Çalışanlar iş hayatına adım atmadan önce kariyer planlarını yapmaya başlarlar. İşe başladıktan sonra da belirledikleri hedefler doğrultusunda çalışarak yollarına devam ederler. Kariyer planı yapıldıktan sonra onu uygulamak daha kolaydır. Çünkü belirli bir plan üzerinde ilerlemeye çalışmak, daha doğrusu rotasını bildiğiniz gemiyi yönlendirmek daha kolay olacaktır.
Kariyer planı hazır olan çalışanlar terfi alabilmek ve aranan bir personel olabilmek için bazı basit ancak etkili olacak yazısız kuralları uygulamak durumundadırlar. Bu kuralları biliyor olmak basamakları çıkarken işlerinin daha kolay olmasını sağlar. Aynı zamanda kendileri içi hangi noktalara yönelmeleri gerektiğini bilirler. Eksik ve zayıf olan yönlerini daha kolay görebilirler.
İş hayatı ile ilgili kariyer hedefleri yüksek olan çalışanların bu hedeflere ulaşması imkansız değildir. İnsan, istedikten sonra her şeyi yapabilecek seviyededir. Yeter ki o hedef gerçekten istensin… Bu noktada çalışan bireyin gerekenleri yapması, görev ve sorumluluklarını üstlenmesi ve yolundan şaşmaması da yeterli olacaktır. Kariyerinizi geliştirmek ve hedeflerinize kolaylıkla ulaşmak için ilk adım okumaktır. Kişisel gelişiminize yön vermek ve geliştirmek, mesleki alanda da bakış açınızı, odak seviyenizi geliştiren bir durum olacaktır.
Okumak İlk Adım
Bir çalışanın okuma alışkanlığını hayatının geneline yayması işinde de gelişmesini sağlar. Boş vakitlerde okumak kişisel gelişimin en önemli destekçisidir. Çalıştığınız alanla ilgili yazıları mutlaka araştırıp okumalısınız. Aaştırarak okuma yapmak; yeni fikirler geliştirmenize, yeni bakış açıları keşfetmenize olanak verir. Ayrıca işinizin yer aldığı pazarda yaşanan tüm gelişmeleri de öğrenmenizi sağlar. Sürekli olarak güncel kalmanızı, yeniliklerden haberdar olmanızı ve bu yenilikleri kendi alanınızda uygulamanıza fırsat yaratır.
Kendi gelişiminizi kendiniz takip edebilmek için yazma alışkanlığı edinmeniz oldukça faydalıdır. Bu nedenle ilk adım okumak, ikinci adım ise yazmak olmalıdır. Bu ister ajanda şeklinde ister günlük şeklinde olsun, gelişiminize katkı sağlayacaktır. İşle ilgili günlük notlar tutmayı deneyin. Belirli periyotlarla da bu notları okuyun ve ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi kontrol edin. Planlamalar hazırlayın. Bu planlamalar haftalık, aylık, yıllık ya da günlük şeklinde olabilir. Bir gününüz içerisinde neler yaptığınızı, hangi görevleri tamamladığınızı ya da verdiğiniz randevuları kayıt altına alın. Bu sayede zaman yönetiminde de başarılı olabilirsiniz.
İş hayatının düzenli ilerlemesi ve hedeflerin tutturulmasının esası çok çalışmaktan geçer. Ancak çalışanların işle ilgili kuracakları doğru iletişimler de işlerini kolaylaştırır. İş hayatında doğru kurgulanan bir network her zaman yarar sağlar. Tanıştığınız yeni kişilerin iletişim bilgilerini mutlaka kaydedin. Kariyerinize kimin nasıl etki edeceğini bilemezsiniz.
Çalışanların hedefleri belirledikten sonra kendilerine idol olarak belirlediği başarılı kişilerle iletişimi de önemlidir. Sizin gelmek istediğiniz yere gelmiş olan yöneticilerinizle her fırsatta sohbet edin. Onlardan öneriler almaya çalışın. Kariyerin başında sorulan bu sorular tüm iş yaşamınızın yol göstericisi olacaktır.