Orta Yaştakiler için İş Bulmak Daha mı Zor?

Orta yaş grubu olarak adlandırılan 30 ile 45 yaş arasındaki bireyler, iş arama sürecinde kendilerinden daha genç olan bireylere göre hem avantajlı hem de dezavantajlı olabilmektedir. Yaşları nedeni ile iş arama sürecinde yaş sınırına takılmak söz konusudur fakat iş deneyimlerinin fazla olması, pek çok sektörde deneyim elde edilmesi de kendisinden genç olan adaylara göre avantaj sağlamaktadır.

Orta yaş grubunda yer alan bireylerin iş arama sürecindeyken dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bireyler yaş sınırını göz ardı etmeli, deneyimlerini, yetkinliklerini, yeteneklerini ve becerilerini ön planda tutmalıdır. Orta yaş grubu için en önemli unsur deneyimdir. Kendilerinden genç olan bireyler ya daha az süreli bir deneyime ya da deneyimsiz olarak iş başvurusu yapacaktır. Bu nedenle kendileri daha avantajlı bir konuma geçer.

40 yaş ve civarında olan kişilerin aslında gençlere göre iş hayatında çok daha fazla deneyimi, yetkinliği ve bilgisi vardır. Ancak gençlerin tercih edilmesinin sebebi çoğu zaman orta yaşlardaki kişilerin iş ararken yaptıkları bazı hatalardır. Yapılan çeşitli araştırmalar orta yaştaki çalışanların iş arama sürecinin genç çalışanlara göre iki kat daha uzun sürdüğünü tespit etmiştir. Bu yaş grubunda yer alan bireyler bazı noktalara dikkat etmelidir. Peki dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Orta Yaştakilerin İş Ararken Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Özgeçmişlerini sürekli güncel tutmaları ve net detaylardan oluşturmaları gerekir. Karmaşık olan özgeçmişler şirket yetkililerinin dikkatini çekmez. Orta yaşlı çalışanların özgeçmişlerinde ağırlıklı olarak iş başvurusu yaptıkları pozisyon ile ilgili deneyimlerine yer vermeleri yerinde olacaktır. Daha fazla deneyime sahip olmak ve bu deneyimlerin 1 yıldan daha uzun süreli bir çalışma dönemini kapsaması onları ön planda tutacaktır.
  • Yaşı genç olmayan çalışanların teknolojinin gereklerine ayak uydurmaları, iş arama süreçlerinde sosyal medyayı kullanmaları, sosyal medya profillerini güncel tutmaları, profesyonel hale getirmeleri ve çağın trendlerine ayak uydurmaları da gerekir. Şirketlerin personel alımlarında belirttikleri kriterlerden birinin gelişime ve değişikliklere kolay adapte olmak olduğu göz ardı edilmemelidir.
  • Özgeçmişlerin çeşitlendirilmesi, farklı ilanlar için değişik biçimlerde özgeçmişler hazırlanması da iş arama sürecinde gençlerle rekabet açısından orta yaştaki çalışanlara yardımcı olacaktır. Bunun için internet üzerinden gerekli araştırmalar yapılabilir. Farklı ve ilgi çekici özgeçmişler incelenerek tamamen özgün bir CV ortaya çıkarılabilir.
  • Başvurusu kabul edilerek iş görüşmesi mülakatı daveti alan orta yaşlı bir adayın dikkat edeceği konulardan biri de bir işte uzun süre çalışma prensibini benimsemiş olduklarını vurgulamaktır. İşverenlerin genç çalışanlardan şikayetçi oldukları noktalardan biri sürekli iş değiştiriyor olmaları, bu sebeple de işte istenen verimin yakalanamamasıdır.
  • orta yaştaki kişiler iş ararken umutsuz bir şekilde aramamalı, kendilerinin ve deneyimlerinin farkında olmalıdır. Önemli olan bu deneyimleri ve yetkinlikleri doğru şirketlere, etkili bir öz geçmişle sunabilmektir. Ayrıca bu kişilerin iş yaşamındaki networkü gençlere göre daha geniş olduğundan iş bulmaları kolay olacaktır.