Akbank İlk Çeyrek Verilerini Açıkladı

Akbank 2020 yılına ait ilk çeyrek verilerini açıkladı. 2020 yılının ilk çeyrek verilerine göre banka bir önceki çeyrek ile kıyaslama yapıldığında yüzde 1,5 büyüme elde etti. Bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ise yüzde 7,3 oranında gerileme yaşadı. Bankanın ilk çeyrekte 1 milyon 310 bin TL net kar elde ettiği görüldü. Net kar karşılığında Akbank’ın piyasa beklentisi ise 1 milyon 338 bin TL idi.

Akbank İlk Çeyrek Verilerinde Düşüş Yaşadı

Yaşanan salgın nedeniyle birçok banka ilk çeyrek verilerinde düşüş beklediğini açıklamıştı. Kaydedilen rakamlarda düşüşlerin yaşanmasına rağmen bankanın yüzde 7,6 oranında net faiz gelirlerinde artış yaşaması olumlu bir etki olarak yorumlandı. Banka bu artış ile karını 5 milyar TL tutarında destekledi.

Bankanın kredilerinde ise önemli bir artış görülmedi. Regülasyon değişikliklerinin etkisi ile net ücret ve komisyon gelirlerinde yüzde 8,2 oranında azalma meydana geldi. Bu azalma ile krediler 1,13 milyar TL olarak açıklandı.

Bankanın SWAP maliyetlerinde düşüş yaşanmasına rağmen kur değişimleri nedeni ile ticari zararında 238 milyon TL artış yaşandığı görüldü. Böylelikle bankanın toplam ticari zararı 438 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın karlılığını etkileyen operasyonel giderlerde de ilk çeyrekte yüzde 15 oranında artış yaşandığı ve bu giderlerin 1,95 milyar TL olduğu görüldü.

Karşılık Giderleri de Geriledi

Bankanın açıklanan ilk çeyrek verilerinde dikkat çeken oranlardan biri de karşılık giderleri olarak yer aldı. Karşılık giderlerinde de yüzde 5,3 gerileme yaşayan bankanın 2,56 milyar TL karşılık gideri bulunduğu görüldü. Kurdaki artışların etkisi ile banka “Levent Yeniden Yapılandırma” için 871 milyon TL değer düşüşü yaşadı.

Hisse fiyatlarına bakıldığında aşağı yönlü olduğu görüldü. Bankanın aşağı yönlü revizyon ile 10,35 TL olan hisse senetleri 8,60 TL’ye düştü.