Banka Çalışanlarının Bir Üst Kademeye Yükselmesi için Püf Noktalar!

Bankalarda çalışanların adım adım ilerleyerek banka müdürü, şube müdürü, bölge müdürü olmak gibi hedefleri her zaman, her çalışan için söz konusudur. Banka çalışanlarının adım adım yükselebilmesi için her banka birimi ve departmanı içerisinde görev almaları, her alanda deneyimli olmaları gerekir. Bir banka müdürünün banka içerisindeki her pozisyonla ilgili bilgi ve deneyim sahibi olması, banka içerisinde terfi ederken ve bir gün müdür olduğu zaman profesyonellik sağlayacaktır.

Profesyonellik kazanmak bir tek banka sektörü değil her iş pozisyonu ve sektör için önemlidir. Kariyer yaşamınızda ne kadar profesyonel, bilgi ve deneyimli olursanız o kadar çok ekip arkadaşlarınıza karşı güçlü iletişim, zaman ve performans yönetimi uygulaması yapabilirsiniz.

En Alt Pozisyondan En Üste Yükselmek Mümkün mü?

Bir bankada işe başlamış olmak demek o çalışanın bir an önce hatta işe başlamadan önce kariyer hedeflerini belirlemiş ve planlamasını yapmış olması demektir. Planlama doğru yapıldığı takdirde bir banka çalışanının en alt pozisyondan işe başlamış olsa bile en üst seviyeye çıkabilme şansı vardır. Bir banka içerisindeki en alt pozisyon gişe memurluğu ve en üst pozisyon ise müfettişliktir. Personeller genel olarak işe en alt pozisyondan başlar ve her yıl terfi etme şansını bulurlar. Gerek kurum içi gerek kurum dışı banka sınavları ile terfi alma hakkında sahip olurlar.

Bunun için sahip olmak gereken liderlik – yöneticilik vasfı, zaman yönetimi becerisi, işe hakimiyet, verilen görevi k-layıkıyla yerine getirmek, yöneticilerine kendini sevdirmek, onları becerileri ile yükselince başarılı olacağına inandırmak gibi birçok gereklilik olduğundan daha önce diğer yazılarımızda bahsetmiştik. Ancak bunlar bir bankada yükselmek için yeterli midir?

 

Sosyal Becerilerin Bankada Yükselmeye Etkisi

Sosyal becerileri yüksek olan, sosyal çevresini iş kuralları dahilinde doğru şekilde genişletmeyi başarabilen banka personellerinin yükselme yolunda işleri kolaylaşır. Sosyal medyanın iş ile ilgili etkin kullanımı da bu yolda fayda sağlar. Teknoloji çağının gereklerinden yeterince faydalanan bir banka çalışanının bunu işine de yansıtması durumunda yöneticilerinin gözünde yükselmesi ihtimaller dahilindedir. Bilmedikleri hakkında teknolojiden faydalanan, özellikle çalıştığı bankanın dijital uygulamalarının detaylarını bilen, yeni önerileri yöneticileri ile paylaşan çalışanlar her zaman bir adım öndedir.

Bankada çalışılan pozisyon ne olura olsun yönetim becerisi gereklidir. Örneğin bir gişe personeli ya da çağrı merkezi personeli kendi işini doğru yönetiyorsa bunun göz doldurmaması  imkansızdır. Öncelikle kendi işinizi doğru yönetin, gerektiğinde iş arkadaşlarınızın yönetimsel sorunları ile de ilgilenin, fikir verin, gerekişe yardımcı olun.

Banka çalışanlarının yönetici pozisyonunda olmasalar bile her zaman çalıştıkları bankanın kimliğine uygun, düzgün ve kurallar dahilinde giyinmesi gerekir. Kaliteli kıyafetler, doğru renk seçimleri, her zaman özenli giyinmek, kısacası yönetici olmasa bile bir çalışanın yönetici gibi giyinmesi temsil yeteneğinin olduğunun göstergesidir. Terfi aşamalarında değerlendirmeye alınacak olan bu kurala da dikkat etmek işe yarayacaktır.