Banka Personel Alımı İş Görüşmelerinde Verilecek Cevaplar!

Bankacılık sektöründe kariyer hedefi bulunan bireylerin, bankaların yapmış olduğu personel alımları hakkında detaylı bilgiye sahip olması, kariyer yaşamlarında alacakları kararlar açısından oldukça önemlidir. Yapılacak iş başvurularına dair ön hazırlık çalışmalarının yerine getirilmesi, adayın mülakattaki başarı oranı arttırmaktadır.

Ön hazırlık sürecinde adayların çeşitli mülakat sorularına karşı kendini hazırlaması, banka ve mülakatı gerçekleştirecek yetkili hakkında ön bilgi edinmesi, güncel ekonomik, kültürel, sosyal ve finansal olayları takip etmesi gerekir. Tüm bunları yapmak, adayın mülakat sürecini hızlandıracaktır.

Banka Mülakat Soruları

Bankalar, personel alımı ile ilgili yaptıkları iş görüşmelerinde başvuru yapan adaylara yönelik çeşitli sorular sorarlar. Banka mülakat soruları listesinde genel olarak adaylara sorulan sorular arasında,

  • “Bize kendinizden bahseder misiniz?
  • Neden bankacı olmak istiyorsunuz?
  • Neden bu bankayı tercih ettiniz?
  • Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
  • Bankamız hakkında neler biliyorsunuz?”

şeklinde sorular sorulmaktadır. Sektördeki hangi pozisyona başvurulursa bulunsun, mutlaka adayın önüne bu sorular içerisinden herhangi biri gelmektedir. Sorulara yönelik olarak adayların farklı cevaplar vermesi beklenmektedir. Dolayısıyla ön araştırma yaptığınızda klişe kelimelerden uzak durmalı ve ezber yapmamalısınız. Bu durumlar kendinizi yeterince ifade edememenize sebep olabilir.

“Neden Bu Mesleği Seçtiniz?”

Üniversitelerin iktisat, işletme, pazarlama, maliye, muhasebe, bankacılık gibi bölümlerinde öğrenim gören ya da mezun olmuş kişilerin de hedefinde genel olarak bir bankada işe girmek vardır. Çünkü okudukları bölümle ilgili kendilerini geliştirebilecekleri en iyi meslek bankacılıktır. Banka personel alımları neticesinde iş başvurusu kabul edilerek mülakata çağrılan kişilere “Neden bu mesleği seçtiniz?” sorusu sorulduğunda, bu meslekteki disiplinli çalışma şeklini tercih ettiklerini söylemeleri de sıkça verilen cevaplar arasındadır.

Fakat bu doğrultuda verilmesi gereken cevap kendi kariyer hedeflerinizi konu almalıdır. “Bu mesleği seçtim çünkü bankacılık sektörünü temelden öğrenmek ve zaman içerisinde X pozisyonuna yükselmek istiyorum. Ekonomi alanına ilgi duyuyorum ve bu alandaki ilgimi gerek mesleğimle gerek kişisel yaşamımdaki becerilerimle kanıtlamak istiyorum.” şeklinde olmalıdır.

Bir Bankada Çalışmak için Uygun musunuz?

Banka iş başvurusu yapan adayların hayali her ne kadar bankacılık sektöründe çalışmak olsa da her işte olduğu gibi bir bankada çalışmak için de belirli özelliklere sahip olunması gerekir. Banka personel alımı ilanlarında adaylarda aranan niteliklerin yanı sıra bir de adaylarda sahip olması beklenen “kişisel özellikler” bölümüne yer verilir.

Bu bölüm, adaylarda sahip olması beklenen kişisel becerileri ve yetenekleri kapsar. Örneğin bir banka iş ilanında adaylarda aranan özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Dikkatli olmaları, düzenli, sistemli ve prensipli çalışmaları
  • Ekonomik ve finansal alanda yaşanan olayları takip etmeleri
  • Güncel olmaları, kendilerini geliştirmeye ve yeniliklere açık olmaları
  • Kendine güvenen ve kendine saygı duyan kişiler olmaları
  • Giyimine ve dış görünümüne dikkat eden adaylar, ön plana çıkmaktadır.
  • Sabırlı, anlayışlı, güler yüzlü olmaları ve daima müşteri odaklı çalışabilmeleri
  • Müşteri memnuniyetini ön planda tutabilmeleri
  • Kurumun vizyon ve misyonuna uyum sağlayabilmeleri