Dev Bankalara Yeni Sermaye Kuralları Geliyor

Merkez Bankaları Sistemi (Federal Reserve), Fed, yeni sermaye kuralları ortaya koyuyor. Başta ABD’nin büyük bankaları olmak ile birlikte dünyadaki birçok banka, bu kurallar ile sermaye ve yatırımlarına yeni yön verecek. Kararda açıklanan tüm detaylar ve yüzdelik oran bilgileri haberimizin devamında.

Fed tarafından ortaya atılan yeni karar ‘Gerilim Sermaye Tamponu’. Bu karar gereği, banka ortaklığı düşünen tüm bankalar sermaye hesaplamaları konusunda bir kez daha düşünecek. Alınan karar, meydana gelebilecek olan sermaye geriliminin yaşlanmasını tamamen ortadan kaldırabilecek kadar iddialı değil.  Ancak söz konusu döneme yumuşak geçişin mümkün kılınmasını sağlayacak olan bu karar, isminden de anlaşılacağı üzere bir tampon görevi görecek. Böylece finans sektöründe oluşabilecek olan olası kaos, çok daha minimum bir seviyede yaşanarak atlatılabilecek.

Dev bankalara yeni sermaye kuralları getirecek olan bu karar, bankaların ne kadar rezerv tutmalarının öngörülmesini kolaylaştırmayı hedefliyor. Ekonomide yaşanacak daralmalar karşısında bankaların tutabilecekleri rezervler belirli bir sınırda olabilecek. Bu rezerv miktarı ise bankaların ana sermayelerine paralel olarak hesaplanarak öğrenilecek.

Fed Uzmanlarının Yeni Sermaye Kuralı

Fed uzmanları tarafından alınan yeni sermaye kuralı şu şekilde özetlenebilmektedir. Citigroup ve JPMorgan Chase gibi ABD’nin dev isimleri olan banklalar için sermaye zorunlulukları biraz daha yükselirken, daha küçük bankalar için ise düşürülmesi bekleniyor.

ABD’nin ilk akla gelen büyük bankaları bu karardan sonra ortalama yüzde 7 daha fazla sermaye tamponu tutacaklar. Varlıkları 700 milyar doların altında belirlenen daha küçük ölçekli bankalar ise sermaye tamponlarını yaklaşık yüzde 10 azaltacakları öngörülüyor.

Bankaların ana sermaye değerleri ise, Fed tarafından banka stres testlerinin uygulanması sonucu belirlenecek. 30 Haziran 2020 tarihinde açıklanacak olan bu stres testi sonucunda 34 bankanın an sermayeleri ortaya koyulacak ve bu sermayelerin değerlerine göre belirlenen kurala uymak durumunda kalacaklar.