Bireysel Bankacılık

Finans sektörünün en önemli iş alanı olan bankacılık, paranın alışverişi ve muhafaza edilmesi gibi temel amaçlarla ortaya çıkmış bir meslek dalıdır. Bankalar, özel kişilerden büyük kurumlara kadar pek çok müşteri profiline hizmet sunmaktadır. Bu bankacılık hizmetleri finansal işlemler yapmak isteyen bütün müşterilere hitap ettiği için oldukça fazla çeşide sahiptir. Bankacılık ürün ve hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sunulabilmesi ve müşterilerin taleplerine yönelik olabilmesi için bankacılık organizasyonu çeşitli kollara ayrılmıştır. Kurumsal bankacılık, ticari bankacılık, KOBİ bankacılığı ve bireysel bankacılık olmak üzere bankacılık faaliyetleri 4 kola ayrılmıştır. Bu kollardan en çok müşteriye sahip olansa bireysel bankacılıktır.

Bankaların kendi içerisinde özelleşmiş hizmet alanları, müşterilerin işlem hacimlerine göre farklılık göstermektedir. En çok işlem hacmi olan kurumsal bankacılıkken en az işlem hacmine sahip olansa bireysel bankacılıktır. Bu işlem hacmi, müşterilerin gerçekleştirdiği bankacılık işlemlerinin finansal boyutunu göstermektedir. Bankalar için en az işlem hacmine sahip olsa da müşteri popülasyonu bakımından en yoğun bankacılık alanı olan bireysel bankacılık, özel kişilere pek çok ürün ve hizmet sunmaktadır. Hesap açma işlemi, kredi kartı kullanımı, otomatik ödeme talimatı verme, kredi finansmanı sağlama gibi pek çok bireysel bankacılık hizmeti bulunmaktadır. Listelenen bu hizmetler, bireysel müşteriler tarafından en çok talep edilen işlemlerdir. Banka şubelerinde bu işlemler sunulsa da gelişen teknoloji sayesinde dijital bankacılık vasıtasıyla artık bireysel bankacılık hizmeti almak oldukça kolaylaşmıştır. Bankaların uygulamalarını telefonunuza indirerek kredi kartı limit değişikliği, havale ve eft ile para transferi gerçekleştirme, fatura ödeme, hesap açma başvurusu yapma gibi banka şubesine gitmeye gerek kalmadan pek çok bireysel bankacılık hizmetini alabilirsiniz. Bireysel bankacılık ürün ve hizmetleri, sadece finansal işlemlerle de sınırlı değildir. Pek çok banka, bireysel müşterilerine sigorta hizmeti de sunmaktadır. Bankacılığın kardeş sektörü olarak bilinen sigortacılık faaliyetleri, bireysel bankacılık ürün ve hizmetlerinde en çok talep gören işlemlerden biri haline gelmiştir. Kişilerin paralarını muhafaza etme, ödeme yapma, yatırım yapma, kredi çekme, bireysel emeklilik sigortası yaptırma gibi bütün finansal işlemleri bireysel bankacılık faaliyetleri sayesinde gerçekleştirilir.

Bireysel bankacılık faaliyetleri, bankaların özel kişilere yönelik sunduğu hizmetlerden oluşmaktadır. Bu nedenle bireysel bankacılık, sayı olarak en çok müşteriye hitap eden bankacılık alanıdır. Bireysel bankacılık ürün ve hizmetleri banka şubelerinde sunulmaktadır. Söz konusu şubeler, bankanın müşteriyle direkt temasa geçtiği alanlardır. Bu nedenle banka şubeleri, bankanın müşteriye yansıttığı profilidir. Bireysel bankacılık hizmetlerinin verildiği banka şubelerinde gişe memuru, bireysel müşteri temsilcisi, bireysel satış temsilcisi gibi pozisyonlarda çalışabilirsiniz. Gişe memuru banka şubelerinde fatura ödeme, para yatırma ve para çekme, otomatik ödeme talimatı alma gibi temel bankacılık işlemlerinin yapılmasını sağlamaktadır. Bireysel müşteri temsilcisi ise bireysel müşterilerin şikayetlerini ve taleplerini dinlemektedir. Müşterinin taleplerini ve şikayetlerini iyice analiz ederek bireysel müşteriye en uygun bankacılık hizmetinin sunulmasını sağlamaktadır. Bireysel satış temsilcisinin temel görevi ise bankanın ürünlerinin satışını sağlamaktır. Bireysel satış temsilcisi, kredi kartları başta olmak üzere bankanın bireysel müşterilere sunduğu ürünlerin satışını sahada ve şubelerde gerçekleştirir. Bireysel bankacılık alanında söz konusu pozisyonlardan herhangi birinde kariyerinizi geliştirmek istiyorsanız eğer sosyal iletişim becerileriniz gelişmiş olmalı ve güler yüzlü olmalısınız. Müşteriyle direkt iletişim kuracağınız için profesyonel görünmeli ve rahat iletişim kurabilmelisiniz. Bankalar, bireysel bankacılık alanında sık sık personel alımı yapmaktadır. Kariyerinizi bu alanda geliştirmek istiyorsanız bankaların sitelerinden personel alım ilanlarını düzenli olarak takip etmenizi öneririz.

Bireysel Bankacılık Ne İş Yapar?

Bankalar, pek çok farklı müşteri profiline sahiptir. Büyük kurumlar, özel kişiler, küçük esnaflar ve diğer ticari işletmeler gibi bankaların müşterileri mevcuttur. Bu müşterilerin her birinin bankadan talep ettiği bankacılık ürün ve hizmetleri farklıdır. Örneğin bir üniversite öğrencisi bankanın kredi kartını kullanmak isterken, büyük ölçekli bir ticari işletme banka aracılığıyla yurtdışında alım-satım işlemi yapmak isteyebilir. Bu nedenle bankacılık faaliyetleri geniş bir yelpazede incelenmelidir.

Bankacılık ürün ve hizmetleri, her müşteri tipi için özelleştirilmiştir. Bu hizmetlerin profesyonel bir şekilde sunulması için bankalar, bankacılık faaliyetlerini çeşitli bölümlere ayırmışlardır. Bu bölümler bireysel, kurumsal, KOBİ ve ticari bankacılıktan oluşmaktadır. Söz konusu bankacılık alanları içerisinde en çok müşteriye sahip olduğu halde işlem hacmi en düşük olan bireysel bankacılıktır. Peki müşteri sayısı fazla olduğu halde neden bireysel bankacılıkta işlem hacmi bu kadar düşük? Bireysel bankacılık faaliyetleri, özel kişilere hitap etmektedir. Söz konusu özel kişilerin bankadan talep ettiği finansal faaliyetler, diğer müşteri profilleriyle kıyaslandığında işlem hacmi oldukça düşük faaliyetlerdir çünkü diğer müşterilerin hepsi ticari işletmelerdir. Bireysel bankacılık, özel kişilerden oluşan bireysel müşterilere hizmet vermektedir. Banka hesabı açma, kredi kartı kullanımı, otomatik ödeme talimatı verme, döviz ve tahvil gibi yatırım danışmanlığı hizmeti verme, kredi finansmanı sağlama, sigorta gibi çeşitli bireysel bankacılık hizmetleri sunulmaktadır. Bireysel bankacılık hizmetleri, banka şubelerinde verilmektedir. Bankaların bireysel bankacılık faaliyetlerini yürüttüğü şube sayısı, bireysel müşterilerin yoğunluğundan dolayı oldukça fazladır. Bu şubelerde bireysel müşteri temsilcileri, bireysel satış temsilcileri ve gişe memurları bireysel bankacılık hizmetlerini sunmaktadırlar.

Bireysel bankacılık; özel kişilerin bütün finansal işlemlerini yürütmelerini sağlamaktadır. Bireysel bankacılık alanında pek çok kişi bankacılık kariyerini geliştirmektedir. Kadro sayısının fazla olması ve sık sık personel alımı yapılması bankacı adaylarının bireysel bankacılığa yönelmelerini sağlamıştır. Bireysel müşteri temsilcileri, müşterilerin taleplerini ve şikayetlerini dinler. Taleplere uygun hizmetleri sunarken şikayetlere çözüm üretmekle görevlidir. Bireysel satış temsilcileri ise bankanın ürün ve hizmetlerinin daha çok müşteriye ulaşmasını ve satışının gerçekleştirilmesini sağlar. Bireysel satış temsilcileri şubelerde ve sahada görev yapmaktadır. Şube personellerinden bir diğeri olan gişe memurları ise para yatırma, para çekme, otomatik ödeme talimatı verme gibi temel bankacılık hizmetlerini sunmakla yükümlüdür.

Bireysel bankacılık, bireysel müşterilere kredi finansmanı sağlar. Hayat sigortası, bireysel emeklilik sigortası gibi güvenceler sağlar. Bunun yanından bireysel müşterinin varlıklarını muhafaza eder, yatırım yapmak isteyen müşterileri yönlendirir. Özel kişilerden oluşan bireysel müşteri profilinde, her bir müşteri tipine özel ürünler sunar. Örneğin üniversite öğrencilerine özel kredi kartları veya emeklilere özel avantajları bulunan maaş hesapları gibi müşterinin dikkatini çekecek ve müşteriye özel avantajlara sahip ürünler sunarak bireysel bankacılık faaliyetlerini geliştirir. Buradaki temel amaç, bireysel müşterilerin sunulan hizmetlerden memnun kalmalarını sağlamaktır.

Bireysel Bankacılık Ürün ve Hizmetleri

Bankalar, finansal işlemlerin yürütüldüğü profesyonel kurumlardır. Büyük firmalardan üniversite öğrencilerine kadar pek çok farklı müşteri tipine sahip olan bankalar, her müşteri profiline özel hizmet sunmaktadır. Müşteriye özel hizmet sunulmasının temel sebebi, müşterilerin taleplerinin farklılığından kaynaklanmaktadır. Bu noktada müşteri talepleri analiz edilerek buna göre en doğru hizmetin sunulması gerekmektedir. Bu analizlerin bir sonucu olarak bankacılık faaliyetleri, müşteri profiline göre çeşitli alanlara ayrılmıştır.

Bireysel bankacılık, özel kişilere yönelik hizmet sunan bankacılık alanıdır. Sayı olarak en çok müşteriye sahip olan bu alan, işlem hacmi en düşük bankacılık alanıdır. Bankalar, bireysel bankacılık alanında müşterilere banka hesabı açma, kredi kartı kullanımı, kredi finansmanı sağlama, yatırım danışmanlığı yapma, sigorta hizmeti sunma gibi pek çok faaliyette bulunmaktadır. Bireysel banka hesabı açma, bireysel bankacılık faaliyetlerinde en sık rastlanan hizmetlerden biridir. Bireysel banka hesabı tamamen müşteriye özeldir. Bireysel müşteri olarak açtıracağınız banka hesabı sayesinde hesabınıza para yatırabilir, hesabınızdan para çekebilir ve başka hesaplara para transferi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca faturalarınız için banka hesabınız üzerinden otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Böylece faturalarınızın son ödeme tarihini takip etmenize gerek kalmaz, bankanız tarafından ödemeniz belirlenen tarihlerde gerçekleştirilir. Bireysel banka hesabınızı vadeli hesap şeklinde açtırırsanız eğer, hesabınıza yatırdığınız parayı vade tarihine kadar bankada tutarak paranıza faiz işletmiş olursunuz. Vadeli hesaplar, müşterinin parasını bankaya yatırması ve belli süreyle parayı bankada tutması karşılığında bankanın para için müşteriye faiz vermesini sağlar. Bu nedenle vadeli hesaplar en risksiz yatırım çeşitlerinden biri haline gelmiştir. Bunun haricinde bireysel bankacılık ürün ve hizmetleriyle döviz ve tahvil gibi yatırımların yapılması da sağlanmaktadır. Bankalar, müşterilerin nakit ihtiyaçlarına yönelik kredi finansmanı da sağlamaktadır. Konut kredisi, ihtiyaç kredisi gibi bireysel bankacılık kredi çeşitlerinden ihtiyacınıza yönelik olan krediden faydalanabilirsiniz. Yatırım ve kredi finansmanı haricinde bankaların en çok talep gören hizmetlerinden biri de kredi kartıdır. Kredi kartları sayesinde nakit paranız olmadan da ödeme yapabilir, online ödemelerinizi gerçekleştirebilir ve taksitli alışveriş yapabilirsiniz. Bankaların kredi kartlarına sahip olmak için şubeye gitmeniz, mobil banka uygulaması üzerinden başvuru talebi göndermeniz veya saha satışı yapan bireysel satış temsilcileriyle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Gördüğünüz gibi bireysel bankacılık ürün ve hizmetleri, bireysel müşterilerin bütün finansal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik özelleştirilmiştir. Bireysel bankacılık işlemleri banka şubelerinde bireysel müşteri temsilcileri, bireysel satış temsilcileri ve gişe memurları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bireysel müşteri olarak finansal işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz için banka şubelerine gitmeniz gerekmektedir. Şube personeli bütün finansal işlemlerinizin gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bunun yanında bireysel bankacılık hizmetlerinin bir kısmını gelişen teknoloji sayesinde dijital platformlarda da alabilirsiniz. Bankaların mobil uygulamaları ve çağrı merkezi müşteri temsilcileri sayesinde şubeye gitmeden limit değişikliği, ödeme talimatı gibi temel bankacılık hizmetlerini alabilirsiniz.

Bireysel Bankacılık ve Kurumsal Bankacılık Farkları

Ekonominin küresel boyutta büyümesi, finans sektörünün hızla gelişmesini sağlamıştır. Bu sektörün en çok ön plana çıkan yapılanmalarından bankalar, işlem hacmi fark etmeksizin bütün finansal işlemlerin yürütüldüğü kurumlardır. Hal böyle olunca bankaların müşterileri de çeşitlenmektedir. Her bir müşterinin bankadan talebi farklı olmaktadır. Bankalar müşteri taleplerine en profesyonel şekilde cevap verebilmek adına bankacılık hizmetlerini farklı alanlarda sunmaktadır. Bu alanlar bireysel bankacılık, KOBİ bankacılığı, ticari bankacılık ve kurumsal bankacılıktır.

Bankacılık hizmetlerinde işlem hacmi en yüksek olan alan kurumsal bankacılıktır. Kurumsal bankacılık müşterileri, büyük ölçekli ticari işletmelerdir. Bu müşterilerin yaptıkları finansal işlemlerin ekonomik boyutu oldukça güçlüdür. Öyle ki bankaların kurumsal müşterileri ulusal ve global ekonomiye yön verecek nitelikte işletmelerdir. Bu nedenle kurumsal müşterilerin sayısı oldukça az ancak yaptıkların finansal işlemlerin hacmi fazlasıyla yüksektir. Kurumsal bankacılık ürün ve hizmetleri proje finansmanı, yatırım danışmanlığı, yurtdışı alım-satım işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi finansal işlem hacmi yüksek faaliyetlerden oluşmaktadır. Bu nedenle kurumsal bankacılık hizmetleri, bankaların kurumsal şubelerinde verilmektedir. Kurumsal şubelerin sayısı oldukça azdır. Bu şubelerde çalışan kurumsal müşteri temsilcileri ve kurumsal satış temsilcileri sık sık kurumlara müşteri ziyareti gerçekleştirirler. Kurumsal bankacılık personellerinin müşteriyi iyi analiz edebilmeleri sunacakları hizmetlerin kalitesi açısından oldukça önemlidir. Kurumsal bankacılık hizmetleri, kurumsal müşterinin talebine birebir cevap verir nitelikte olmalıdır çünkü banka ne kadar çok kurumsal müşteri kazanırsa, finansal gücü ve prestiji aynı oranda artacaktır.

Bireysel bankacılık kurumsal bankacılığa kıyasla daha düşük işlem hacmine sahiptir. Çünkü bireysel bankacılık hizmeti alan bireysel müşterilerin finansal işlemleri, kurumsal işletmelere göre oldukça düşük hacimlidir. Buna karşılık bireysel müşterilerin sayısı kurumsal müşterilerin sayısından fazladır. Bankalar, 18 yaşını doldurmuş her bireye bireysel bankacılık hizmeti verebilmektedir. Üniversite öğrencisinden emeklisine kadar her profilde müşteri tipine hitap etmeyi hedefleyen bireysel bankacılık, kurumsal ve ticari şubeler haricindeki bütün şubelerde faaliyet göstermektedir. Müşteri profilinin geniş olması ve müşteri sayısının fazlalığı sebebiyle bankalar, bireysel bankacılık hizmetlerine herkes ulaşabilsin diye şube sayısını fazla tutmaktadırlar. Bu şubelerde; banka hesabı açma, havale ve eft yapma, kredi kartı başvurusu alma, otomatik ödeme talimatı verme, kredi finansmanı sağlama gibi bireysel bankacılık hizmetleri sunulmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde pek çok bireysel bankacılık işlemi dijital platformlarda gerçekleştirilebilmektedir.

Görüldüğü gibi kurumsal bankacılık en çok işlem hacmine ve en az müşteriye sahip alanken bireysel bankacılık en az işlem hacmine ve en çok müşteriye sahip alandır. Kurumsal banka şubelerinin sayısı oldukça azken bireysel bankacılık hizmeti sunan şube sayısı oldukça fazladır. Bütün bu farklılıklar, müşteri profillerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Bireysel bankacılıkta kredi kartı kullanımı önem arz ederken kurumsal bankacılıkta proje finansmanı önemli bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır. Müşteri profili ve sunulan hizmetler farklılaşsa da her banka bireysel ve kurumsal müşterilere özel hizmet sunmaktadır.

Bireysel Bankacılıkta Kullanılan İşlemler

Bankalar, işlem hacmi fark etmeksizin bütün finansal faaliyetlerin gerçekleştiği kurumlardır. Büyük kurumlardan özel kişilere kadar her kesimden müşteriye sahip olan bankaların sunduğu bankacılık hizmetleri, daha profesyonel bir şekilde hizmet verilebilmesi için farklı alanlarda geliştirilmektedir. Bu alanlardan biri olan bireysel bankacılık, özel kişilere bankacılık hizmeti sunmakla ilgilenmektedir. Özel kişilerin taleplerine yönelik olarak özelleştirilen bireysel bankacılık hizmetleri oldukça çeşitlidir.

Bireysel bankacılık faaliyetlerinde kullanılan işlemlerin hepsi özel kişilerin taleplerine yönelik gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler özel kişilerin finansal faaliyetlerinin yürütülmesini sağlamaktadır. Bireysel bankacılıkta en çok kullanılan işlem hiç kuşkusuz banka hesabı açmaktır. Banka hesabı açtırarak müşteriler bankada paralarını biriktirebilir, muhafaza edebilir veya yatırıma dönüştürebilmektedirler. Ayrıca ödeme yapabilir ve fatura, kira gibi düzenli giderler için otomatik ödeme talimatı verebilirler. Bu işlemler, bireysel müşterilerin en sık yaptıkları bankacılık işlemleridir. Bireysel müşteriler zaman zaman nakit ihtiyacı duymaktadırlar. Bu ihtiyaca yönelik olarak bankalar bireysel müşterilere kredi finansmanı sağlamaktadırlar. Bireysel bankacılığın en çok finansal hacme sahip işlemlerinden biri olan nakit sağlama, müşteriler tarafından sıklıkla talep edilen bir bankacılık hizmetidir. Bunun yanında bireysel bankacılık işlemlerinin bir kolu olarak müşteriler bankadan sigorta talep edebilmektedirler. Konut sigortası, bireysel emeklilik sigortası gibi pek çok alanda müşteriye güvence sağlamak bankanın bireysel müşterilere sık sık sunduğu bir işlemdir. Bankaların en çok kullanılan ürünlerinden biri olan kredi kartları da bireysel bankacılık sayesinde müşteriyle buluşmaktadır. Para yerine kartla ödeme imkanı tanıyan kredi kartları, müşteriye ödeme kolaylığı sağlayan bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireysel bankacılıkta kullanılan işlemler gördüğünüz gibi müşterinin talep ve ihtiyaçlarına yanıt verecek nitelikte sunulmaktadır. Bu işlemler gerçekleştirilirken müşteriyi iyi analiz etmek, şikayetlerini dinlemek ve şikayetlerine pratik bir şekilde çözüm üretmek, müşteri için en uygun hizmeti sunmak bireysel bankacılığın gelişmesi için oldukça önemlidir.

Bireysel bankacılık işlemleri, özel kişilerin finansal işlemlerini yürütmelerini amaçlamaktadır. Bu işlemler hesap açmadan kredi kullanımına kadar çok çeşitli boyutlarda karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu bireysel bankacılık işlemleri, bankaların en sık yaptıkları işlemler arasında görülmektedir. Müşteri potansiyelinin fazla olması ve banka şubelerinin sayısının artması bireysel bankacılık işlemlerinin gerçekleşme sıklığını arttırmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde bireysel bankacılık işlemleri banka personeli tarafından hızlıca sağlanmaktadır. Bireysel bankacılık işlemlerini banka şubelerinde veya dijital platformlarda gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle para yatırma, para çekme veya fatura ödeme gibi işlemler oldukça kısa sürede gerçekleşmektedir. Banka şubesine gitmeye vakit ayıramıyorsanız hizmetini aldığınız bankanın mobil uygulaması üzerinden havale ve eft, limit değişikliği gibi pek çok bireysel bankacılık işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında memnun kalmadığınız veya sorun yaşadığınız bankacılık işlemleriyle alakalı bankanın müşteri hizmetlerini arayarak müşteri temsilcisinden yardım alabilir ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz. Bireysel bankacılık işlemleri sayesinde özel kişi olarak bütün finansal faaliyetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bireysel Bankacılık İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bankacılık işlemleri, kişilerin ve işletmelerin bütün finansal faaliyetlerini gerçekleştirmeye yönelik olarak sağlanmaktadır. Bu işlemler, her bir müşteri profiline göre ayrı alanlarda sunulmaktadır. Özel kişiler, KOBİler, ticari işletmeler ve büyük ölçekli kuruluşlar bankaların müşteri profilini yansıtmaktadır. Buna göre bankalar, özel kişilere ihtiyaçlarına yönelik kaliteli bir hizmet sunabilmek için bireysel bankacılık alanında faaliyet göstermektedirler.

Bireysel bankacılık işlemleri, bankaların en sık gerçekleştirdiği işlemleri oluşturmaktadırlar. Bireysel müşterilerin sayısının fazla olması bunun temel sebebidir. Müşteri sayısı arttıkça bankacılık hizmetlerine olan talep artacağı için bireysel bankacılık işlemlerinin yoğunluğu da artmaktadır. Bireysel bankacılık işlemleri temel olarak; hesap açma, para transferi, yatırım yapma, kredi finansmanı, kredi kartı, otomatik ödeme talimatı ve sigortadan oluşmaktadır. Bu işlemler bireysel müşterilerin bankadan en çok talep ettiği uygulamalardır. Bireysel bankacılık işlemleri gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bankalar, müşteriye bu hizmetleri sunarken çeşitli kesintiler yapmakta ve komisyon almaktadır. Örneğin bankada kendi adınıza vadeli veya vadesiz bir hesap açtığınızda banka sizden yıllık olarak hesap işletim ücreti alabilmektedir. Veya kullandığınız kredi kartı için yıllık olarak kart aidatı ödemeniz gerekebilir. Ayrıca bankanın sunduğu konut kredisi, ihtiyaç kredisi gibi nakit ihtiyacına yönelik verilen banka kredilerinin faiz oranları ve bankanın komisyon ücretleri bireysel bankacılık işlemlerinde mutlaka dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Bu unsurlar her bankada farklı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pek çok bireysel müşteri, bankanın aldığı komisyonları veya yaptığı kesintileri dikkate almamaktadır. Hesap işletim ücreti, kart aidatı, kredi faizi gibi faktörler hangi bankada sizin için en uygun şekilde sunulmuşsa o bankayla çalışmalısınız. Bireysel bankacılık işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bu faktörleri gözden kaçırmamak için aylık hesap ve kart ekstrelerinizi dikkatli bir şekilde takip etmeli, kullandığınız bankacılık ürünlerinin hangisinden ne kadar kesinti yapıldığını takip etmelisiniz. Banka kredisi kullanırken hangi bankada faiz ve komisyon oranları en düşükse o bankayı tercih etmelisiniz.

Bireysel bankacılık işlemlerini gerçekleştirirken güvenlik önlemleri almaya özen göstermelisiniz. Bunun için bir banka müşterisi olarak bireysel bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirirken kullandığınız şifreleri banka personeli dahil kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir. Özellikle dijital bankacılıkta kullanılan bu şifreleri ve kart şifrelerinizi sadece müşteri olarak siz bilmelisiniz. Dijital bankacılığın gelişmesiyle ortaya çıkan mobil bankacılık kanalından faydalanmak için bankanın mobil uygulamasını indirirken bankanın kendisine ait olan orijinal uygulamayı, güvenilir internet mağazalarından indirmelisiniz. Bireysel bankacılık işlemlerine dair herhangi bir sorun olduğunda rahatça iletişim kurabilmek adına bankayla paylaştığınız iletişim bilgilerinizi güncel tutmaya özen göstermelisiniz. E-mail veya sms yoluyla tarafınıza iletilen bilgilerin doğruluğundan ve banka tarafından gönderildiğinden emin olmadan bankacılık işlemleri gerçekleştirmemelisiniz. Bireysel bankacılık işlemleri üzerinden dolandırılma vakalarının artmaması adına kişisel güvenlik önlemlerinizi almanızı tavsiye ederiz.

Bireysel Banka Müşterisi Nedir?

Bankalar, finansal işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan kurumlardır. Söz konusu finansal işlemler oldukça çeşitlidir. Bu işlemlerin gerçekleşmesi adına sunulan bankacılık ürün ve hizmetleri her bir müşteri profili için özelleştirilmiştir. Bankacılık hizmetlerinin müşteriye özel olarak sunulması, bankacılık faaliyetlerinden alınan verimi arttırmaktadır. Bankalardan hizmet talep eden müşteriler büyük kurumlar, ticari işletmeler, KOBİler ve özel kişilerdir. Her bir müşteri profili için ayrı bankacılık hizmeti verilmektedir.

Özel kişilere sunulan bankacılık hizmetlerinin oluşturduğu bireysel bankacılık, kurumlara veya işletmelere yönelik bankacılık faaliyetlerinde bulunmaz. Bireysel bankacılığın müşteri profili sadece özel kişilerden oluşmaktadır. Söz konusu özel kişilerin banka müşterisi olabilmeleri için aranan tek şart 18 yaşını doldurmuş olmalarıdır. 18 yaş altındaki bireysel müşteriler için bazı bankalar hesap açma hizmeti sunmaktadır. 18 yaş altındaki bireysel müşterilerin bankacılık hizmetlerinden faydalanma imkanları oldukça kısıtlıdır. Yalnızca bazı bankalarda hesap açabilmekte ve diğer hizmetlerden faydalanamamaktadırlar. 18 yaşını doldurmuş bireyler ise bankaların bütün bireysel bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Öğrenciler, çalışan bireyler, emekliler, ev hanımları gibi bireysel banka müşterileri statülerine göre kendi içinde farklılaşmaktadır. Bu farklılaşma temelde aynı olan ancak müşteri tipine göre değişen avantajlara sahip hizmetlerin sunulmasını sağlamaktadır. Hizmetlerin avantajlarının değişmesi dışında bireysel banka müşterisi tanımı özel kişileri kapsamaktadır. Bireysel banka müşterisi olarak bankada vadeli veya vadesiz hesap açabilir, bankanın kredi kartlarını kullanabilir, bankadan kredi çekebilirsiniz. Bunun yanında faturalarınız için otomatik ödeme talimatı verebilir, döviz ve tahvil gibi yatırım araçlarını banka vasıtasıyla kullanabilirsiniz. Havale ve eft yaparak para transferi gerçekleştirebileceğiniz gibi dilediğiniz zaman hesabınızdan para çekip para yatırabilirsiniz. Bireysel banka müşterisi olarak bütün finansal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bireysel banka müşterileri; yaş, eğitim, çalışma durumu gibi statülere göre banka nezdinde çeşitlenmektedir. Bankalar bu statülere özel avantajlara sahip ürünler sunmaktadırlar. Bireysel bankacılık ürünleri bu noktada farklılaşmaktadır. Örneğin bazı bankaların üniversite öğrencilerine özel olarak sunduğu kredi kartlarından öğrenci dostu olarak kart aidatı alınmamaktadır. Bazı bankalarda ise emekli müşteriler için maaş hesabından kesinti yapılmamaktadır. İşlem hacmi yüksek olan bireysel müşterilere bankanın en yüksek limitli kredi kartları sunulurken, düşük gelirli bireysel müşterilere sunulan limitler de düşürülmektedir. Bireysel banka müşterisinin ekonomik sıkıntı çekmemesi adına, müşterinin beyan ettiği gelirine oranla ürün ve hizmetlerin finansal limiti ayarlanmaktadır. Bireysel banka müşterileri her ekonomik sınıftan olabilmektedir. Bu noktada önemli olan, müşterinin ekonomik gücüne ve statüsüne göre avantaj sağlayan hizmetlerin sunulmasıdır. Bireysel banka müşterilerinin farklı profillerde incelenmesi, daha kaliteli hizmet sunulması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması açısından oldukça önemlidir.

Bireysel banka müşterisi, bankacılık hizmetlerinden faydalanmak isteyen ve finansal işlemleri yürütecek yetkinlikte olan bütün özel kişilere denilmektedir. Bireysel banka müşterisi olarak paranızı muhafaza edebilir, yatırım ve birikim yapabilir, kredi çekebilir, ödeme yapabilir ve kredi kartı kullanabilirsiniz. Bireysel bankacılık faaliyetlerinden yararlanmak isteyen bireysel banka müşterisi olarak, banka şubelerine gidebilir veya dijital platformda bankacılık hizmeti alabilirsiniz.

Bireysel Banka Hesabı Nedir?

Ekonomi deyince akla gelen iş alanlarından biri olan bankacılık, geniş bir müşteri profiline sahiptir. Farklılaşan müşteri profiline özel bankacılık hizmetinin sunulması için bankacılık faaliyetleri çeşitli alanlarda gerçekleştirilmektedir. Bu alanların en yoğun işlem trafiğine sahip olanı ise bireysel bankacılıktır. Bireysel bankacılık, en çok müşteri sayısına sahip bankacılık alanıdır. Bireysel bankacılık müşterileri, özel kişileri kapsamaktadır. Özel kişilerin finansal faaliyetleri bireysel bankacılık ürün ve hizmetleri sayesinde gerçekleştirilir. Bireysel bankacılık müşterilerinin bankadan en çok talep ettiği hizmetlerden biri bireysel banka hesabıdır.

Bireysel banka hesabı, bankanın müşterisi olmak isteyen özel kişilerin açtırdığı bir hesaptır. Bireysel banka hesabı kişisel olarak bütün finansal faaliyetlerinizi yürütebileceğiniz müşteriye özel bir alandır. Bireysel banka hesapları da avantajlarına göre kendi içerisinde farklılaşmaktadır. Buna göre bireysel banka hesabının vadeli ve vadesiz olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. Vadesiz banka hesabı sayesinde paranızı yatırabilir, hesabınızdan para çekebilir, başka hesaplara para transferi yapabilir, hesabınız üzerinden otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Vadesiz banka hesapları paranızı muhafaza etmenizi ve biriktirmenizi, ödeme yapmanızı sağlar. Vadesiz banka hesabına yatıracağınız para üzerinden bir gelir elde edemezsiniz ancak vadeli banka hesabı açtırırsanız birikimleriniz yatırıma dönüşebilir. Vadeli banka hesabına yatırdığınız parayı belirli bir süreye kadar banka hesabında tuttuğunuz takdirde banka, paranız için size belirli oranda faiz verir. Yani birikim yaparak kar elde etmiş olursunuz. En risksiz yatırım yöntemleri arasında yer alan vadeli hesap, pek çok bireysel banka müşterisi tarafından tercih edilmektedir. Vadeli ve vadesiz bireysel banka hesaplarından bankalar yıllık olarak hesap işletim ücreti kesintisi yapmaktadırlar. Hangi bankanın ne kadar kesinti yaptığını banka hesabını açtırmadan önce öğrenmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Vadeli ve vadesiz seçenekleri sunulan banka hesaplarından bireysel banka müşterisi olarak hangisi ihtiyaçlarınıza uygunsa o hesabı açtırmanız gerekmektedir.

Bireysel banka hesabını açtırmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Bunun yanında bazı bankalar 18 yaş altı bireysel müşterilere, velilerinin onayı dahilinde vadesiz banka hesabı açma hakkı tanımışlardır. Bireysel banka hesabı açtırmak oldukça kısa sürede gerçekleşen, pratik bir işlemdir. Bankanın talep ettiği belgelerle birlikte banka şubesine giderek bireysel banka hesabınızı açtırabilirsiniz. Bunun yanında bireysel banka hesabı açtırmak için dijital platformlarda da başvurunuzu yapabilirsiniz. Müşteri için hayatı oldukça kolaylaştıran bireysel banka hesabını açtırarak, yanınızda nakit para taşıma derdinden kurtulabilirsiniz. Banka hesabınıza ait olan banka kartınız aracılığıyla ödemelerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz ayrıca banka hesabınız üzerinden online olarak para transferi sağlayabilirsiniz. Yani bireysel banka hesabınızdaki para üzerinden işlem yapmak için her seferinde bankaya gitmenize gerek kalmaz. Bireysel banka hesabınızın kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için kişisel bilgilerinizi ve şifrelerinizi banka personeli dahil kimseyle paylaşmamalısınız.

Bireysel Banka Hesabı Açmak İçin Gerekli Şartlar

Bankacılık ürün ve hizmetleri, müşterilere özel olarak sunulmaktadır. Her müşteri tipinin bankadan talep ettiği finansal işlemler ve bu işlemlerin hacimleri farklıdır. Buna göre müşteri profiline uygun hizmet sunabilmek adına bankaların bankacılık faaliyetleri çeşitli alanlarda özelleştirilmiştir. Bu alanlardan en düşük işlem hacmine sahip olmasına rağmen en yüksek sayıda müşteriye sahip olan bireysel bankacılık, özel kişilere hizmet sunan bir alandır.

Bireysel bankacılık alanında sunulan hizmetlerin temel amacı özel kişilerin finansal faaliyetlerinin gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu finansal faaliyetlerin gerçekleşmesi için müşterilerin en sık talep ettiği hizmet bireysel banka hesabı açtırmaktır. Bireysel banka hesapları vadeli ve vadesiz olmak üzere iki çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Vadesiz hesaplar birikim yapma, parayı muhafaza etme ve ödeme yapma amacıyla kullanılırken vadeli hesaplar birikimi yatırıma dönüştürmeyi sağlamaktadır. Belirli bir tarihe kadar paranızı hesabınızda tuttuğunuz takdirde banka size faiz ödemektedir. Hem vadeli hem vadesiz çeşitleriyle müşterilerin en sık tercih ettiği hizmet olan bireysel banka hesabı açmak için bankaların aradığı çeşitli kriterler vardır.

Bireyse banka hesabı açmak için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Kimi bankalar 18 yaş altı müşterilere de banka hesabı açma hakkı tanımıştır. Bu kişiler, veli onayı dahilinde banka hesabı açtırabilmekte ve çoğu bireysel bankacılık faaliyetlerinden yararlanamamaktadırlar. Yalnızca hesaptan para çekme ve para yatırma gibi basit işlemleri yürütebilirler. 18 yaşını doldurmuş bir bireysel müşteri ise bütün bireysel bankacılık faaliyetlerinden yararlanabilmektedir. Bireysel banka hesabı açmak için banka müşteriden çeşitli belgeler talep etmektedir. Bu belgeler; nüfus cüzdanı ve ikamet belgesidir. Bunların yanında güncel olarak kullandığınız cep telefonu numaranız banka tarafından talep edilmektedir. Bütün işlemler tamamlandığında bireysel banka hesabınızın açılması için gerekli sözleşmeleri imzalamanız gerekmektedir. İmzalar atıldıktan sonra banka hesabınız açılacak ve banka hesap cüzdanınız size teslim edilecektir. 7-10 iş günü içerisinde banka hesabınıza ait atm kartınız bankaya beyan ettiğiniz adresinize gönderilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bireysel banka hesabının açılması oldukça pratik ve kısa süren bir işlemdir. Bu işlemin gerçekleşmesi için aranan şartlar ise gördüğünüz gibi fazlasıyla basittir. Bireysel banka hesabı açmak için başvurunuzu banka şubelerinde, bankanın internet sitesi üzerinden, veya telefon bankacılığı vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Bireysel banka hesabı açılırken banka sizden hesap açılış ücreti talep edebilmektedir. Maaş hesabı haricindeki bütün bireysel banka hesaplarında bu ücret talep edilmektedir. Ayrıca belirli dönemlerde banka hesabınız üzerinden hesap işletim ücreti kesintisi yapılmaktadır. Banka hesabınız üzerinden yapacağınız havale ve eft gibi para transfer işlemlerinden banka işlem komisyonu alabilmektedir. Banka hesabınıza dair bu ücretler her bankada farklılık göstermektedir. Banka hesabınızı açtırmadan önce bankaların bu konudaki ücret politikalarını araştırmalı ve sizin için en avantajlı olan banka bünyesinde bireysel banka hesabınızı açmalısınız.