Halkbank Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı?

“Türkiye’nin üreten bankası” sloganı ile bilinen Halkbank, 86 yıllık tarihi ile Türkiye’de hizmet veren devlet bankalarından biridir. Halk bankacılığının gelişmesinde önemli bir rolü bulunan bankanın, esnaf ve sanatkarlara özel kredileri, bankacılık hizmetleri ve müşteri odaklı davranması ile günümüzde en çok tercih edilen bankalardan biri olmasını sağlamıştır.

Halkbank bankasının yurt içi ve yurt dışı olmak üzere dünya üzerindeki pek çok ülkede şubeleri, özel işlem merkezleri, temsilcilikleri ve büroları bulunmaktadır. Ülke ekonomisinin temel yapı taşı olan esnaf, sanatkar ve KOBİ’lerin özel hizmetlerden faydalanabildiği banka, sektör içerisinde en güvenilir bankalar arasında yer almaktadır. Günden güne gelişen ve büyüyen yapısı nedeniyle düzenli olarak yılda iki kere (bazı pozisyonlarda bir kere) Halkbank personel alımı gerçekleştirmektedir.

Halkbank Sınavlarına Kimler Katılabilir?

2019 Halkbank personel alımı ilanları, bankanın internet sitesinde ve bazı kariyer iş ilanları sitelerinde duyurulmaktadır. Bu alımlarda banka yazılı sınav uygulaması ve mülakat görüşmeleri düzenlemektedir. Personel olarak banka içerisine dahil olmak isteyen ve kariyer yaşamlarına Halkbank ile devam etmek isteyen adaylar öncelikle Halkbank sınav başvurusu yapmalıdır. Yazılı sınav, personel alımlarının ilk aşamasıdır.

Yazılı sınava başvuru yapmak isteyen adaylarda aranan genel ve özel şartlar, banka tarafından yapılan duyuruda açık bir şekilde belirtilmektedir. Lakin aranan ilk şart adayların İnsan Kaynakları Yönergesi’nin dördüncü maddesinin dördüncü bendine göre 18 yaşını doldurmuş olmasıdır. Aynı zamanda kadınlarda 26, erkeklerde 28 yaşını doldurmamış olmak gerekir.

Halkbank çeşitli iş pozisyonlarında her yıl düzenli olarak personel alımı gerçekleştirmektedir. Adaylar sınav başvurusu yaparken istihdam edilmek istedikleri pozisyonun başvuru, sınav ve mülakat aşamalarını, değerlendirmelerini ön planda tutmalıdır. Başvuru yapılacak pozisyona ait başvuru şekli, başvuru öncesi ve sonrası yapılması gerekenler, mülakat ve yazılı sınavlar hakkındaki bilgiler, Halkbank resmi sitesi aracılığı ile adaylara, bankanın resmi internet sitesi üzerinden bildirilmektedir. Bu nedenle adayların sürekli olarak bankanın resmi internet sitesini kontrol etmeleri gerekmektedir.

Genel olarak Halkbank personel alımı başvuru şartları şu şekilde yer almaktadır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Bankacılık sektörüyle ilgili üniversite bölümlerinin 4 yıllık lisans ya da yüksek lisans bölümünden mezun olmak
  • Erkek adaylar için askerlikten muaf olmak ya da henüz yeni mezun olan adayların askerlik sürelerinin en az 1 yıllık tecilde olması
  • Sağlık sorunlarının bulunmaması ve Türkiye’nin her noktasında adayın görev yapabilecek fiziki ve ruhsal açıdan elverişli olması
  • Adayın hapis cezasının olmaması ya da 6 aydan fazla hapis cezası gerektiren herhangi bir suçtan ötürü hükümlü bulunmaması

Banka tarafından adaylarda aranan özel şartlar ise şu şekilde yer almaktadır:

  • Adayların tutum, davranış ve özgeçmiş açısından bankacılık sektöründe yeterli ve uygun bulunması
  • Etkili iletişim ve ikna becerilerine sahip olunması ve bu becerilerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi
  • Diksiyonunun düzgün olması, kendini açıkça ifade edebilmesi
  • Bankacılık sektörüne hakim olması, sektör içerisindeki gelişmeleri yakından takip etmesi, yeniliklere ve değişimlere açık olması
  • Problem çözme ve karar verme tekniklerinde proaktif, yaratıcı ve açık fikirli olması
  • Seyahat engelinin bulunmaması

Halkbank Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halkbank bankasında çalışmak isteyen adaylar, işe alım süreçleri ve sınav başvuruları hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmalıdır. Şirket politikaları her yıl yeniden düzenlenmektedir. Dolayısıyla yapılacak olan sınavlar, sınavlara ilişkin konu dağılımları, soru çeşitleri, sınav bölümleri ve değerlendirmesi değişebilmektedir.

Yazılı sınava başvuru yapacak olan adaylar, bankanın resmi internet sitesindeki başvuru süreciyle ilgili duyuruyu mutlaka okumalı ve anlamalıdır. İkamet yeriniz, işe alım yapılacak pozisyon tercihi ve bankanın talep etmiş olduğu genel ve özel şartlar size uygun değilse, başvuru yapmamanız gerekir.

Halkbank sınavları yazılı ve sözlü sınav olmak üzere de iki aşamada gerçekleşmektedir. Her iki aşama için de başvurular bankanın resmi internet sitesinden alınmaktadır. Yazılı sınavdan başarılı olamayan aday, sözlü mülakat aşamasına geçememektedir. Aynı zamanda her başarılı olan aday da sözlü mülakata davet edilmemektedir.

Adaylar sınav başvurularını internet sitesi üzerinden gerçekleştirmelidir. Başvurular hiçbir şekilde direkt olarak bankaya yapılmamaktadır. Sınav başvurusu yapmadan önce adaylar mutlaka sınav ücretini yatırmalıdır. Bu ücret bedeli şube, internet bankacılığı, ATM ya da havale/EFT yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Başvuru bedeli banka tarafından belirlenen sınav başvuru merkezinin IBAN numarasına yapılmalıdır. Tahsil yapılırken adayın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını, adını ve soyadını ve iletişim bilgilerini mutlaka belirtmesi gereklidir. Bu bilgilerin yer almadığı başvurular yine kabul edilmemektedir.

Halkbank sınav başvurusu için ücretini tahsil eden adaylar, bankanın resmi internet sitesi üzerinde yayımlanan “Halkbank Sınav Başvuru Formu” belgesini tam ve doğru bilgiler içererek doldurması gerekir. Başvuru formunun içerisinde mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf eklenmesi şarttır. Fotoğrafı bulunmayan adayların başvurusu kabul edilmemektedir. Başvuru formunda adaylar özgeçmiş bilgisine de yer vermelidir. Banka, adayı uygun görmediği takdirde yine başvurusunu kabul etmeme hakkına sahiptir. Yatırılan ücretler başvuru kabul edilmese bile iade edilmemektedir.

Adaylar yapmış oldukları başvurunun sonucunu internet adresi aracılığıyla öğrenebilmektedir. Adayların sınav yeri ve saatleri sınav giriş belgeleri üzerinde belirtilmektedir. Sınav giriş belgesi ile birlikte adaylara “aday şifresi” verilmektedir. Bu şifre, adayların başvurularını takip etmesi için gönderilmektedir. Adaylar başvurularını, başvuru sonuçlarını, yazılı sınav sonuçlarını, yazılı sınav başarı durumunu, mülakat başvurusunu, mülakat sonuçlarını bu şifre ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını kullanarak banka üzerinden takip edebilmektedir.

Halkbank Sınavları Nasıl Yapılır?

Halkbank yazılı sınavları ülke genelinde 14 farklı merkez aracılığıyla yapılmaktadır. Bu merkezler; Adana, Antalya, Ankara, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Samsun ve Trabzon olarak yer almaktadır. Adaylar belirtilen 14 merkezde yazılı ve sözlü mülakatlara dahil olabilmektedir. Kimi zaman banka yazılı sınavlarını burada gerçekleştirirken sözlü mülakatlarını yalnızca İstanbul ilinde yapabilmektedir.

Adaylar başvuru yaptıkları pozisyonun sınavına ait belirlenen günde yanlarında sınav giriş belgesi ile kimliklerini bulundurması şarttır. Sınav giriş belgesi adayların ikamet etmiş oldukları adrese gönderilmemektedir. Sınav giriş belgesini çıkartmak isteyen adaylar, kendilerine verilen “aday şifresi” ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile bankanın aday sisteminden belgelerini almaktadır. Kimlik yerine pasaport, geçici kimlik belgesi, sürücü belgesi ya da mesleki kimlik belgesi getiren adaylar sınava alınmamaktadır.

Adayların sınav başvurusu yaparken dikkat etmesi gerekenler:

  • Başvurular internet üzerinden alınıyorsa bankanın şubesine giderek başvuru yapılmamalıdır. Buradan yapılacak olan başvurular geçersiz sayılacaktır.
  • Adaylar, kendilerinden talep edilen başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmalıdır. Başvuru formu içerisinde yer alan bilgileri eksik dolduran, hatalı veya yanlış bilgi veren adayların başvurusu direkt olarak reddedilmektedir.
  • Başvuru formuna son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık bir fotoğrafınızın eklenmesi istenmektedir. Başvurularına fotoğraf eklemeyen adayların da başvuruları direkt olarak reddedilmektedir.
  • Adaya ait iletişim bilgileri doğru olmalıdır. İK yetkilisi iletişim kurmak üzere adaya ulaşmak istediğinde mutlaka ulaşabilmelidir. Aksi takdirde başvuru reddedilir.
  • Adayın sınav başvurusu yaparken özgeçmiş belgesini de göndermesi istenmektedir. Etkili ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlanmalı, özgeçmişe ön yazı ve kariyer hedefleri yazısı eklenmelidir. CV içerisindeki bilgiler tam olmalı ve eksik ya da yanlış bilgi içermemelidir.
  • Başvuru formuna fotoğraf eklemiş olmanız, CV içerisine eklemeyeceğiniz anlamına gelmez. Hem özgeçmiş belgenizde hem de başvuru formunuzda fotoğrafınız bulunmalıdır.
  • Form ve CV okunaklı bir yazı ile doldurulmalıdır. Adaylardan istenen yazı fontu ve stili genel olarak başvurularda belirtilmektedir. Okunmayan, özensiz bir şekilde hazırlanan CV’ler de reddedilmektedir.
  • Aday başvurusunu posta ya da e-mail yolu belirtilmişse bu adreslerden iletmelidir. Kuruma posta yollanmamalı ya da başvuru telefon aracılığıyla yapılmamalıdır.