Çin’den Dünyanın İlk Bağımsız Dijital Para Birimi: Renminbi

Çin Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme Projesi’nin pilot uygulamasının gerçekleşeceğini duyurdu. Bu proje Çin’in Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi, Pekin-Tianjin-Hebei bölgesi ve Yangtze Nehri Deltası Bölgesi’nde başlatacak.

Şu anda Kuzey Çin’in Hebei Eyaletindeki Xiongan Yeni Bölgesi, güney Çin’in Guangdong Eyaletindeki Shenzhen, doğu Çin’in Jiangsu Eyaletindeki Suzhou ve Chengdu, güneybatı Çin’in Sichuan Eyaleti’nde deneniyor. Çin Merkez Bankası, pilot uygulama için politikalar geliştirmeye devam ediyor.

Pekin’de gerçekleşecek olan 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nda, Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme Projesi test edilecek ve yaygınlaştırılacak.

Bank for International Settlements’ın 2019’da yaptığı bir araştırmada, bağımsız dijital para projelerini  yüzde 80’den fazla merkez bankası desteklemişti. ABD ve Avrupa Merkez Bankası hala dijital para birimlerinin geliştirmeye çalışırken, Çin pilot uygulamalara başladı.

Çin Halk Bankası yöneticisi olan Yi Gang, geçtiğimiz mayıs ayında dijital cüzdan uygulamasının testlerine başladıkları bildirmişti.

Çin pilot uygulamasıyla, dünyanın ilk bağımsız dijital para biriminin resmi lansmanına bir adım daha yaklaşmış bulunuyor.