Çalışanların iş hayatında yaşadıkları tartışmalar, özel hayatlarında yaşadıklarından farklıdır. Özel hayatta iletişim halinde olunan kişilerle tartışma yaşandığında o anki ruh haline göre karşılık verilebilir. Ancak iş yerlerindeki tartışmalarda durum öyle değildir. İş yerinde tartışma halinde bulunduğunuz zaman karşınızdaki insana karşı duygu kontrolünüzü sağlamanız gerekir. Sesinizi yükseltmemeli, saygı ve güven sınırlarını aşmamalısınız. Öfkelenmiş olsanız bile dikkatli bir şekilde olmanız, konuşmalarınızda ağır ve tahrik edici söz barındırmamalısınız.
Özellikle ekip halinde yapılan çalışmalarda tartışmalar sıklıkla yaşanabilir. İş yerinde yaşanan tartışmada verilecek tepkiler ve uygulanacak yöntemler kişiye göre değişmez. Tartışan kişilerin samimiyet derecesi ne olursa olsun yapılacaklar ve sergilenecek tavır bellidir. Kontrollü olunmadığı takdirde istenmeyen sonuçlar doğuracak olan iş hayatındaki tartışmalarda, kişiler kendilerini kontrol etmeyi başarabilmek zorundadır.
Kişisel sorunların iş hayatına taşınmaması gerekliliği de çalışanların unutmaması gerekenlerdendir. Özel yaşam, ofis kapısının içerisinden girdiğiniz andan itibaren o kapının dışında kalmalıdır. Eşiniz ile yaşadığınız tartışma, çocuklarınızla yaşadığınız bir problem ya da diğer sorunların hepsi iş yerine yansımamalıdır. Özel ve profesyonel yaşam arasındaki bağlantıyı kontrol edemezseniz, iş yerindeki tartışmalarında odak noktası haline gelebilirsiniz.
Gözlemlemek ve Tahmin Etmek
İş hayatında çalışanlar sürekli etraflarında olan biteni gözlemlemek durumundadırlar. İş ile ilgili kontrolü elden bırakmamak diğer çalışanların eksiklerini görmeyi, zamanında uyarmayı ve olası tartışmaları önlemeyi sağlar. Gözlemlemek, olayları önceden tahmin etmek ve gelecekteki riskleri, engelleri tespit etmek olabilecek tartışmaların da önüne geçme konusunda yardımcı olur.
Tartışma sırasında eğer üçüncü kişilerden yardım ve fikir almak gerekirse o kişiler doğru seçilmelidir. Ön görüsüne, sakinliğine ve olaylara yaklaşımının pozitif olduğuna inanılan kişiler dahil edilmelidir. İş yerinde ortam gerginleştiğinde ilk sözü söyleyen olmamaya dikkat etmek, bu konuda sabır göstermek belki de çıkacak büyük bir tartışmayı önleyecektir. Sonrasında pişmanlık duymamak için sabırlı olmakta fayda vardır.
İş yerinde bir tartışmanın yaşanacak olmasını engellemek ortam gerginleşmeye başladığında oradan uzaklaşmakla da sağlanabilir. Anlaşmazlığa düşülen kişilerden kibarca izin isteyerek mola verilebilir, farklı bir işle uğraşılabilir. Böyle bir durumla karşılaşarak soğukkanlı davranan kişiler her zaman kazanan taraf olurlar.
Bakış Açılarına Şans Vermek
Tartışmadaki kişilerin bakış açılarını önemsemek o tartışmasının uzamasının önüne geçer. Bazen insanları dinleyince onların haklı olabileceğini görmek mümkündür. Bu yüzden tartışma esnasında dinlemek ve şans vermek gerekir. İş yerindeki tartışmalarda duygu durumu ne olursa olsun mutlaka gerçekler konuşulmalıdır. Kişileri yanlış bilgilerle suçlamak, yapmadığı şeylerle itham etmek kabul edilebilir bir durum değildir.
Çalışma hayatındaki tartışmalar sırasında bireylerin hatalarını kabul etmesi o tartışmanın sonlanmasını sağlar. Tartışmak yerine hatayı kendinde aramak bir erdemdir. Aynı zamanda sosyal becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur. Kişi hatasını fark ederek bu hatayı telafi etmeye özen gösterir ise iş yerinde takdir edilir.