Banka İşe Alım Mülakatı Sorusu: Başarıyı Nasıl Tanımlarsınız?

Banka personel alımları sırasında iş başvurusu yapan adayları bir takım süreçler bekler. Bu süreç içerisinde adaylar hem yazılı hem de sözlü mülakatlara tabi tutulurlar. En zor aşama sözlü olarak yapılan mülakat aşamasıdır. Adaylar bu aşamayı başarılı bir şekilde atlatabilmek adına ön hazırlık yapmalıdır. Yapılacak olan ön hazırlık, mülakatın daha stressiz, kaygısız ve rahat bir şekilde geçmesini sağlayacaktır.

Yapılacak olan ön hazırlık aşamasında adayların karşılarına gelebilecek soruları araştırması faydalıdır. Mülakatlarda en sık sorulan sorular içerisinde “Başarıyı nasıl tanımlarsınız?” ya da “Başarı sizin için nedir?” şeklinde sorulan ve asıl amacı motivasyon, iş performansı ölçümü ve kariyer hedeflerini öğrenme olan bir soru gelebilir. Bu soruya dikkatli ve mantıklı bir şekilde cevap vermek gerekir.

Başarıyı Nasıl Tanımlarsınız?

Karşınıza böyle bir soru geldiğinde, vereceğiniz cevabı kişisel özelliklerinizle birleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Aynı zamanda bankaların verdikleri iş ilanı içerisinde yer alan görev tanımını ve adaylarda aranan özellikler bölümünü dikkatli bir şekilde okuduysanız, vereceğiniz cevabı bu kriterler üzerinden yorumlayarak oluşturmanız en mantıklı hareket olacaktır.

“Başarıyı nasıl tanımlarsınız?” sorusu, tuzak mülakat sorularından biridir. Dolayısıyla vereceğiniz cevap mülakat sonucunuzu belirleyecektir. Görüşmenin olumlu bir şekilde sonuçlanabilmesi adına cevabınızın kısa, öz ve net olmasına dikkat etmelisiniz.

Nasıl Cevaplanmalı?

Örneğin, bankanın vermiş olduğu ilan içerisinde adaylarda aranan özellikler bölümünde kendinize 3 adet hedef kelime belirleyin. Bu kelimeler “etkili iletişim, yüksek motivasyon ve odaklılık” olabilir. İK yetkilisi bu soruyu sorduğunda vereceğiniz cevap şu şekilde olmalıdır:

“Etkili iletişimi yüksek biri olarak benim adıma başarı yüksek motivasyon ve iş odaklılığı sonucunda elde edilecek verilerdir. Bu veriler olumsuz sonuç gösterse bile benim adıma bir başarıdır. Çünkü tüm olumsuzlukların içerisinde benim avantaj oluşturmamı sağlayacak bir şey gizlidir. O gizli şey, başarıdır.”

Banka Mülakatlarında Tuzak Sorular Sorulabilir

Banka mülakatlarında sorulan sorular çeşitli olmakla birlikte hemen hemen aynı kalıptadır. Sizden kendinizi tanıtmanız istenir. İş başvurusu sırasında belirttiğiniz kişisel özelliklerinizi sözlü olarak da belirtmeniz ve teyit etmeniz beklenir. Bunların yanı sıra banka yetkileri tarafından sizi denemek amaçlı tuzak sorular da sorulabilir.

Her ne tarz soru ile karşılaşırsanız karşılaşın, mülakat boyunca samimiyetinizi kaybetmemelisiniz. Dürüst olmak, gerçek dışına çıkmamak ve samimiyetinizin dozunu kaçırmadan belli bir mesafede güler yüzlü olmak sizleri bir adım öne taşıyacaktır.

Banka İş Görüşmesi Mülakatlarında Beden Dilinize Dikkat!

Mülakat daveti aldığınızda, bu daveti aldığınız andan itibaren hazırlık süreciniz başlamış demektir. Bu hazırlıkların içinde bankayla ilgili araştırma yapmak, ilgili pozisyon hakkında bilgilerinizi tazelemek ve öz geçmişinizi kontrol etmek olduğu gibi psikolojik durumunuzu kontrol etmek ve heyecan düzeyiniz yüksekse kendi kendinizi telkin etmek de yer alır.

İşe alım uzmanları mülakatlar sırasında adayların beden dillerini nasıl kullandıklarına, heyecanlarını ve streslerini görüşmeye nasıl yansıttıklarına, kontrol altına alıp alamadıklarına da bakarlar. Görüşmede abartılı hareketlerden kaçınmanız gerekir. Başarıyı tanımlarken heyecan yapmamalı, gereken yerde vurgulamalarınızı ve beden dilinizi kullanmanız profesyonel bir görünüm sergilemenizi sağlayacaktır.