Bankalar Merkez Bankası Faiz Kararını Analiz Etti

Bankalar Merkez Bankası Faiz Kararını Analiz Etti
Bankalar Merkez Bankası Faiz Kararını Analiz Etti

Merkez Bankası faiz kararı üzerine Borsa Gündem’de yer alan habere göre artış olumlu yorum aldı. Deniz Yatırım, Akbank ve İş Yatırım tarafından hazırlanan analizlerin tamamı olumlu oldu. Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü olan Orkun Gödek’in hazılarığı analizde, “Para politikasındaki sıkı duruş güçlendirildi.” cümlesi yer alıyor. Analizde TCMB tarafından gerçekleştirilmiş olan Aralık ayı olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 1 hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltildi. İlgili karar Deniz Yatırım Araştırma ve konsensüs beklenti rakamı olan +150bp seviyesindeki ayarlamanın üzerinde gerçekleşti. Toplantı sonuç metninde ise TCMB’nin iletişimi rapor ile doğru orantılı.

Gödek, Başkan Ağbal’ın 2021 Yılı Para ve Kur Politikası üzerine gerçekleştirdiği sunumda enflasyon beklentilerindeki bozulma, dolarizasyon ve sıkı para politikası duruşu gibi kritik mesajların da altının çizilmesini de olumlu bulduklarını açıkladı. 2021 yılının ilk 6 ayında TÜFE’nin zirveye ulaştıktan sonra gerilemesi ve yüzde 15-16 aralığındaki beklentisinin dışına çıkmaması adına TCMB’nin yeni bir düzenleme yapması olasılığını ortadan kaldıracağını belirtti.

Kararlı ve Sıkı Para Politikası

Akbank’ın Ekonomik Araştırmalar Bölümü, “TCMB enflasyon risklerine karşı kararlı ve sıkı para politikası duruşunu sürdürüyor.” cümlesi dikkat çekti. Yapılan açıklamada salgının hem yurtiçi hem de yurtdışında ekonomik anlamda belirsizlik olduğu ve yurtiçinde kredi artışları ile cari açığın arttığı yönünde oldu. Geçtiğimiz aya kıyasla cari işlemler açığı risklerinin güçlendiği açıklamada yer alan bilgiler arasında. TCMB, para politikasına ait karar metninde ise iç talepteki gelişmeler vurgulanıyor.

Artan maliyetlerin etkileri, uluslararası gıda, döviz kurları ve diğer emtia fiyatlarının yükselmesi ayrıca da beklentilerde gerçeklesen bozulma enflasyonu olumsuz etkiliyor. TCMB tarasından Ekim 2020 Enflasyon Raporu’na göre 2021 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 9,4 şeklinde idi. Geçen hafta açıklanan 2021 Para ve Kur Politikası Raporu ise hedefe ulaşma kararlığını ispatlamış oldu.

TCMB’den Pozitif Yönlü Şaşırtma

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde ise başlık “Merkez Bankası pozitif yönlü şaşırtmaya devam ediyor” şeklinde oldu. Analizde ise faiz artışı olumlu olarak yorumlandı. Analiz, “Piyasaları pozitif yönlü şaşırtmaya devam eden Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak %17,0’ye yükseltti. Piyasanın ve İş Yatırım’ın beklentisi sırasıyla %16,5 ve %16,0 seviyesindeydi. Merkez Bankası’nın net ve güçlü bir parasal sıkılaşmaya gitmesini gerek ekonomi gerekse piyasalar açısından olumlu buluyoruz. Sıkılaşma adımı Türk lirası, borsa, banka hisseleri, orta vadeli tahvillerle ilgili olumlu görüşümüzü desteklemektedir.

Türkiye Yerini Sağlamlaştırıyor

Faiz artırımı ile Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek reel faizi veren ülkeler liginde (Gürcistan, Mısır, Kazakistan) yerini sağlamlaştırıyor. Yeni politika faizi seviyesine göre para piyasası faizi beklenen enflasyona göre %4,6, gerçekleşmiş enflasyona göre %2,6 reel getiri sunuyor. Faiz oranlarına yönelik basın duyurusunda Merkez Bankası enflasyon tarafında gerçekçi bir tablo çiziyor. “Yüksek kredi büyümesinin gecikmesi etkisiyle desteklenen iç talep koşulları”, “uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki artış”, “döviz kurundaki artışın birikimli maliyet etkisi”, “beklentilerde ve fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma” enflasyon görünümünü olumsuz etkileyen gelişmeler olarak öne çıkartılıyor.

Söz konusu risklerin bertaraf edilmesi ve 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine ulaşacak şekilde dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için Merkez Bankası 200 baz puanlık güçlü bir parasal sıkılaşmaya gitmeyi tercih ediyor. Merkez Bankası’nın önden yüklemeli güçlü parasal sıkılaşmasını Türk lirasının değer kazanmasını hızlandıracak ve enflasyon beklentilerini şekillendirerek enflasyonun 2021 tahmin hedefine yaklaşmasını sağlayacak önemli bir gelişme olarak görüyoruz.

2021 Zorlu Bir Yıl Olacak

Uluslararası fiyatlardaki artış ve mevsim normallerine göre kurak geçen hava koşulları nedeniyle uygulanan sıkı para politikasına rağmen 2021 yılı enflasyonla mücadele etmek için zorlu bir yıl olacak. Bu nedenle Merkez Bankası’nın güçlü sıkılaşmasına rağmen %10,7 düzeyindeki enflasyon tahminimizi koruyoruz. Ancak tahminimiz üzerinde yukarı yönlü risklerin azaldığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını uzun süre devam ettirdiği ve doların Türk lirasına karşı 7,50 – 7,00 bandına gerilediği olumlu senaryo dezenflasyon sürecini destekleyerek, enflasyon tahminimiz üzerinde aşağı yönlü riskleri artıracaktır.

Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımını ülkeye portföy girişini artıracak, kaybettiğimiz rezervlerin yerine konmasını destekleyecek ve yurtiçi tasarruflarda görülen dolarizasyon sürecini tersine çevirebilecek bir gelişme olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu süreç fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın yeniden tesis edilmesine de katkı sağlayacaktır. Ancak bu süreç yüksek reel faizler nedeniyle Türk lirası borçluluğu yüksek şirketleri zorlayabilecektir.” şeklinde paylaşıldı.