Bankalara İş Başvurusu Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bankacılık kariyerinde ilerlemek isteyen adayları zorlu bir mülakat süreci beklemektedir. Bu süreçten başarılı bir şekilde geçmek isteyen adaylar, mülakat öncesinde iyi bir hazırlık yapmalıdır. Ülkemizdeki bankalar genel olarak hem yazılı hem de sözlü mülakatlar gerçekleştirmektedir. Her bankanın kendisine ait bir yazılı sınavı ve sözlü mülakat biçimi bulunmaktadır. Bu mülakatlar bireysel ya da grup halinde gerçekleşebilir.

Bankalar yapacakları personel alımlarında, duyuru ve ilanlar oluşturmaktadır. İş başvurusunun nasıl yapılacağı, nasıl bir süreç izleneceği, bu süreç içerisinde adayların nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulacağı ilan ve duyurularda net bir şekilde ifade edilmektedir. Dolayısıyla adayların duyuruları ve ilanları sürekli olarak takip etmesi ve bankanın iş ilanını dikkatli bir şekilde incelemesi gerekir.

İş İlanını Detaylı Bir Şekilde İnceleyin

Bankacılık mesleğini arzuluyor olmanız ya da bu kariyerde başarılı olacağınızı düşünüyor olmanız, yapacağınız iş başvurusu için yeterli bir neden değildir. İş başvurusunda bulunmadan önce bankanın hangi pozisyon adına ilan açtığına ve bu ilandaki görev tanımına, kriterlerine, iş pozisyonu gerekliliklerine, adaylarda hangi özelliklerin arandığına ve adayların nasıl bir mülakat sürecinden geçeceğine dikkat etmelisiniz.

Elbette yüzde 100 bir şekilde size uyum sağlayan bir iş ilanının bulunması imkansızdır. Fakat sahip olduğunuz kişisel özellikler ve aradığınız iş pozisyonu uygun ise başvuru yapabilirsiniz. Her bankanın belirlemiş olduğu temel nitelikler vardır. Bunlar; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kadınlar için 26 erkekler için 28 yaşından büyük olmamak, erkek adayların askerlik mesleğini yerini getirmiş ya da 1 yıl süreli (çalışılacak pozisyona bağlı olarak) tecil ettirmiş olması, İngilizce dil bilgisi, fakültelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinde bankacılık ile ilgili eğitim almış olmaları, zihinsel veya seyahat etmelerine engel bir problemlerinin bulunmaması ve son olarak herhangi bir suç işlememiş ya da bir suçtan ötürü hapis cezası almamış olmalarıdır.

Fakat bu genel nitelikler dışında bankaların ön planda tuttuğu ve adaylarda aradığı kişisel nitelikler de vardır. Örneğin satış ve pazarlama alanında alım yaparken etkili iletişim becerilerini ve ikna kabiliyetini ön planda tutarken, müfettiş yardımcılığı için ileri seviye İngilizce dil bilgisini ön planda tutacaklardır. Bu nedenle iş pozisyonunda aranan kişisel niteliklere dikkat etmeli ve bu niteliklere sahip değilseniz başvuru yapmamalısınız.

Deneyimsiz Olabilirsiniz

Banka personel alımı şartları incelendiğinde tecrübesi olmayan kişilere de şans verildiği görülmektedir. Bankalar, kendi içlerinde henüz daha yeni mezun olmuş kişileri eğitmekten hoşnut olmaktadır. Yeni mezunlara yönelik yapılan alımlarda deneyim sahibi olmanız önemli değildir fakat bir staj bilginiz varsa, diğer başvuruların önüne geçeceğiniz anlamına gelir. Çünkü deneyimsiz adaylar açısından staj bilgilerinin var olması “deneyimli” olarak algılanmalarını sağlar.

Bir bankacının departmanı ne olursa olsun sahip olması gereken önemli özellikleri arasında sabırlı olabilmek, insan ilişkilerinde güçlü olmak, dikkatli ve özenli olmak, yenilikçi olmak ve girişimci ruhunu benimsemek vardır. Bankacılık personel alımı başvurusu yaparken kişinin kendine sorması gereken sorulardan birisi de her ne kadar matematik bilgisi olursa olsun dikkatli olup olmadığıdır. Bankacılıkta “dikkat” önemli unsurlardandır. Çünkü bu meslekte yapılacak en küçük bir hesaplama hatası çok ciddi sorunlara yol açabilir.

Banka Personel Alımı Başvurularının Püf Noktaları

Bankalara iş başvurusu yapmadan önce kişinin tüm bu kriterlere uygun olup olmadığını gözden geçirmesi bankacılık mesleğinde kaydedeceği başarının da anahtarıdır. Kariyer planlarınıza bir bankada başlamak ya da devam etmek istiyorsanız başvuru yapmadan önce CV’nizi gözden geçirmelisiniz. CV’nizdeki eksikleri ve hataları tespit edip revize etmek iş arayan kişilere sıklıkla önerilmektedir. Ayrıca başvuru yapacağınız pozisyon için yetenek ve becerilerinizin uygun olup olmadığı da önemlidir. Mezuniyetiniz iş ilanı ile örtüşüyor olsa da kişisel yeteneklerinizin örtüşmediği durumlarda başarısızlık kaçınılmazdır. Banka personel alımı yapacaklara bir diğer öneri olarak; başvuru yapacakları bankanın evlerine yakın olup olmadığını kontrol etmeleri de belirtilebilir. Personel alımı duyurularında bu ayrıntı da belirtilir ve adayların hangi il ve ilçelerde ikamet etmesinin istendiği bildirilir.