“Hep böyle yapıyorduk” cümlesi, değişimden korktuğunuzu gösterir. Tecrübelerinize ve deneyimlerinize güveniyor olabilirsiniz. Fakat bu tecrübe ve deneyimler kimi zaman yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda yeniliklere ve değişimlere açık olmalısınız.
“Yanıldın” cümlesi aynı zamanda bir saygısızlık cümlesidir. Karşınızdaki insana mobbing uygulaması yaptığınızı da gösterir. Herkes hata yapabilir, yanlış düşüncelere kapılabilir veya farklı düşüncelerde yer alabilir. Bu cümle yerine “Sana bu konuda katılmıyorum” demeniz daha doğrudur.
“Bu konuda bir şey yapamam” demeniz, çaresiz olduğunuzu gösterir. Tüm çıkış kapıları gerçekten kapalı mı? Kontrol ettiniz mi? Elinizden gelecek hiçbir şey gerçekten yok mu? O zaman farklı bir çıkış kapısı yaratın. Yaratmaktan vazgeçmeyin.
“Yalnızca bir dakikamı alır” bu şekilde bir cümle kurmanız, işi hafife aldığınızı gösterir. Sizden bir bardak su getirilmesini isteseler bile böyle bir cümle kurmamalısınız. Çünkü bu durumda şirket içerisindeki faaliyetleri ciddiye almadığınız düşünülür.
“Bu benim sorunum değil” diyorsanız, şirket kültürü ve takım çalışması hakkında zayıfsınız demektir. Eğer çalışma arkadaşlarınızdan biri hata yapıyor ya da yöneticiniz tarafından gerçekleşen bir hata söz konusuysa “Benim sorunum değil” diyerek geçiştiremezsiniz. Daima sorumluluk alabilmelisiniz.
“Bu oldukça anlamsız” demeniz, ön yargılarla dolu bir beyninizin olduğunu gösterir. Aynı zamanda diğer kişiler tarafından değersiz hissedilmeye sebep olur. Çalışma arkadaşlarınızın motivasyonlarını düşürmemeli, arttırmalısınız.
“Böyle olmasına üzgünüm ama…” diye bir cümle kuruyorsanız, gerçekten üzgün hissetmiyorsunuzdur. Empati kurma beceriniz zayıf demektir. Bu cümleyi çalışma ortamında kullanmadan önce dikkat etmelisiniz. Size verilen bir görevi yerine getirmediyseniz ve mazeret sunacaksanız asla bu cümleyi kullanmayın. Bunun yerine “Üzgünüm, şu ve şu sebepler dolayısıyla görevimi tamamlayamadım. Fakat bir dahaki sefere bu yolu deneyeceğim” deyin.
“Ben öyle sanmamıştım” demeniz sorunu gerçekten anlayamadığınızı ve problem çözme konusunda kabiliyetsiz olduğunuzu gösterir. Şirket içerisinde daima risklere, hatalara hazırlıklı olmalısınız. Sorunlara yönelik pratik çözümler bulamıyorsanız, belki de iş hayatı size göre bir yer değildir?
“Bunu şu şekilde yapman gerekiyordu” cümlesi, çalışma arkadaşlarınızın hatalarını yüzüne vurmak için kullanıyorsunuz demektir. Herkes hata yapabilir. Bir gün sizde yapabilirsiniz. Fakat birini suçlamak yerine, yapılan hatayı çözümlemeye odaklanmalısınız. Karşınızdaki kişi hatasından ötürü oldukça üzgün olacaktır. Birini daha fazla üzüp verimini, performansını ve motivasyonunu düşürmek yerine sorunu birlikte çözmeyi teklif etmelisiniz.
“Zamanım hiç yoktu” cümlesi… Günün 24 saati içerisinde üzerinizdeki sorumluluğu yerine getirecek herhangi bir dakikanız bile gerçekten yok muydu? Bu cümleyle açıklama yapmaya çalışmamalısınız. Çünkü ikna edici bir cümle olmayacaktır.
“Yanılıyorum galiba ama…” cümlesini asla kullanmamalısınız. Bir fikriniz varsa, direkt olarak söyleyin. Yöneticinizin hoşuna gidecek ya da gitmeyecektir. Bir öneriye sahipseniz, bunu açıkça söyleyin. Yanılıyorum gibi kelimeler kullanmak doğru değildir.
“Bu elimden gelenin en iyisiydi” demeyin. Elinizden her zaman fazlası gelebilir. Önemli olan işi ne kadar gerçekleştirmek istediğinizdir. İnsan istedikten sonra her şeyi gerçekleştirebilecek potansiyele sahiptir. Bu nedenle inandırıcı olmayan cümleler kurmaktan vazgeçin.