Bankacılık Finans Bölümü İş Olanakları

Bankacılık ve Finans Bölümü üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık eğitim veren fakültelerinde, finans ve ekonomi alanında istihdam edilmek üzere öğrenci yetiştiren bir alanıdır. Günümüzde ekonomide yaşanan gelişmeleri ve finans alanında meydana gelen birtakım önemli çalışmaları göz önünde bulundurduğumuz zaman sektörde açılan ihtiyacın son derece önemli olduğunu söylemek mümkündür.

Bir firmanın ya da kurumun başarısı finansal anlamda gerçekleştirilen çalışmaların değeri ile eş değerdir. Bu süreç içerisinde finansal kararlara baktığımız zaman hızla değişen piyasalara uyum sağlayacak nitelikli elemanların yetiştirilmesine duyulan ihtiyaç ortaya çıkıyor. Bu süreç içerisinde ülkemizde finans ve ekonomi alanında nitelikli personelin azlığı eğitimin önemini de vurguluyor. Üniversitelerin Bankacılık ve Finans bölümlerinden mezun olan öğrencilerin sadece bankalarda istihdam edildiğine dair yanlış bir kanı var. Ancak finans sektörünün kullanılabildiği pek çok alanda iş imkanı bulunabilir. Kendini yetiştiren nitelikli bireylerin bu süreçte iş imkanlarının son derece geniş olduğunu söylemek mümkün. Peki Bankacılık ve Finans mezunları iş olanakları nasıldır?

Banka Personeli

Bölümün temelinde olduğu gibi bankalarda çeşitli departmanlarda çalışmanız mümkündü. Özel ve kamu bankalarında şansınızı deneyebilirsiniz. Bankacılık, banka yapısı ve gelişen şartlar göz önünde bulundurulduğu zaman pek çok çalışma stilini ortaya çıkarmaktadır. Bankacılık mezunları, bankanın satın alma, gişe yetkilisi, banka müdürü, banka müdür yardımcısı, banka müfettişi, banka teknik personeli gibi daha pek çok alanda görev almaları mümkündür. Mezun olan adayın kariyer hedefi, başarısı ve kendisini yetiştirme durumuna göre deneyimlerine bankacılık sektörünü eklemesi mümkündür.

Finans Danışmanı

Günümüzde en çok karşımıza çıkan meslek grupları arasında yer alan Finans danışması hem kamu hem de özel sektörde sık sık istihdam edilmektedir. Ekonomik anlamda gelişmelere ve değişimlere ayak uydurabilmek için artık finans danışmanlarının tecrübesine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle son yıllarda firmalara ve şirketlere finansal danışmanlık hizmeti veren pek çok kurum ve kuruluş açılmıştır. Bankacılık ve Finans Bölümü mezunlarının, finans danışmanı olarak çalışmayı planlaması durumunda; parayı doğru alanda doğru şekilde yönlendirmek, gerçek girişimler konusunda raporlara yer vermek, paranın en doğru şekilde değerlendirilmesini ve kazandırmasını sağlamak ve paranın üzerinden faiz alır hale gelmek gibi becerilerin gerçekleştirilmesi gerekir.

Sigortacılık

Ekonomi alanında sigortacılık ayrı ve önemli bir meslektir. Geniş bir alana yayılan bu sektör günümüzde pek çok kişi tarafından ihtiyaç halini almıştı. Yapılan araştırmalarda geleceğin meslekleri arasında anılacağı söylenmektedir. Ev sigortası, kişisel sigorta, deprem sigortası gibi türetilebilecek pek çok sigorta türü bulunmaktadır. Günümüzde aktif olarak hizmet veren pek çok sigorta acentesi bulunmaktadır. Bölümden mezun olduktan sonra sigortacılık alanında kendinizi geliştirebilir ve sektörde önemli çalışmalar yapabilirsiniz.

Kredi Analisti

Finans Danışmanlığının ayrı bir dalı olarak isimlendirilebilir. Ancak sadece kredi analizi konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bir müşterinin ya da bir firmanın kredi analizlerinin ölçümleri yapılmaktadır. Günümüzde pek çok firma kredi alarak işleri büyütmenin peşindeyken ortaya çıkan riskler kredi almalarını engelleyebilir. Bu durumda borç verilen kişilerin ekonomik takibi yapılırken, kredi almanın önündeki engeller araştırılarak ortadan kaldırılır. Borçlarını zamanında ödeyen kişi ve kuruluşların ikaz ve ihtar süreçleri ile ilgilenen kişilerdir.

Maliye Bakanlığı

Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak üst düzey yönetici ya da amir olarak çalışma seçenekleri de bulunmaktadır. Ancak yeni mezunların bu pozisyona gelmeleri için biraz zaman geçmesi ve kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Tamamen devlete bağlı olan bu iş alanında uzmanlık, deneyim ve olgunluk beklenmektedir. Yeni mezunlar ise bu şanslarını Maliye Bakanlığı kaynaklı stajları ile kullanabilirler.

Uluslararası Denetim Şirketleri

Şirketlerin yıllık olarak vergi takibi yapmaları, mali takvimlerine göz atmaları, raporlama sistemlerini geliştirmeleri ve gerekli mali çalışmaları hizmete sokmaları gerekmektedir. Bu süreçte ekonomi bilgisinin yanı sıra iyi derecede İngilizce bilmek son derece önemli. Hatta günümüz şartlarında yeni bir yabancı dil daha istenebiliyor. Bu süreçte matematik ile arası olan kişiler uluslararası denetim şirketlerinde çalışarak şirketlerin mali denetim ve incelemelerini gerçekleştirebilirler. Kariyer yapmak için iyi fırsatlar sunulmaktadır.

Bankacılık ve finans hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

https://bankagazetesi.com/bankacilik-ve-finans-30735.html