Garanti Bankası Genel Müdürü 2020 Yılını Değerlendirdi

Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ 2020 yılı öncesinde bazı değerlendirmelerde bulundu. Özellikle bankaların kredi anlamında gözle görülür bir büyüme göstereceklerini ifade ederken bu konu hakkında ‘İç talebin sürekli olarak artması, kredilerin artmasını teşvik edecektir. Bu durumda düşük faiz ortamı ile birlikte bankaların ekonomiye sağlamış oldukları kaynakların artması ve daha iyi bir tablonun çizmesini umuyoruz’ dedi.

‘Bankacılık Söyleşileri’ kapsamında açıklamalarda bulunan Baştuğ, bankacılık sektörünü değerlendirdi. 2030 yılından umutlu olduğunu dile getirmesi de dikkatlerden kaçmadı. 2019 yılı bankacılık sektörü için çok parlak geçmemişti. Ancak ekonominin toparlanma süreci gerçekleştirmesi ve bu noktada beklentilerin negatif yönden pozitif yöne doğru ilerlemesi olumlu bir tablonun ortaya çıktığını belirledi. Reel sektöre karşı verilen desteklerle birlikte bankacılık sektörünün, ekonominin toparlanma sürecine verdiği desteğin son derece etkili olduğuna vurgu yapıldı. Ekonominin dengelenme süreci devam ederken, sürdürülebilir büyüme hedeflerine bankacılık sektörünün verdiği destek son derece dikkat çekiyor.

Kredi sektörüne bugün için bakıldığında yüzde 54 seviyelerine ulaştığı belirlendi. Bu noktada kredi penetrasyonunun da bu süreci desteklediği ifade edildi. Baştuğ 2020 değerlendirmeleri için ‘2020 yılında daha iyi bir tablo göreceğimizi söyleyebilirim. İç talebin artması kredi büyümesini destekleyecek. 2019 yılı umduğumuz gibi geçmedi ancak yılın son 9 aylık dönemine baktığımız zaman kamu bankalarının TL bazında büyümesi sektörün gelişimi için son derece önemliydi. Bu yıl tüzel ve bireysel krediler dengeli olarak büyüdü. Seneye de daha iyi bir performansla ilerleme kaydedeceğini umuyoruz’ dedi