Bankaların amacı bütün finansal işlemlerin yasal güvenceyle tek çatı altında gerçekleşebilmesini sağlamaktır. Para biriktirmek, para yatırmak, ödeme yapmak, yatırım yapmak, borç almak gibi temel finansal işlemlerin yanında işlem hacmi daha büyük leasing, factoring gibi finansal hizmetler için de bankalardan yararlanılmaktadır. Bankaların müşteri profilleri kişilerden büyük kurumlara kadar oldukça geniş bir portföye sahiptir. Bu nedenle her müşteri profilinin talep ettiği bankacılık hizmeti farklı olabilmektedir. Bankalar, çeşitli birimlere ve departmanlara ayrılarak bu hizmetleri müşteri bazında özelleştirerek sunmayı amaçlamaktadırlar. Bu nedenle genel müdürlük, bölge müdürlükleri ve banka şubeleri yapılanması ortaya çıkmaktadır.
Genel müdürlük bankanın iç kontrol, hukuk, insan kaynakları gibi departmanlarını bünyesinde barındıran ana merkezidir. Bankanın yönetimi, denetimi ve oluşumu genel müdürlükte sağlanmaktadır. Bölge müdürlükleri ise belirlenen bölge sınırlarında genel merkez konumundadır. Burada müşterilere bankacılık hizmetleri sunulmakta aynı zamanda şubelerin koordinasyonu sağlanmaktadır. Banka şubeleri ise müşterilere bankacılık ürün ve hizmetlerinin sunulduğu birimlerdir. Bu nedenle müşteriler için şubeler bankanın görünen yüzü konumundadır. Banka şubeleri de müşteri profiline göre farklı hizmetler sunmaktadırlar. Kurumsal şubeler, ticari ve kobi şubeleri, bireysel bankacılık hizmetlerinin sunulduğu perakende şubeler ile bankacılık hizmetleri sunulmaktadır. Müşteri profili ne olursa olsun her şubenin başında şube müdürü yer almaktadır.
Banka Şube Müdürü Nedir?
Banka şubeleri, müşterilere bankacılık hizmetlerinin sunulduğu yerlerdir. Bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanmak isteyen müşteriler bizzat banka şubelerine gelerek burada banka personelleriyle iletişim kurmaktadırlar. Gişe yetkilileri, müşteri temsilcileri, satış temsilcileri, operasyon yetkilileri ve şube müdürü banka şubelerinde çalışmaktadırlar. Şube müdürü, çalıştığı şubenin performansından sorumlu olan kişidir ve şube içerisinde pozisyon olarak en üst seviyededir. Bu nedenle şube içerisindeki en büyük sorumluluk şube müdürüne aittir.
Nasıl Banka Şube Müdürü Olunur?
Banka şube müdürü olmak için öncelikle üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Bankacılık, bankacılık ve finans, iktisat, maliye, ekonometri, muhasebe, işletme, kamu yönetimi, istatistik gibi bölümleri bitirmeniz faydanıza olacaktır. Bunun yanında banka şube müdürlüğü doğrudan atanılabilen bir pozisyon değildir. Öncelikle gişe yetkilisi, müşteri temsilcisi gibi pozisyonlarda bankacılık deneyimi kazanıp kurum içi yükselme sınavlarına katılarak bu sınavlardan başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Terfi alarak adım adım görevde yükselip, şube müdürlüğü pozisyonu için başvurunuzu yapabilirsiniz.
Banka Şube Müdürlerinin Görevleri Nelerdir?
Şube müdürü, müdürlük yaptığı şube içerisinde gerçekleşen bütün bankacılık faaliyetlerinden sorumludur. Şubenin bütçesini yönetmek ve gerektiğinde şube için fon tahsis etmek, şube için satış planları hazırlayıp bu planları uygulamak şube müdürünün başlıca görevleri arasındadır. Bunun yanında şube personelinin performansından da şube müdürü sorumludur. Performansı düşen personeli motive etmek, personelleri yönlendirmek, başarılı performans sergileyen personeli ödüllendirmek gibi yetkileri vardır. Gerektiğinde personelin eğitimlere katılmasını sağlamalıdır. Şubenin performansı personelden alınan verime bağlıdır bu nedenle şube müdürü düzenli olarak satış ve operasyon toplantıları yaparak personelin ve şubenin gidişatını değerlendirmelidir. Şube müdürü, şubeden hizmet alan müşterilerle sürekli iletişim halinde olmalı ve müşterilerden gelen geri bildirimleri mutlaka değerlendirmeye almalıdır. Müşteriler verilen hizmetten memnun mu? Personelin müşteriyle iletişimi güçlü mü? Bu gibi sorulara yanıt vermek adına şube müdürü personeli gözlemlediği gibi müşterileri de gözlemlemelidir. Şube müdürü kendi şubesinin performansını arttırmayı hedeflerken diğer şubelerle de iletişim halinde olmalı ve koordinasyonun sağlanmasına yardımcı olmalıdır.
Bir bankanın şube müdüründe aranan en temel nitelik mesleki donanım ve eğitimdir. Bankacılıkta yeterli tecrübeyi edinmiş, aldığı eğitimlerle kendini sürekli geliştirmiş kişiler şube müdürü olmaya adaylardır. Bunun yanında şube müdürü mutlaka güvenilir olmalıdır. Disiplin sahibi olmalı, şube işleyişinde bir düzen oturtmalıdır. Banka şubesi iş yoğunluğunun ve stresin en çok olduğu bölgedir bu nedenle şubede disiplinin sağlanması oldukça önemlidir. Banka şubesinde ortaya çıkabilecek olası kriz anlarıyla başa çıkabilecek şekilde soğukkanlı davranabilmeli ve sabırlı olmalıdır. Şube müdürü, çok sayıda personelin sorumlusu olduğu için liderlik vasfına sahip olmalı ve personelin yönetimini sağlayacak iradede olmalıdır. Bunun yanında personelin performansını ve müşterilerin reaksiyonlarını doğru ölçebilmek için şube müdürünün objektif, iyi bir gözlemci olması gerekmektedir. Şube müdürü bankanın kurumsal kimliğine uygun şekilde giyinmeli ve her zaman profesyonel görünmelidir.