İş arama süreci oldukça streslidir. Kimi zaman başvurularınız kabul edilmezken kimi zaman iş başvurusu yaptığınız her yer başvurunuzu kabul edebilir. Böylesi bir durumda kalmak, karar vermenizi zorlaştırır. En iyi seçimi yapmak için birden fazla iş teklifi aldığınızda ne yapmanız gerektiğiyse oldukça basittir. İlk başta heyecan verici bir durum olsa da kısa bir zaman sonra kararsızlık yaşamanıza sebep olacaktır. Bu durumda, yaşanacak stres de artmaktadır. İyi bir kıyaslama, değerlendirme ve ölçme yaparak en iyi seçimi verebilir, stresten uzaklaşabilirsiniz.
İş Tekliflerini Doğru Değerlendirin
Gelen iş tekliflerine karşılık olarak yapılabilecek ilk adım, tekliflerin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirmektir. İş teklifi alınan şirketle ilgili detaylı bir araştırma yapabilir ve şirketin iyi-kötü yanlarını içeren listeler hazırlayabilirsiniz. İyi ve kötü yönleri değerlendirdiğinizde, şirketin sizin beklentilerinize uymayan yanları çoğunluktuysa, bu iş teklifini hemen eleyebilirsiniz. Bu ilk adım sayesinde genel bir tablo çıkarabilir ve 3’ten fazla aldığınız iş teklifleri arasında daha rahat bir eleme yapmanızı sağlayabilir. Gelen teklifler içerisinde önceliklerinize olan uyumluluğun derecesini belirlemelisiniz.
Maaşınız, pozisyonunuz, çalışma saatleriniz ve şartlarınız, kariyer imkanları ve size doğan hakların önceliği oldukça önemlidir. İşe başladıktan sonra hayal kırıklığı yaşamamak için, şirketle önceliklerinizin uyumunu kontrol etmelisiniz. Bir diğer seçim yapma kolaylığını sağlayan unsur ise kıyaslama yapmaktır. Eski iş yeriniz ile yeni iş yeriniz arasında bir kıyaslama yapın. Burada çalışmak sizi tatmin edecek mi? Çalıştığınıza değecek mi? Burada huzurlu ve mutlu bir şekilde çalışabilecek misiniz? Eğer cevaplarınız hayır ise, o teklifi direkt olarak eleyin. Maaşınız size yetmeyecekse huzursuz olacağınız anlamına gelecektir. Çalışmak için çalışmış olmak yerine gerçekten mutlu olacağınız bir işi yapmak oldukça önemlidir.
Şirketlerin geçmiş dönemdeki başarılarını, başarısızlıklarını, çevreye karşı tutumlarını ve yaklaşımlarını inceleyebilirsiniz. İş teklifi aldıktan sonra her iş yeriyle kısa bir görüşme yapın, şirket içerisini gezin. Hangi ofis sizi daha çok tatmin etti? Hangi yerde kendinizi daha rahat hissettiniz? Bu durum eleme yapmanıza yardımcı olacaktır. Kariyer imkanı verilen yerlerden iş teklifi aldıysanız, şirketin çalışanlarını nasıl motive ettiği ya da desteklediği hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Eğer üst düzey yöneticiler ya da patronunuz tarafından kariyer imkanınız yeterince ya da hiç desteklenmeyecekse, o teklifi göz ardı edin. Geleceğe dair planlamalar yapın. Gelen her iş teklifi için o şirketteki bir, iki ve beş yıl sonraki halinizin nasıl olacağını düşünün. Sunulan teklifler içerisinde hangi seçenek sizleri gelecekte daha farklı konuma getiriyor ve hayallerinize yaklaşmanızı sağlıyorsa, en doğru karar o olacaktır.