Günümüzün en gözde mesleklerinden birisi olan bankacılık, çalışanlara kariyer hedefi sunduğu için, geçmişten günümüze popülerliğini hiç yitirmedi. Pozisyonlar arası yükselme imkanının bulunması, günümüzün prestijli meslekleri arasında yer alması nedeniyle, yapılan iş başvurularının yoğunluğu dikkatlerden kaçmıyor.
Meslek seçimleri sırasında bankacıların ne iş yaptığına dair oluşan soru işaretleri sık sık gündeme geliyor. Beyaz yakalı sınıfına giren bankacıların çalışma saatleri, konforlu bir çalışma ortamında bulunmaları, aldıkları maaşlar ve kariyer odaklı bir sistem içerisinde olmaları, mesleğin iştah kabartmasına neden oluyor. Ancak işin içerisinde olan çalışanlar, her şeyin dışarıdan göründüğü gibi olmadığının özellikle altını çiziyor. Bankacılık sektörüne yeni giriş yapmış, deneyimsiz ve henüz yolun başında olan çalışanlar ise, maaş skalasının oldukça altında sürece dahil oluyorlar.
Bankacılık sektöründe ‘çok para var’ algısı, pek çok kişinin kariyerini bankacılık sektörüne çevirmesine neden olmuştur. Teorik olarak sektörde çok para vardır. Tamamen para odaklı, finans sektörünün yapı taşı olan bankacılık sisteminde para bankanındır. Çok para kazanmak sadece bankacılık sektöründe kariyer hedefi olan çalışanlar için geçerlidir ve bu durum çoğu zaman kişinin yıllarını almaktadır. Her sektörde, kaliteli bir çalışma sistemi ve belirli hedefler olduktan sonra yükselme imkanı bulunmaktadır. Ancak bankacılık sektöründe bu süreç daha hızlı ve daha emin adımlarla gerçekleşmektedir.
Bankacılık sektöründe yeni olanlar için öncelikli olarak bu işe hemen hemen asgari ücretle başlayacakları söylenmelidir. Kariyer basamaklarını tırmandıkça bu rakamlar da artacaktır. Genellikle bankalar arasında çalışma prensiplerinin farklı olması bankacı maaşlarına da yansımaktadır. Bankalar arasında ortak bir maaş sistemi bulunmaz. Ancak maaşlar ortalama olarak aynı miktarlardadır. Bankacı maaşları çalışanların eğitim durumları, yaptıkları iş, gösterdikleri performans, deneyimleri, çalıştıkları pozisyon ve daha pek çok kritere göre değişiklik gösterir. Banka içerisinde bir hiyerarşik yapı bulunmaktadır. Bu süreçte halkanın en başındaki personel ile en sonundaki personel arasında büyük bir fark bulunmaktadır.
Bankaların çalışma prensipleri doğrultusunda bankacı maaşlarına ek olarak primler ya da ek performans ödemeleri de yapılır. Bu ödemeler sayesinde alınan maaşlarda ciddi artışlar yaşanabilir. Sektöre yeni giriş yapmış ve henüz yolun başında olan bir banka personeli, maaşı ve aldığı primlerle birlikte ortalama olarak 3 bin lira kazanabilir. Her yıl yapılan güncellemeler ve maaş zamları ile birlikte sektördeki bankacı maaşları da artırılmaktadır. Banka içerisinde, farklı alanlarla ilgilenen pek çok pozisyon bulunmaktadır. Pozisyonun yetkileri de çalışma yapılacak alan ve beklenen işlere göre uzmanlık isteyebilir. Uzmanlık isteyen ve daha fazla bilgi birikimi barındıran pozisyonların maaşları da yüksektir. Ancak sektöre sıfırdan başlamış ve bu alanda kariyer hedefi olan hırslı adaylar için yükselmek sanıldığından daha kolaydır. Kademeli olarak gerçekleştirilen terfilerin sonunda, belirli bir süre sonrasında yüksek maaşlı, hayalini kurduğunuz bir pozisyonda göreve devam edebilirsiniz. Ancak çok çalışmak ve sabırlı davranmak bu işin en önemli sırrı.
Banka Gişe Personeli Maaşları
Bankaların en çok personel alımı yaptıkları alan banka gişe görevlileridir. Banka şubelerinin kasasını ilgilendiren, nakit ve çek ile yapılan tüm işlemlerin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesini sağlarlar. Bankalarda bulunan mevduat hesaplarının açılış ve kapanış işlemleri de banka gişe personelleri tarafından yerine getirilmektedir.
Bankanın genel prensiplerinin yerine getirilmesi ile birlikte, sistem içerisinde pek çok görevi bulunmaktadır. Banka gişe personelleri;
- Banka mesaisi başlamadan önce bankaya gelerek, günün hazırlığını yaparlar.
- Şube içerisindeki mevduat ve kredi hesaplarında nakit ya da çek ile yapılan para yatırma ve çekme işlemlerini gerçekleştirirler.
- Müşterilerden gelen hesap açma ya da kapama taleplerini yerine getirirler.
- Satış ekipleri tarafından yapılan satışların nakit olarak tahsilat işlemlerini tamamlarlar.
- Bazı durumlarda müşterilere ödeme yapmak gerekebilir. Bu gibi durumlarda kimlik tespiti yapmak, müşterilerden imza almak, yetki aşımına giren bir durum varsa, durumu yöneticisine bildirmek gibi görevleri bulunmaktadır
Bankaların gişelerinde görev yapanlar için bankacı maaşları, yine çalıştıkları bankaya göre değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama olarak bir banka gişe personeli 2 bin 200 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişen maaşlar almaktadır. Bu rakamlar bankanın insiyatifine ve verilen prim ödemelerine göre ortalama rakamlar olarak belirlenmiştir. Pozisyon içerisinde ilerleyen aşamalarda yükselme imkanı da bulunmaktadır.
Banka Müşteri Temsilcisi Maaşları
Banka müşteri temsilcisi, bankaların verilen iş ilanlarından çokça aşina olduğumuz bir iş alanı. Banka içerisinde önemli bir pozisyon olmakla birlikte, müşterilerle direkt olarak iletişime geçen kişilerdir. Bu bakımdan hem görev alanları hem de banka içerisinde üstlenmiş oldukları sorumluluklar son derece fazladır.
Banka müşteri temsilcileri, banka içerisinde müşterilerin gerçekleştirmek istedikleri işlemleri, hem sorunsuz hem de eksiksiz bir şekilde yerine getirmekle yükümlüdürler. Bankanın müşteri portföyünü artırmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştirirler. Zaman zaman hem yeni müşteriler kazanmak hem de müşteri memnuniyeti sağlamak için müşteri ziyaretlerinde de bulunurlar. Banka müşteri temsilcileri;
- Bankanın müşteri portföyünü genişletmek ve yeni müşteriler kazanabilmek için sık sık müşteri ziyaretlerinde bulunurlar.
- Müşteri ziyaretleri sırasında, memnuniyet sağlamak için bankanın en iyi şekilde temsil edilmesinde büyük rol oynarlar.
- Bankaya çeşitli işlemler için gelen müşterilerin işlemlerini eksiksiz ve güvenilir bir şekilde yerine getirmeleri beklenir.
- Müşterilerin yaptırmış oldukları işlemler sonrasında oluşan istek ve şikayetlerini dinleyerek, çeşitli çözümlerde bulunurlar.
- Müşterilerin işlem öncesinde bilgilerinin doğruluğundan emin olmak ve kontrol etmek de görevleri arasında bulunur.
- Devamlı bir gelişim ve ilerleme kaydetmek için, finans piyasaları hakkında bilgileri eksiksiz öğrenmek, sektörü yakından takip etmek, güncellemelere zamanında hakim olmak, pozisyon açısından gereklidir.
- Müşteriler tarafından gerçekleşmesi beklenen işlemlerin sonuçlarını yine müşterilere eksiksiz bir şekilde bildirmekle yükümlüdürler.
- Bankaya zaman zaman mail ya da faks yoluyla çeşitli imzalı talimatlar gelmektedir. Bu talimatları zamanında, sorunsuz bir şekilde yerine getirmek mesleğin gerekleri açısından son derece önemlidir.
Banka müşteri temsilcilerinin çok yönlü bir çalışma sistemleri bulunur. Aldıkları maaşlar da buna göre ortalama olarak, 2 bin 350 lira ile 4 bin 100 lira arasında değişiklik göstermektedir. Bu rakamlar bankalar arasında değişiklik gösterdiği gibi, mesai ücretleri ve performans ödemeleriyle de sürekli güncellenmektedir. Banka müşteri temsilcileri, görev içerisinde göstermiş oldukları performans ve banka içerisindeki tutumu sayesinde hızlı bir şekilde yükselme imkanı bulunmaktadır. Her yıl sektörde gerçekleştirilen bankacı maaşlarına yapılan zamlarla birlikte rakamlar da güncellenmektedir.
Banka Müfettişi Maaşları
Banka içerisinde gerçekleştirilen faaliyetlerin, yasal zorunluluklar dahilinde tamamlanması ve finansal anlamda bir istikrar gerçekleştirilmesi için banka müfettişlerine büyük sorumluluklar düşüyor. Kamu ve özel bankalarda görev yapan banka müfettişlerinin çeşitli görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Banka müfettişleri;
- Bankalarda gerçekleşen nakit rezervini, tahsilatının gerçekleşmiş olduğu teminatı ve bankaların menkul kıymetlerini incelemek ve doğrulamakla yükümlüdürler.
- Bankanın kazanç eğilimini hazırlayarak, daha sonraki dönemlerde de beklentilerin bir tablosunu hazırlarlar. Böylece bankanın gelecek faaliyetleri için bir yol haritası belirlemiş olurlar.
- Banka müfettişleri, bankacılık sektöründeki gelişmeleri an ve an takip etmek zorundadırlar. Böylece piyasa hakkında bir fikir sahibi olabilirler.
- Bankanın faaliyetlerini kontrol ederek bu süreçte teftiş raporları hazırlarlar.
- Banka içerisinde tespit edilen zayıflıkların ve eksikliklerin düzeltilmesi için fikirlerde bulunmak ve sürecin takibinde bulunmaları beklenir.
- Bazı faaliyetlerin risk analizleri yapıldıktan sonra, yüksek çıkması halinde, güvenli olmayan uygulamaların yeniden ele alınması ve farklı alternatiflerin belirlenmesi sağlanır.
- İlerleyen dönemlerde sorunlar yaşanmaması için, bankanın likidite durumunu tespit ederek, bunun üzerine analiz yaparlar.
Bankaların iç denetiminin doğru bir şekilde yürütülmesi için banka müfettişlerine ihtiyaç duyulur. Bu kişilerin matematiksel yönlerinin kuvvetli olması ve analiz yapma becerilerinin yüksek olması gerekmektedir. Bu alanda adayların hem sözlü hem de yazılı olarak etkili iletişim kurmaları beklenir. İş ve zaman yönetimini doğru yapabilen adaylar için uygun bir meslektir. Bankacılık alanında gerçekleştirilen yeni gelişmeleri yakından takip etmek sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi açısından da son derece önemlidir.
Banka müfettişleri ortalama olarak 3 bin 500 lira ile 9 bin lira arasında maaş almaktadırlar. Bu rakam görevdeki deneyimleri, daha önce yaptıkları çalışmalar, bankalar arasındaki çalışma farklılıkları ve daha pek çok duruma göre değişkenlik göstermektedir. Kamu ve özel bankalar arasında da bankacı maaşları skalası değişiklik göstermektedir. Bankanın yüksek bir pozisyonu olarak değerlendirilen banka müfettişliği, uzmanlık isteyen bir alandır. Ancak sektörde kariyer yapmak isteyenlerin hedefleri arasında yer aldığı için dikkat çeker. Alınan bankacı maaşları, banka içerisinde verilen primler, ikramiyeler ve performans ödemeleri ile birlikte yükselmektedir.
Banka Şube Müdürü Maaşları
Bankacılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en büyük sektörlerden birini oluşturmaktadır. Pek çok kişiye istihdam imkanı sunmakla birlikte, saygın bir meslek olduğu için tercih edilebilirliği de artmaktadır. Pek çok kişi bankacılık sektöründe kariyer hayali kurarlar. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de son derece popüler meslekler arasında yer almaktadır.
Bankacılık geniş bir sektör olmakla birlikte içerisinde pek çok departmanı barındırır. Ancak herkesin kariyer hedeflediği sektörde, ulaşılması zor gibi görünen ancak son derece prestijli bir pozisyon olan banka şube müdürü pek çok çalışanın hayallerini süslemektedir.
Her bankanın farklı şehir ve ilçelerde şubeleri bulunmaktadır. Her banka şubesinin yönetimini üstlenen, şubenin faaliyetlerinden sorumlu ve çalışan personellerin yöneticisi konumunda banka şube müdürleri bulunmaktadır. Banka şube müdürü;
Banka şubesinde yürütülen tüm işlemlerden sorumlu kişilerdir. Bankada çalışan personellerin çalışma sistemlerini düzenledikleri gibi, bölgedeki müşterilerin banka memnuniyetini sağlamakla da yükümlüdürler.
Banka müdürü olmak pek çok sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Banka şubelerinde döviz değişimlerinin, paranın koruma ve güvenliğinin sağlanması, kredi politikalarının düzenlenmesi, bankada gerçekleşebilecek olan personel değişikliğinin yürütülmesi gibi sorumlulukları bulunmaktadır. Bankanın ve özellikle banka şubesinin ortaya koyduğu hedeflerin gerçekleştirilmesi için yürütülen faaliyetlerin başındaki kişi banka şube müdürüdür. Banka şube müdürü aynı zamanda banka içerisindeki çalışma düzenini ve personel değerlendirme işlemlerini yürütmektedir.
Bankacılık sektöründe kariyer hedefi bulunanlar için banka şube müdürü olmak büyük bir hedef olarak belirleniyor. Bunun için sadece eğitim şartı aranmıyor. Sektör içerisinde deneyimli kişiler olmaları, bankacılık sektöründe yüksek bilgi birikimine sahip olmaları da beklenmektedir. Bunun için bankacılık sektöründe 5 ile 10 yıl arasında deneyimli olmaları gerekmektedir. Bankanın politikalarını ve bankacılık işlemlerini bilmek aranılan şartlar arasında yer alıyor.
Banka şube müdürü olmak için referanslarınızın da sağlam ve geçerli olması gerekli. Eğitim aldığınız üniversite, daha önce çalıştığınız kurumun yazdığı referans mektubu, diğer adaylar arasında ön plana çıkmanız açısından önemlidir.
Banka şube müdürleri 6 bin lira ile 24 bin lira arasında değişen bir ortalama maaş almaktadır. Ancak bu kamu ve özel bankalara, bankaların maaş politikalarına, görev yapılan şubeye göre değişiklik göstermektedir. Bankanın faaliyetleri sonrasında alınan primler, ikramiye ödemeleri çerçevesinde bankacı maaşları da artış gösterebilir.
Banka Uzman ve Uzman Yardımcısı Maaşları
Kariyer odaklı bir çalışma performansı benimsemek isteyenler için, bankacılık sektörü bir numaralı sektörler arasında yer alıyor. Geçmişten günümüze kadar gelen bankacılık sektörü, ölmeyen ve her geçen gün gelişen bir alandır. Günümüzde pek çok genç, kariyer odaklı olması, çalışma ortamının rahat olması ve maaş imkanlarının yüksek olması sebebiyle bankacılık sektörüne yönelmeyi tercih ediyorlar.
Bankacılık sektörü içerisinde, faaliyet alanlarına göre pek çok departman bulunmaktadır. Departmanların görev dağılımlarına ve beklentilere göre maaşlar da farklılık göstermektedir. Son dönemlerde bankaların verdikleri iş ilanlarında uzman ve uzman yardımcısı departmanları ön plana çıkmaktadır. Uzman ve uzman yardımcıları;
Bankaların faaliyet alanları yönünde yetiştirilmek üzere istihdam edilen kişilerdir. Bankaların değerli gördüğü, kredi, portföy yönetim, pazarlama, istihbarat, mali tahlil, insan kaynakları, stratejik planlama gibi alanlarında görev yapmaları için uzman ve uzman yardımcısı istihdamı gerçekleştirilir.
Uzman ve uzman yardımcıları, bankaların genel müdürlük ve bölge müdürlüklerinde istihdam edilirler. Şubelerde çalışan personeller ise kredi departmanı ya da pazarlama departmanında faaliyet gösterirler. Banka içerisinde terfi imkanı en fazla olan kadro olarak bilinir. Banka içerisinde göstermiş oldukları performans sonrasında, operasyon yönetmeni ya da pazarlama yönetmeni olarak atamaları gerçekleştirilir. Uzman ya da uzman yardımcısı olarak görev yapacak kişilerin mutlaka yabancı dil bilmeleri gerekir. Bu sayede uluslararası işlemlerin tamamlanmasında ve yabancı misafir ve müşterilerle yapılacak görüşmelerde aktif rol oynarlar. Bankacılık sektöründe önemli bir pozisyon olarak bilinir.
Banka uzman ve uzman yardımcısı maaşları 5 bin lira ile 14 bin lira arasında değişiklik gösterir. Bir banka uzmanı ortalama olarak 9 bin lira maaş alabilir. Ancak bankalar arası, bankacı maaşları ödeme sistemi farklı olduğu için bu rakamlar ortalamanın altında ya da üzerinde olabilir. Banka içerisinde gerçekleştirilen performansın yüksek olması, performans ödemelerinin de ön plana çıkmasını sağlar. Belirli aralıklarla, banka politikaları gereği verilen maaş ikramiyeleri ve buna ek olarak verilen ek mesai ücretleri de, ücretlerin ciddi anlamda artması açısından son derece etkilidir.
İş Bankası Personel Maaşları
Cumhuriyet tarihinin ilk özel bankası olan Türkiye İş Bankası, bankacılık sektörüne büyük katkılar sağlamaya devam ediyor. Bankacılık sektöründe uzun yıllardan bu yana hizmet veren İş Bankası, pek çok müşteri için özel finansal hizmetler sunuyor. Sadece müşterilere değil, kendi personellerine de tanıdığı özel imkanlar ve haklar ile bankacılık sektöründe ön plan çıkmaya devam ediyor. Bankacılık hedefi ve kariyer planı olan Türkiye İş Bankası, genç mezunlarında hayallerini süsleyen bir bankadır.
Bankacılık sektöründe kariyer hedefi düşleyen çalışanlar için, İş Bankası’nda işe başlamaları halinde, sosyal ve maddi haklar belirmektedir. Banka çalışanlarına tanınan maddi ve sosyal imkanları, BASİSEN ile banka arasında gerçekleştirilen ve her iki yıllık süreç içerisinde tamamlanan Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenmektedir. Sözleşme belirlenirken, o zamanın şartları göz önünde bulundurulmaktadır.
Türkiye İş Bankası çalışanlarına maddi imkanlar sunarken, sosyal yardımlarda da bulunmaya devam ediyor. Sosyal imkanlar çerçevesinde, her gün verilen öğle yemeği, çocuklu personeller için zam, evi uzak olan çalışanlar için servis, doğum yapan personeller için doğum yardımı, sağlık sorunlarına karşı sağlık yardımı ve olası bir doğal afete karşı zararların karşılanması için çeşitli yardımlar tanınmaktadır.
Türkiye İş Bankası çalışanlarının sosyal güvenlikleri de Emekli Sandığı Vakfı ile Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Çalışanların emekliliği sonrasında, ilave emekli ikramiyesi almak ve ikinci bir maaş alma imkanı da bulunur.
İş Bankası personellerinin aylık maaşlarının yanında, yılda 4 maaş tutarında ikramiye verilmektedir. Genel Kurul toplantısında yapılan değerlendirme sonrasında, bankanın bir önceki yıl göstermiş olduğu performans ölçüsü gerçekleştirilir. Bu değerlendirmeye göre belirlenen oranda yılda 1 kez olmak üzere kar payı ödemesi yapılmaktadır. Çalışanlara verilen bankacı maaşlarının yanı sıra ek olarak bulunan görev dahilinde; kasa tazminatı, çağrı merkezi tazminatı, ortak servis merkezi tazminatı gibi ödemeler de yapılmaktadır.
Bazı pozisyonlar yurt dışı görevlendirmeler dahilinde çalışanlarını yurt dışına gönderirler. Bu göreve gönderilen çalışanlara, gönderilen ülkenin şartları dahilinde belirli bir miktar ödeme yapılmaktadır. Bankaların verdiği maaşlar, departmana göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden net bir maaş uygulaması olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Personellerin bağlı bulundukları departman, faaliyet alanları, göstermiş oldukları performanslar dahilinde aldıkları maaşlar da değişiklik gösterir. En düşük bankacı maaşları, 2 bin 200 liradan başlamaktadır.
Ziraat Bankası Personel Maaşları
Türk bankacılık sisteminin en köklü bankalarından birisi olan Ziraat Bankası, vermiş olduğu finansal hizmetler sayesinde isminden de söz ettirmeye devam ediyor. Ziraat Bankası, müşterilere sunduğu özel finansal hizmetlerde ön plana çıktığı gibi, çalışanlarına da çeşitli maddi ve sosyal haklar sunmaya devam ediyor. Bankacılık alanında kariyer hedefi olan yeni mezunlar ve çalışanlar için Ziraat Bankası’nda işe başlamak önemli bir adım olarak görülüyor.
Bankacılık sektörü içerisinde Ziraat Bankası’nda çalışmak, personeller arasında da bir ayrıcalık olarak düşünülüyor. Çünkü hem maddi hem de sosyal anlamda çeşitli haklar tanınıyor. Ziraat Bankası, prensip olarak, çalışanları için sağlık ve gelecek garantisi sunmaya devam ediyor. Sosyal güvence sağlanması için TZH Vakfı ile ortak bir çalışma yapılıyor. Personellerin çalışma hayatı sonlandıktan sonra da rahat etmeleri için emeklilik döneminde işveren katkısı olan BES imkanı sunuluyor. Uzak mesafede yaşayan çalışanlar için ulaşım ve servis desteği de sunulmaktadır. Banka çalışanları için öğle yemeği de verilmektedir.
Ziraat Bankası içerisinde, kariyer hedefi bulunan kişilerin bulundukları departman ve pozisyonlara göre bankacı maaşları da değişiklik göstermektedir. Net bir maaş miktarı söylemek mümkün olmayacaktır. Ortalama olarak rakam vermek gerekirse bir güvenlik görevlisi banka dahilinde asgari ücret alırken, gişe yetkilisi 3 bin lira, Uzman yardımcısı 4 bin lira, şube müdürü de 10 bin lira maaş almaktadır. Ancak bu rakamlar tahmini rakamlar olmakla birlikte, mesleğe yeni başlayan adaylar için geçerli olduğu söylenmektedir. Meslekte deneyim kazandıkça, doğru performans sergiledikçe bu rakamlar artış göstermektedir.
Vakıfbank Personel Maaşları
1954 yılından bu yana, ekonomik kaynakları en doğru şekilde kullanmayı kendine misyon edinen Vakıfbank, bankacılık sisteminin en önemli kamu bankalarından birisidir. Ülkenin tasarruf ve gelişim düzeyine katkı sağlayan Vakıfbank, çağdaş bankacılık sistemlerini benimsemeye devam ediyor.
Yeni mezun ve bankacılık sektöründe kariyer hedefi olan çalışanlar, Vakıfbank tarafından sunulan maddi ve sosyal imkanların genişliğine güveniyorlar. Bu noktada bankaya alınan personellerin maaşları, günün şartları ve sektördeki diğer ücretler de göz önünde bulundurularak en doğru şekilde belirleniyor. Çalışmakta olan personellerin maaşları ise Toplu İş Sözleşmesi dahilinde güvence altına alınırken 2 yılda bir güncelleniyor.
Vakıfbank tarafından bir aylık maaş tutarında, yılda 4 kez olmak üzere ikramiye ödemeleri de yapılıyor. Banka 6 ayda bir olmak üzere, çalışanlarının performanslarını değerlendiriyor. Bu değerlendirme sonucuna göre, yüksek performans gösteren çalışanlara, performans primi ödemesi yapılıyor.
Vakıfbank Kuruluş Yasası ve Ana sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, elde edilen yıllık kar oranından, Genel Kurul tarafından belirlenecek olan oran çerçevesinde bir temettü ödemesi yapılmaktadır. Bu oran genellikle, banka politikası gereği maksimum 3 maaş miktarında gerçekleşmektedir.
Banka personellerinin, görev yapmış oldukları departmana ve görev alanlarına bakılarak, görevi dahilinde yardım ve tazminat ödemeleri de ek olarak yapılmaktadır.
Vakıfbank tarafından personellere sunulan bankacı maaşları, departmana ve deneyime göre değişiklik göstermektedir. İşe yeni başlayan deneyimsiz bir çalışan için, sistemin en alt halkasından göreve başlayan bir kişi 2 bin 200 lira ile işe başlamaktadır. Ancak bu miktar, departmana ve deneyime göre artış gösterebilir.
Halkbank Personel Maaşları
Türkiye’de uzun yıllardan bu yana hizmet veren ve bir kamu bankası olan Halkbank, müşterilere sunduğu bankacılık hizmetleri sayesinde, finans sektöründe büyük katkılar sağlamıştır. Sadece müşteriler için değil aynı zamanda çalışanları için de sunduğu özel imkanlar sayesinde, günümüzde pek çok banka çalışanı ve yeni mezun, Halkbank üzerinden kariyer planlaması hedeflemektedir.
Halkbank personeli olarak çalışmaya başlayan herkes birtakım maddi ve sosyal haklar elde eder. Banka içerisinde gelişime ve kariyer odaklı bir çalışma sistemine önem verildiği için, her bir çalışan için özel eğitim imkanları tasarlanmaktadır. Kesintisiz bir gelişim imkanı sunan banka içerisinde, çalışanların iletişim konusunda ilerleme kaydetmeleri istenir. Bunun yanı sıra sektörde karşılaştırma yapıldığı zaman, önemli ölçüde iyileştirilmiş bankacı maaşları, uzak çalışanlar için servis imkanları, banka içerisinde öğle yemeği, çeşitli seminerler ve eğitimler için maddi destek, çalışanların departmanları ve görev dağılımları gereğince tazminatlar ve banka içerisinde uygun kredi imkanları verilmektedir.
Halkbank tarafından verilen aylık bankacı maaşları, çalışan kişinin deneyimi, çalıştığı departman, görev ve sorumluluklarına göre değişiklik gösterir. Ortalama bir tahminde bulunmak gerekirse, göreve yeni başlamış ve deneyimsiz personeller üzerinden gidildiğinde bir gişe asistanı 2 bin 200 lira ile 4 bin lira arasında değişen imkanlarla çalışırken, banka müfettişi 4 bin lira ile 7 bin lira arasında değişen bir miktarda maaş alabilir. Bankacı maaşları departman dahilinde artış gösterebilir ya da azalabilir. Kamu bankalarının özel bankalara göre maddi ve sosyal haklar bakımından daha cömert olduğu söylenir.
En İyi Maaş Veren Bankalar
Bankacılık günümüzün en popüler mesleklerinden birisidir. Popüler olmasının asıl sebebi, finans üzerine kurulu bir sektör olmasından dolayı çok kazançlı bir meslek olduğuna inanılmasıdır. Ancak bankacılık hakkında doğru bilinen pek çok yanlış bulunuyor. Para ile sürekli bir etkileşim halinde olan bankacılar, hayal edildiği kadar çok kazanmıyorlar. Özellikle sektöre ilk giriş aşamasında verilen bankacı maaşları pek çok kişide hayal kırıklığına sebep olabilir. Ancak bankacılık sektöründe bir kariyer hedefi olup, bu alanda ilerlemek isteyen, kendisini sürekli olarak geliştiren ve sabırlı davranan kişiler için, ilerleyen dönemlerde kazançlı ve prestijli bir meslek olabilir.
Bankada verilen maaşlar, kişilerin çalıştıkları departmana, bilgi birikimlerine ve daha önceki deneyimlerine göre değişiklik gösteriyor. Sektörün en küçük halkası olarak ifade edilen gişe personelleri, ilk aşamada 2 bin 200 gibi bir rakamla işe başlayabilirler. Ancak günümüzde performansı ile dikkat çekmiş, deneyim sahibi bir gişe personelinin 4 bin lira kazandığı da bilinmektedir.
Bankacılık kariyeri hedefleyen pek çok kişi para odaklı düşündüğü için, en iyi bankacı maaşlarını veren bankaların araştırmasına giriyorlar. Bankalar arasında net ve ortak bir ücret politikası bulunmaz. Her bankanın ücret politikası kendi içerisinde farklıdır. Bu noktada bir çalışandan bekledikleri performanslar, aradıkları özellikler de değişiklik gösterebilir. Bu sebeple aynı departman için verilen bankacı maaşları kendi içerisinde değişiklik gösterebilir. Bankacılık sektöründe, yapılan değerlendirmelere göre, en iyi bankacı maaşlarının hep kamu bankaları tarafından sağlandığı ortaya çıkmıştır. Bu noktada, adayların tercihleri de kamu bankalarında yoğunlaşmaktadır.
Verilen maaşlar, her yıl bankaların ücret politikaları gereği, hem sektör hem de bankanın kar payı değerlendirildiği zaman artırılmaktadır. Maaşların ne kadar artırılacağı, yapılan iş sözleşmelerine ve tamamen bankanın insiyatifine göre değişiklik gösterir. Verilen bankacı maaşlarına, yüksek performans karşılığında yapılan ödemeler, bazı bankaların sunduğu yıllık maaş ikramiyesi ödemeleri ve çeşitli tazminatlar da eklenmektedir. Böylece net maaşın üzerine çıkan ve kazancı yükselen çalışanların, sistemde daha motive şekilde çalışmaları amaçlanmaktadır.
Bankaların net ücret politikalarını bilmeden kesin tahminlerde bulunmak her zaman mümkün değil ancak, bankaların sağladığı maddi ve sosyal haklara bakılarak bir tablo hazırlanabilir. Bu değerlendirmelere göre kamu bankaları arasında Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ön plana çıkarken, özel bankalar arasında ise İş Bankası, Citibank, HSBC, QNB Finansbank ve Türkiye Ekonomi Bankası ön plana çıkmaktadır.
Banka Çalışanlarına Prim, İkramiye ve Yan Haklar
Finans alanı üzerine kurulu olan bankacılık sektöründe, çalışanlara sunulan pek çok ikramiye, prim ve yan haklar bulunuyor. Sunulan imkanlar, mesleğin daha popüler hale gelmesine yardımcı oluyor. Bir değerlendirme yapıldığı zaman, günümüzde pek çok yeni mezun ve banka çalışanı, sektörü, sağlanan ikramiye, prim ve sosyal haklardan dolayı istediklerini belirtmişlerdir.
Her bankanın kendi içerisinde belirlediği bir ücret politikası bulunmaktadır. Bankaların sistemine göre verilen ikramiye, prim ve sağlanan yan haklar da değişiklik gösterir. Ancak günümüzde her banka çalışanının bir şekilde bu haklardan faydalanmaları sağlanır. Günümüzde bankalar arasında yaşanan rekabet ön plana çıkıyor. Bu durumda her banka çalışanlarını, performans konusunda motive etmek için çaba sarf ediyor. Bu noktada performansa dayalı ödemeler de ön plana çıkıyor. Teşvik ödemeleri ve ekstra ikramiyeler çalışanların sektöre olan ilgisini artırıyor.
Bazı bankalar tarafından, şirket politikaları gereği yılda 4 kez, bir maaş kadar ikramiye ödemesi yapılmaktadır. Akbank, İş Bankası, Halkbank ve Garanti Bankası tarafından sunulan ikramiye ödemeleri, çalışanları maddi açıdan rahatlattığı için önemlidir. Bunun yanı sıra, bankalar tarafından belirli dönemlerde yapılan performans değerlendirmeleri sonrasında, yüksek performans gösteren departman çalışanlarına kar payı ödemeleri de yapılmaktadır.
Banka ikramiyeleri bankaların çalışma sistemine göre yılda en az iki kez en fazla dört kez yapılır. Verilen tazminatlar içerisinde, kaza tazminatı, dil tazminatı ve kıdem teşvik ödemeleri yapılmaktadır. Yabancı dil tazminatı verilecekse genellikle, İngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri ön plana çıkmaktadır.
Bankalar çalışanlarını motive etmek için ödüllendirme sistemini primlerle birlikte uygulamayı tercih ederler. Bireysel performansı ile ön plana çıkmış olan çalışanlar için, satış primleri, yönetici referanslarına göre yönetici primleri, takdirname ve teşekkür mektupları verilir. Banka çalışanlarının sosyal yardım konusunda da desteklenmesi planlanır. Sağlık problemlerine karşı sağlık yardımı yapıldığı gibi, öğle yemekleri, ulaşım için servis imkanları, çocuklu çalışanlara verilen zamlar, doğum yapan banka çalışanlarına doğum yardımı, iş seyahatleri için seyahat tazminatı gibi ek ödemeler yapılmaktadır. Bankaların şube müdürleri için, ihtiyaçlarını belirtmeleri halinde, bankaların sahip olduğu müfettiş lojmanlarında konaklama imkanı sunulduğu gibi, gerekli durumlarda özel araç da tahsis edilmektedir. Banka çalışanları için sunulan izin imkanları da yine banka çalışma politikalarına göre değişiklik gösteriyor. Yıllık izin kullanacak çalışanlara, performansları dahilinde tatil ya da seyahat imkanları sunulduğu için, sektörü daha ilgi çekici hale getirdiği söylenir. Banka çalışanlarının kullanabilecekler izin imkanları, yine çalışma sürelerine ve departmanlara göre değişiklik göstermektedir.
Banka Maaşları 2019
Finans sektörünün yapı taşlarından birisi olan bankacılık, günümüzde popülerliğini hiç yitirmeyen bir meslek dalıdır. Günümüzde pek çok genç, bankacılık sektöründe kariyer hedeflemektedir. Bunun asıl nedeni, yüksek maaş imkanlarının olduğuna inanılması, prestijli bir meslek olarak görülmesi, çalışma ortamının ve saatlerinin konforlu olması ve sunulan maddi, sosyal haklardan dolayı kaynaklanmaktadır.
2018 yılı maaş değerlendirmelerinde, bankacılık sektörü içerisinde yapılan zamların beklentileri karşılayamadığı açıklanmıştır. 2019 yılında yapılan zamlarla birlikte, hayal edilen bankacı maaşları arasında büyük farklar olduğu görülmektedir. Sürekli para ile iletişimde olan banka çalışanlarının, ilk aşamada dahi yüksek maaşlar aldıkları düşünülür ancak bu sektöre ilk defa giren pek çok kişide büyük hayal kırıklığına neden olmaktadır.
2019 yılı bankacı maaşları hakkında kesin çıkarımlarda bulunmak doğru bir sonuç olmayacaktır. Ancak bu süreç içerisinde ortalama maaşlar gün yüzüne çıkıyor. Ortalama olarak, deneyimsiz ve işe yeni başlayan bir banka memuru 2 bin 200 lira ile işe başlar. Verilen primler ve ek ödemelerle birlikte bu miktar 3 bin liraya kadar çıkmaktadır. Banka departmanları arasında da ortalama bankacı maaşları, faaliyet alanlarına ve deneyimlere göre artış gösterebilir.