Banka Mülakatlarında Nasıl Davranmalı? Beden Dili

Banka Mülakatlarında Nasıl Davranmalı? Beden Dili

Banka Mülakatlarında Nasıl Davranmalı – İşe alım öncesinde gerçekleştirilen mülakatlar işin uzmanları tarafından yapılan detaylı bir değerlendirme olarak ifade edilir. Mülakat sırasında kendinizi doğru ve etkili bir biçimde tanıtmak işi almanız konusunda son derece faydalı olabilir.

Banka Mülakatlarında Nasıl Davranmalı

Bankacılık sektörüne girişlerde sürekli olarak gerçekleştirilen mülakatlar pek çok adayın korkulu rüyası haline geliyor. Özellikle sektöre olan ilginin adaylar tarafından son derece yoğun olması işe alım sürecinde yapılan değerlendirmelerin niteliğini değiştirebiliyor. Pek çok aday mülakatlar sırasında ter dökerken işe alım uzmanları da kurum için en doğru ve en faydalı kişiyi seçmek adına titiz bir eleme sistemi gerçekleştiriyorlar.

Bankacılık mülakatlarında sınavı geçen kişilerin sözlü olarak kendilerini tanıtmaları, kurum hakkında bildiklerini anlatmaları ve başvuru yapılan pozisyona ve dolayısıyla kuruma neler katacaklarını doğru biçimde ifade etmeleri gerekiyor. Mülakatlarda sergilenen tutum sınavda başarılı olan bir bireyin dahi olumsuz sonuç almasına yol açabilir. Öncelikli olarak banka mülakatlarına katılmadan önce karşınıza çıkabilecek soruları iyi tahlil edip ortalama olarak verebileceğiniz cevaplar hazırlamalısınız. Ancak tamamen önceden hazırlanmış ve çalışılmış sorular mülakat ortamı sırasında daha fazla gerilmenize ve ezberden yapılmış bir konuşma gerçekleştirmenize neden olacağı için değerlendirmelerde olumsuz bir puana sebep olabilir.

Banka Mülakatları

Bazı adaylar bankaların gerçekleştirdikleri mülakatlara devamlı olarak katıldıklarını ancak bir türlü olumlu yanıt alamadıklarını ifade ediyorlar. Halbuki mülakat ortamını bilen, sorulara ve karşısına çıkabilecek tüm durumlara hazırlıklı olan bu adayların neyi eksik yaptıklarını uzmanlar söylüyorlar! Pek çok konuda tecrübe edinmiş olan bu adayların tek eksiği kendilerini ifade ettikleri süreç içerisinde beden dilini yeterinde doğru ve etkili kullanamamalarıdır.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında beden dilini kullanan kişilerin karşılarındaki kişilerin bilinçaltlarına girebildikleri ve mesaj verebildikleri öğrenildi. Yapılan başka bir bilimsel araştırmaya göre ise iletişim kurulduğu sırada kelimelerin öneminin yüzde 7, gerçekleştirilen tonlamanın yüzde 38 ve beden dilinin ise yüzde 55 oranında önemli olduğu belirlendi. Aslında basit olarak ifade etmemiz gereken bir konuyu beden dili ile anlattığımız zaman karşı tarafı daha fazla etkileyebiliyoruz. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerek! Etkileyici olmak isterken fazla kullanılan beden dili komik duruma düşmenize ve karşınızdakinin dikkatini dağıtmanıza neden olabilir.

Beden Diline Dikkat Edin!Banka Mülakatlarında Nasıl Davranmalı

Bankacılık mülakatlarında karşı tarafa kendimizi doğru bir şekilde anlatmak ve işi almak için çaba sarf etmek yeterince gergin bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak beden dilinizle etkili bir sözlü iletişimi birleştirmek sizi diğer adaylardan bir adım öne çıkarabilir. Peki bankacılık mülakatlarında başarılı bir süreç için beden dilinizi nasıl doğru kullanabilirsiniz?

Göz Temasına Önem Verin

Karşılıklı olarak yapılan mülakatlarda göz teması her zaman önemlidir. Göz odaklı bir konuşma ikna edici ve etkileyici olabilir. Göz teması kurmamak genel olarak karşı tarafta saygı duymadığınızı, onaylamadığınızı ya da korktuğunu gösteren bir itibar bırakabilir. Ancak gözlerinizi dikip bakmak ise yapacağınız son şey olmalı’ Bu ise meydan okuma ya da kibir olarak yorumlanabilir. Mülakat esnasında gözlerini en doğru ve etkili şekilde kullanmak aranızdaki iletişimin doğru bir şekilde sağlanması açısından son derece önemlidir. Karşı taraf konuşurken direkt gözlerine bakmak istemezseniz iki kaşının ortasına bakın. Bu hem iyi bir dinleyici olduğunuz imajını verirken size sert sorular sormasını da engelleyebilir.

Banka Mülakatlarında Nasıl Davranmalı – Tokalaşma Ayarına Dikkat Edin

Mülakatlarda kapıdan girdikten sonra yapacağınız en etkili hareket tokalaşmak olacaktır. Ancak güler yüzlü, sağlam ve bilekten tutarak gerçekleştirilen bir tokalaşma karşı tarafa kendinize güvendiğiniz konusunda bir izlenim verecektir. Ancak abartılı sıkı ve karşı tarafı sarsacak bir tokalaşma orantısız bir güç imajı vereceği için mülakatta olumsuz bir izlenime neden olabilir. Bunun aksine yavaş, serbest ve hafif bir tokalaşmada kendinize güveniniz olmadığı izlenimine sebep olabilir. Ortasını tutturmak ve süreci iyi ayarlamak son derece önemlidir.

Gergin Olduğunuzu Belli Etmeyin

Mülakatlarda pek çok kişi otururken karşı tarafa gergin olduğu imajını verdiği için olumsuz bir görüşmeye sebep olurlar. Gerginseniz bile bunu saklamak tamamen sizin elinizde. Oturduğunuz yerden kalemle oynamak, tırnaklarınızla oynamak, masaya ya da sandalyeye ellerinizle vurmak gerginlik ifadeleri olarak bilinir. Heyecanlı bir süreç olduğu doğru ancak bu süreçte mümkün olduğunca gergin olduğunuzu saklamak işi almanız açısından son derece önemlidir.

Gülümsemeyi İhmal Etmeyin!

Görüşmelerde karşı tarafı en çok etkileyen hareketler kişinin pozitif bir enerjisinin olmasıdır. Görüşmeler sırasında pozitif ve hevesli görünmek mülakatların başarılı geçmesi açısından son derece önemlidir. Daima gülümseyin. Ancak bu yapmacık ve zoraki bir gülümseme olmasın. Görüşmeler sırasında daha önce çalıştığınız  bir iş varsa patronlarınızı ya da geçmiş işlerinizi asla kötülemeyin. Bu karşı tarafın güvenini kıracaktır. Pozitif konulardan bahsederek süreci olumlu bir şekilde yönetebilirsiniz.