Banka çalışanları için en alt pozisyon daima gişe memurluğudur. Gişe memurluğu ya da operasyon yetkilisi olarak iş yaşamına katılan personeller, pozisyonları doğrultusunda banka içerisinde yükselip yükselemeyeceklerini merak ederler. Kariyer hedefleri doğrultusunda yükselebilecekler en üst pozisyonlar ise banka müdürlüğü, banka müdür yardımcılığı management trainee ya da banka müfettiş ve müfettiş yardımcılığıdır. Bu seviyeye ulaşmak isteyen personellerin sıkı bir çalışma programı içerisinde olması, bu program dahilinde performanslarını, verimlilik seviyelerini ve üretkenliklerini başarıyla yerine getirmesi, kendilerine verilen görev ve sorumluluklarını üst düzey beklentiler çerçevesinde gerçekleştirmeleri gereklidir.
Genel olarak personeller banka müdürü olmanın oldukça zor olduğunu düşünmektedir. Peki bir bankada müdür olmak sanıldığı kadar zor mudur? Hangi yol izlenerek banka müdürü olunur?
Bankalarda Yükselmek Mümkün mü?
Kariyerini bankacılık üzerine planlayan, mezuniyeti banka personeli olmak için yeterli olan kişiler bankalarda çalışmaya başlamalarının ardından üst düzey pozisyonlara geçebilmenin de planlarını yapar ve bu yönde efor harcarlar. Zaman yönetimi, dikkat yönetimi ve stres yönetimi konusunda başarılı olmak için harcanan eforla birlikte planlı ve sistematik çalışmak, başarının da anahtarı olacaktır.
Bankacılık geçici bir meslek olarak görülmez ve yükselmenin nasıl gerçekleşeceği araştırmaları bir banka çalışanının ilk aylarında başlar. Banka personel alımları sonucunda yeni mezunlar genellikle satış departmanı, çağrı merkezi elemanı ya da gişe yetkilisi pozisyonlarında bankada çalışmaya başlarlar. Ancak her banka çalışanının gerekli şartları yerine getirdiği sürece önü açıktır ve müdürlüğe kadar yükselebilir.
Banka çalışanları kariyer hedefleri arasında diğer bankalara atanmayı da alırlar. Ancak bu atamalardaki beklenti çoğunlukla bir üst kademeye geçmek şeklindedir. Bankada çalışanların farklı bir bankaya geçebilmesi elbette mümkündür. Müdür olarak bir başka bankaya transfer olabilmek için müdür olabilme yetkinliklerine ve müdürlükten bir önceki diğer pozisyonlardan birinde çalışıyor olmak gerekir.
Bankacılık Mesleği Sürekli Gelişim Gerektirir
Hangi pozisyondan başlanırsa başlansın bir banka personelinin iş hayatı boyunca bilmesi ve ilke edinmesi gereken en önemli şey kendini işi ile ilgili ve kişisel olarak sürekli geliştirmek zorunda olduğudur. Eğitim anlamında ve kişisel yetenekler konusunda sürekli gelişim içinde olan bir banka çalışanı banka personel transferlerinde de tercih nedeni olur. Personelin kişisel gelişimine de mutlaka önem vermesi gerekir. Kişisel gelişim personellerin duygusal zekasını geliştirecektir. Duygusal zeka da iş yaşamında ihmal edilmemesi gereken noktalardan biridir.
Banka personelleri aynı bankada ya da farklı bir bankada müdürlüğe kadar yükselmek istiyorlarsa eğitim durumlarını yükseltmeli, yabancı dil eğitimlerini önemsemeli, artı bir dil daha öğrenme çabalarından vazgeçmemelidir. Banka müdürlerinde aranan en önemli özellik yabancı dildir. Ayrıca iş ahlakına sahip olmak, günlük iş rutinlerinde çalışkan olmak, satış departmanında ise iyi satışlar yapmak, üst yöneticilerinden gelen emirleri gereğince yerine getirmek, sunumlarını özenli ve doğru yapmak da bankacılıkta müdür olabilmenin gerekliliklerindendir.