:

  • 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi 18 gün
  • 5 yıldan 15 yıla kadar kıdem süresi 24 gün
  • 15 yılın üzerinde hizmet verenler 30 gün

Ayrıca Akbank çalışanlarına, hastalık, evlilik, ölüm, doğum ve süt izni gibi ek izin süreleri de tanımaktadır.