İş Arama Sürecindeyken Asla Yapmamanız Gereken 4 Şey!

İş arama süreci de değişen iş dünyasının etkisinde kaldı. Eski zamanlarda olduğu gibi iş aramak için evimizden dışarı çıkmamıza gerek kalmadan iş başvuruları yapabiliyor hatta internet ortamı üzerinden iş mülakatları gerçekleştirebiliyoruz.

Birçok kişi yakın gelecekte iş başvuruları yapılırken özgeçmiş kullanılmayacağını da iddia ediyor. Böyle bir dünyaya uyum sağlamak günden güne iş arayan adaylar için daha zor olabiliyor. Sektörlere uyum sağlamak ve sürekli olarak stratejiler geliştirmek zorunda kalınıyor. Yanlış yöntemler uygulayan kişilerin işsizlik süresi de uzuyor.

Modası geçen iş arama tekniklerini kullanan kişiler, iş ararken daha da zorlanıyor. Bu durumda iş arama sürecinde asla yapılmaması gereken yöntemlerin bilinmesi önem taşıyor. Adayların iş ararken dikkatli ve özenli davranması, iş bulma sürecini kısaltıyor.

İş arama sürecinde olan adayların ilk olarak dikkat etmesi ve asla yapmaması gereken şey, başvuru yapılan şirketten bir yetkili ile doğrudan iletişim kurulabilecek bir ağın olup olmadığını tespit etmektir. Eğer şirketle bağlantı kurabileceğiniz herhangi bir telefon, e-posta yoksa o şirkete başvuru yapmamalısınız.

Aynı zamanda şirket çalışanları içerisinde iletişim sağlayabileceğiniz telefon ya da e-posta hizmeti de yoksa o şirketin kurumsal bir yapıya sahip olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer hayaliniz kurumsal bir şirkette çalışmak değilse başvurunuzu yapabilirsiniz. Fakat kurumsal bir şirkette çalışmak istiyorsanız, iş başvurunuzu başka şirketlere yönlendirmelisiniz.

İş arama sürecinde olan adaylar yeteneklerinin ön planda olmasını ister. Fakat birçok yeteneğe sahip olmanız, kişiliğinizin üzerinde etkili değildir. Karakteriniz ve kişiliğiniz işe alım sürecinde ön planda olan şeydir. Bu nedenle iş arayan adayların yeteneklerinden çok kişiliklerini ön plana çıkarması gerekir. Özlük bilgilerinizi bu nedenle tam bir şekilde karşı tarafa iletmelisiniz. Şirkete değer katamayacağınızı hissediyorsanız, başvuru yapmamanız daha iyidir.

Bir özgeçmişiniz olduğu zaman bütün başvurularınızı bu özgeçmiş üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Her aday, bu hataya düşmektedir. İş arama sürecinde doğru olan teknik, şirkete uygun bir özgeçmiş hazırlamaktır. Bu nedenle başvuracağınız şirketleri dikkate alarak, her bir şirket için ayrı özgeçmiş oluşturmalısınız. Sürekli olarak aynı ve güncel bilgilere sahip olmayan özgeçmişi kullanmanız iş bulma sürecinizi uzatacaktır.

Bir kaliteniz olmalıdır. Her bulduğunuz iş pozisyonuna başvurmamalısınız. Kariyer hayatınızda kaliteye yer vermelisiniz. Karşınızdaki kişi de sizin kaliteli bir profile sahip olduğunuzu hissetmelidir. İş ilanı açan şirketlerin genellikle iş ilanlarından haberleri bulunmaktadır. Hatta başvuru yapan adayların isimleri soruşturulmakta ve hangi şirketlere başvuru yapmış olduğu da tespit edilmektedir.

Bu nedenle gördüğünüz her iş pozisyonuna başvurmaktan kaçınmalısınız. Başarılı bir kariyer yaşamı istiyorsanız, size değer katacağını düşündüğünüz şirketlere başvuru gerçekleştirmelisiniz. Genel olarak şirketler belli tarihlerde personel alımı yapmaktadır. Tüm iş ilanlarına aynı gün başvurmamaya da özen gösterin. Başvurularınızı bir ya da iki gün arayla gerçekleştirmeniz en doğru tekniktir!