Çalışma Hayatında Aranan Biri Olmanın 4 Püf Noktası!

Sosyal yaşamda beğenilen biri olmak nasıl ki herkesin isteğiyse aynı durum çalışma hayatı için de geçerlidir. İş yerinde sevilen ve aranan biri olmak, iyi bir iş çevresine sahip olmak, iş ilişkilerinde başarılı olmak her çalışanın arzusudur. Bunu sağlayabilmek için çalışma hayatında sevilen ve aranan biri olmanın püf noktalarını bilmek gerekir.

Kariyeriniz boyunca sevilen ve aranan biri olmanız, hedeflerinize daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Çünkü şirketler, özellikle satış ve pazarlama alanında etkili iletişim yeteneklerini kullanabilen ve herkes tarafından sevilen personelleri bünyesinde tutmak ister. Bu kişiler şirket içi hizmetler ile de ödüllendirilirler. Peki “o kişi” olmak için ne yapmanız gerekiyor?

Kaliteli Bir Network Ağınız Olmalı

İş yaşamı boyunca iletişim halinde olduğunuz herkes network ağınızı oluşturur. Bu iletişim telefonla, e-posta yoluyla ya da direkt olarak birebir bir şekilde görüştüğünüz kişileri kapsar. İş yaşamında network oldukça önemlidir. Kaliteli bir network ağı, karşınıza farklı seçeneklerin çıkmasını, sektörlerdeki güncel olayları yakından takip etmenizi ve çeşitli iş imkanlarını değerlendirmenizi sağlar.

Ağınızın kaliteli olması, kariyer planlarınızın ileri ki dönemlerde katkı sağlayabilmeleri için iş yaşamında doğru kişiler iletişim halinde olmanızı sağlar. Aynı zamanda iş ilişkilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Çalışma hayatında iletişim içinde olunan kişilerin kalitesi aynı zamanda başarıya da yansır.

Başınızı Sallayarak Onaylayın

Bir toplantıda ya da bir görüşme sırasında karşınızdakini dinlerken tepkisiz kalmak yerine başınızla belirli aralıklarla onaylama hareketi yapın. Bu sizin o kişiyi önemsediğinizi, dikkatle dinlediğiniz ve onayladığınızı gösterir. Dinleyen, önemseyen ve onaylayan kişiler iş hayatında daha çok sevilir.

İnsanlar, kişisel alanlarında onları dinleyen kişilerle daha çok konuşmak ister. Yapılan araştırmalara göre insanlar, kendilerini dinleyen insanlara karşı daha samimi duygular beslemektedir.

Kendiniz Olmaktan Vazgeçmeyin

Özel ve sosyal yaşamda olduğu gibi iş yaşamında da doğallık ve kendin gibi olmak kuralı geçerlidir. Etrafa sahte gülücükler saçan ve yapmacık tavırlar sergileyen çalışanlar kısa sürede fark edilir ve beğenilmezler. Herkes ile aynı fikri paylaşmak zorunda olmadığınız gibi, fikrinizin doğru olması da gerekmez. Önemli olan “kendi” fikrinizin, düşüncenizin olmasıdır.

Kimseyi taklit etmemeli, sırf biri ile yakınlaşmak amacıyla onun fikrini destekliyormuş gibi davranmamalısınız. Bir süre sonra hem yalanlarınız ortaya çıkacak hem de kendiniz gibi olmadığınız fark edileceği için çalışma ortamınız içerisinde “dengesiz” biri olarak yorumlanacaksınız. Bu durum altında kalmamak için özgün olmaya dikkat etmelisiniz.

Ortak Özellikleri Önemseyin

İletişim içinde olduğunuz iş arkadaşlarınızla ortak özelliklerinizi keşfetmeye çalışın. Ortak beğeni ve hobilerinizden daha çok söz edin. Hatta boş zamanlarınız için bu konuda bir şeyler yapmayı teklif edin. Bu ortak özelliklere onları dinlerken dikkat edin. Anlatacaklarından çıkaracaklarınız belki de sizi beklemediğiniz bir başarıya taşıyacaktır.