Bir İş Görüşmesinde Şirket Kültürü Nasıl Anlaşılır?

İş arayan kişiler pek çok şirkete iş başvurusu yaparlar. Çoğu aday için iş başvurusu yapan şirketin kültürü, misyonu başvuru sırasında dikkat edilmez. Toplumumuz içerisinde iş görüşmelerinin yalnızca tek taraflı olduğu düşünülmektedir. Fakat iş görüşmelerinin amacı hem şirketin adayı tanıması hem de adayın şirketi tanıması anlamına gelmektedir. Bu nedenle iş görüşmelerine giderken hazırlıklı olunması gerekir.

Adayların özellikle şirket kültürü hakkında bilgi edinmesi önemlidir. Şirketin vizyonu, misyonu, değerleri, organizasyon yapısı, çalışma ortamı, şirket içi hizmetleri ve diğer özellikleri şirket kültürünü oluşturmaktadır. Tüm bu unsurlara dikkat etmek gerekir. Adayın şirket içerisindeki herhangi bir kültür ile uyuşmaması, zaman içerisinde şirket içerisinde çalıştığında uyumsuzluk, motivasyon ve verimlilik düşüklüğü anlamına gelmektedir.

Şirket Misyonunun Önemi

Adaylar şirket kültürünün ne kadar önemli olduğunu işe alım sonrasında fark eder. Şirket kültürü kendi iş anlayışı ile örtüşmeyen bir personel o işi ne kadar severse sevsin başarı gösterebilmesi ve işine yoğunlaşabilmesi zor olur. Şirket değerli, adayın hedefleri ve kariyer yolu ile uyuşmuyorsa, belli bir zamandan sonra iş yerindeki ortam onu huzursuz hissedecek ve aday şirkete dair sadakat, aidiyet duygusunu kaybedecektir.

Yani adaylar kendilerine uymayan bir şirkette işe başladıkları takdirde önlerinde zorunlu bir süreç var demektir. Bu süreçlerde çalışanlar yöneticileri ile anlaşmazlıklara düşebilir, kendini değersiz hissedebilir, iş yerinde enerjisi düşük olur, hatta bazen tartışmalar bile ortaya çıkabilir. İş yerinde huzursuz ve mutsuz bir ortama sahip olmamak için iş görüşmelerinde şirket kültürüne dair soruların İK yetkilisine sorulması gerekir. Şirketin sahip olduğu kültüre ait bilgilere ulaşmak için çeşitli yöntemler de bulunmaktadır.

Şirketin Kültürü Nasıl Anlaşılır?

  • Bir şirkete yapılan başvurudan sonra davet alınan mülakatların sonu gelmiyor, sürekli bir başka mülakata davet alınıyorsa ve her katıldığı mülakatta adayın adı bile anımsanmıyor ise o şirkette bir problem olduğu düşünülebilir.
  • İş görüşmesi mülakatlarını yapacak olan yetkililerin geç gelmesi ya da gelmemesi, görüşmenin ertelenmesi gibi haller o şirkette organizasyon sorunu olduğu ve çalışanlarına önem vermediği anlamını taşıyabilir.
  • Adaylar, iş görüşmesi sırasında tanıştıkları şirket personelleri ile sohbet ettiklerinde şirketin dedikodusunun yapıldığına şahit olurlarsa, bu o şirkette mutsuzlukların yaşandığının göstergesidir.
  • İş görüşmesi mülakatından önce görüşme saatini bekleyen aday etrafı gözlemlerken çalışanların beden diline, kıyafetlerine ve genel davranışlarına dikkat ederek de o şirketle ilgili bilgi sahibi olabilirler.
  • Personel alımı mülakatları sırasında adaylar,yöneticilerin kendilerine nasıl davrandığına, konuşma şekillerine bakarak da o şirketin personellerine verdiği değer ile ilgili fikir edinebilirler.
  • Bir şirketin misyonunun ve yönetim politikalarının size uyup uymadığını iş görüşmesi daveti aldıktan sonraki süreçte kendiniz de yapabilirsiniz. Şirketin internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından, eski çalışanlarından, basında o şirket hakkında çıkan haberlerden pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.