Çalışanlar Dikkat! Maaş Pazarlığı Yapmanın Püf Noktaları!

Maaş pazarlığı, adaya şirket tarafından iş teklif edildiği andan iş anlaşması yapıldığı ana kadar yapılır. Yapılan pazarlık sonucunda işe başlayacak olan aday, kendini işe yeterince motive de hissedebilir, tam tersi de düşünebilir. Şirketlerde gerçekleştirilen işe alımlarda maaş pazarlığında her iki taraf da mutlu olduğu sürece istenen verim elde edilebilir.

Maaş Pazarlığı Nedir?

Maaş pazarlığı işe alım mülakatlarında şirket tarafından aday için düşünülen ve adayın aklından geçen maaşın ve adaya sunulacak olan ödül, teşvik, prim gibi diğer hakların yapıldığı konuşmalardır. Adaylar genel olarak iş görüşmesi mülakatlarında kendilerine sorulduğu takdirde son çalıştıkları işyerinde aldıkları maaşı yetkili ile paylaşırlar. Pozisyon açığı olan şirketler de işe alacakları yeni personeller için maaş aralığı düşünmüş olurlar. Bu pazarlığın odak noktası iki tarafın da ortak bir noktada buluşabilmesidir. İşe alımlardaki maaş pazarlığı sırasında önemli olan konu açık pozisyondaki seviyedir. Şirketler bu konuşma sırasında aradıkları pozisyon ve ona dair özelliklere tamamen sahip bir adayın zor olduğunun farkında oldukları takdirde görüşme daha kolay hale gelir.

İşverenler Maaşı Hangi Kriterlere Göre Belirler?

İşverenler maaş konusunda rakam belirlerken kurumdaki pozisyonun seviyesini, işe alıma konu olan iş için gerekli deneyimin bulunup bulunmadığını, adayın kariyer gelişimi ve deneyimlerini, verilecek maaşın içinde bulunulan pazar için adaletli olup olmadığını, şirkette bu pozisyon için ne kadarlık bir maaş bütçesi ayrıldığını, şirketin coğrafi konumunda genel olarak o işi yapanlara ne kadar maaş verildiğini, faaliyet gösterilen sektörün ekonomik şartlarını ve şirkete özel diğer bazı faktörleri baz alırlar.

Adaylar için Maaş Pazarlığı ile İlgili İpuçları

  • Adaylar iş başvurularında maaş pazarlığı yaparken sadece kendilerinin kazanması yönünde bir konuşma tarzı seçilmemelidir.
  • Eğer adaya mülakatın sonuna gelinmesine rağmen hala maaş beklentisi, en son çalıştığı şirkette aldığı maaş gibi sorular sorulmuyorsa, aday bu bilgileri vermeye çalışmalıdır.
  • Adayların talep ettikleri maaş aralığı sektördeki aynı pozisyondaki kişilerin aldığı maaşla, genel olarak o sektörün ekonomik koşullarıyla, şirketin karlılığıyla örtüşmelidir.
  • Adayın istediği maaş tartışılır bir düzeyde değilse ve anlaşma sağlanacak gibi görünüyorsa; maaş haricindeki diğer maddi kazanımlar konusunda pazarlık yapılabilir.
  • Bir şirkete iş görüşmesi için giden adaylar maaş ve diğer maddi haklar konusunu konuşmak için mutlaka görüşmenin sonunu beklemelidir. Şayet görüşmek sonlanmak üzereyse ve adaya göre olumlu geçmişse bu konu aday tarafından açılabilir. Aksi halde daha önceden açılması şirket yetkisi üzerinde olumlu bir intiba bırakmaz.