Ev kredisi çekmek isteyen kişiler, bütçe hesaplamasını doğru bir şekilde yapmalıdır. Bankalar aracılığı ile çekilen konut kredisi hesaplanırken alınan kredi miktarı, bu kredi miktarının yıllık ve aylık gelir ile orantısına dikkat edilmelidir.
Genellikle insanlar ev kredisi çekerken “Kira öder gibi ev satın almak” şeklinde bir algıya kapılmaktadır fakat bu yanlıştır. Kira öder gibi ev satın alınmamaktadır. Bankalar konut kredisi çekileceği zaman belli bir peşinat karşılığında (bu peşinat değeri evin maliyetine göre hesaplanmaktadır) krediyi vermektedir. Günümüzde bankalar ev maliyetinin tamamını karşılayacak şekilde de kredi vermemektedir. Yaklaşık olarak evin değerinin yüzde 80’i kadarı kredi olarak sunulmaktadır.
Belli bir peşinat karşılığında ev kredisi çekmek, birikmiş parası olmayan kişiler için mantıklı bir harekettir. Lakin bu durumda ev kredisini ödeyebilecek güçte olmak gerekir. Önceden yapılacak ev kredisi için bütçe hesaplamasının yapılması, düzenli olarak gerçekleştirilecek kredi ödemeleri hakkında bilgi sahibi olunmasını ve ekonomik yönden kişinin rahatlamasını sağlayacaktır.
Konut kredisi kullanılmaya karar verildiği zaman hangi bankadan çekileceği ve bütçenin ne kadar olması gerektiği de belirlenmelidir. Krediden önce sahip olunmak istenen ev seçilmelidir. Herhangi bir ev olmadan konut kredisi çekilmemelidir. Harcama miktarınızı belirlemek, çekmeniz gereken kredi tutarı hakkında da bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bankalar aracılığı ile verilen konut kredileri genellikle 5 ile 10 yıl arasındaki bir vadeyi kapsamaktadır ve sizler evinize zarar gelse bile bu kredi miktarını ödemek durumunda kalırsınız. Dolayısıyla konut kredisi kullanırken düşük vade sayısından yararlanmak gerekir. Ödeme gücünüze bağlı olarak değerlendireceğiniz vade sayısı ne kadar az olursa faiz oranı ve ek ücretler de o kadar düşük olacaktır.
Konut kredisi çekilmeden önce kişilerin kendisine sorması gereken bazı sorular vardır. Bu sorular:
- Düzenli olarak sahip olduğum gelir ne kadar?
- Düzenli olarak her ay yaptığım tahmini giderlerim ne kadar?
- Sahip olduğum birikim tutarı ne kadar?
- Aylık olarak bir ev için en fazla ne kadar kredi ödemesi yapabilirim?
- Ödeme gücüm olmadığı zaman borcuma karşılık olarak gösterebileceğim varlıklarım var mı? Varsa bunlar neler?
- Gelecek 5 ya da 10 yıl içerisinde beni bekleyen büyük bir harcama (evlilik, düğün, çocuk, sağlık, eğitim vb.) var mı?
olarak yer almaktadır. Bu soruları cevaplamak borçlanma oranınız hakkında bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Mali durumunuzu önceden bilmek borçlanma oranınız konusunda net bir düşünceye sahip olmanıza yardımcı olur. Konut kredisi kullanmak istediğinde aylık gelirinizin en fazla yüzde 40’ı kadar ödeme tutarı belirleyebileceğinizi unutmamalısınız. Yani, bin TL geliri olan bir kişi en fazla 400 liralık borçlanma oranına sahip olmalıdır. Bu oranın üstüne çıkması ödeme konusunda güçlük çekilmesine neden olacaktır.
Ev Kredisi Nedir?
Ev kredisi, ev sahibi olmak isteyen fakat bunun için birikmiş bir parası olmayan kişiler tarafından kullanılan ve bankalar aracılığı ile temin edilen bir kredidir. Belli bir birikimi olmayan kişilere yönelik bankalar çeşitli kredi olanakları ve avantajları ile ev kredisi vermektedir. Geleceğe yatırım yapmak isteyen pek çok vatandaş ev kredisinden faydalanarak konut sahibi olabilmektedir.
Konut kredisi, satın alınmak istenen evin teminat altına alınarak banka tarafından verilen bir kredi türüdür. Kredi vadesi ve faiz oranı, bankadan bankaya değişmektedir. Günümüzde bankalar tarafından uygulanan konut kredisi faiz oranları yüzde 0,79 ile 0,99 arasında değişmektedir.
Ev kredisi çekerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların başında satın alınmak istenen evin belirlenmesi gelir. Ev belirlendikten sonra kredi başvurusu yapılmalıdır. Yapılacak olan başvuru için telefon bankacılığı, internet bankacılığı ya da banka şubeleri kullanılabilmektedir.
Ev Kredisi Nasıl Çekilir?
Ev kredisi çekmek isteyen vatandaşlar bankaların iletişim kanalları ile kredi başvurularını yapabilmektedir. Gerek SMS ve gerekse de bankaya ait olan müşteri iletişim merkezleri, internet ve telefon bankacılığı ya da banka şubeleri bu alanda müşterilere yardımcı olmaktadır. Gerekli bilgilendirmelerin tamamı burada verilmektedir.
Krediye söz konusu olan ev belirlendikten sonra, borçlanma oranı tahmini bir şekilde tespit edilmelidir. Aylık gelirin yüzde 40’ı kadar aylık kredi ödemesi verebilen bankalar ile anlaşmalar yapılmalıdır. Bankalar kapsamlı bir şekilde araştırılmalı ve sizin için en uygun krediyi, kredi faiz oranlarını tercih etmelisiniz. Konut kredisi ile birlikte pek çok banka avantajlı paketler ve kampanyalar sunmaktadır. Size göre en uygun olan bankalar ile görüşme yapılmalı, tek bir bankaya bağlı kalınmamalıdır.
Bankalar ile görüşmeler gerçekleştikten sonra kredi başvurusu yapılmalıdır. Yapılan başvurular 24 saat içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Olumlu ve olumsuz olmak koşulu ile mutlaka banka tarafından geri dönüş sağlanmaktadır. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra banka ile birebir görüşmeye gitmeniz gerekir. Bu görüşmede belirlediğiniz evi göstermelisiniz. Gayrimenkul değerlendirme uzmanları tarafından belirlemiş olduğunuz ev kontrol edilmektedir. Uzmanlar, satın alınmak istenen evin değerini belirlemekte ve bu değer üzerinden işlemlerin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bankalar belirlenen değerin en fazla yüzde 80’i kadar kredi vermektedir. Kalan yüzde 20’lik dilim için peşinat göstermeniz beklenmektedir. Peşinat gösterilmeden ev kredisi çekmek imkansızdır.
Peşinat ile birlikte kefil göstermeniz de beklenmektedir. Ödeme güçlüğü yaşamanız takdirde ya da düzensiz ödeme yaptığınızda bankanın eve el koyma hakkı vardır. Eviniz banka tarafından ipotek altına alınacaktır. Sözleşmeye bağlı olarak ödemenizin tamamını gerçekleştirdiğiniz takdirde hukuki süreçler devreye girecek ve evinizin üzerine banka tarafından konan ipotek kaldırılacaktır. Bu tip durumlar için kefil göstermeniz beklenmektedir. Herhangi bir ipotek durumu söz konusu olduğunda borcun ödenmesi için kefile başvurulmaktadır.
Aylık Gelir ile Ev Kredisi Bütçesi Hesaplamak
Ev kredisi başvurunuz banka tarafından olumlu bir şekilde cevaplandıktan sonra sahip olduğunuz kredi notu önem kazanacaktır. Ayık gelirinizi aşan ya da sizleri ödeme güçlüğüne sokan krediler, kredi notunuzun düşmesine neden olacaktır. Kullanmak istediğiniz kredi miktarının aylık gelir ve giderleriniz ile doğru orantıda olması gerekir. Yapılan harcamalar içerisine hane halkınızı dahil etmeyi unutmamalısınız ve ekstrem harcamalarınızı da göz önünde bulundurarak bütçe hesaplaması yapmalısınız.
Kredi çekerken gelirinizi beyan etmeniz şarttır. Bu beyan, çekmek istediğiniz kredi hakkında bankaya “ödeme” durumunuzu gösteren bir belgedir. Bankalar bu beyana bakarak çekmek istediğiniz krediye sahip olduğunuzda ödemelerinizin düzenli olup olmayacağını araştırmaktadır. Yıllık gelirinizin çekmiş olduğunuz kredinin 12 aylık bölümüne tekabül eden miktarını en az yüzde 45 oranında karşılaması gerekir. Aksi halde krediniz ret cevabı alacaktır.
Kazandığınız sabit geliri, ek gelirleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu gelirlerin yanı sıra konut kredisine başvuru yaparken en az yüzde 25 oranında peşinat sunmanız şarttır. Eğer yüzde 25 oranında bir birikiminiz yoksa ev kredisi çekmekten uzak durmalısınız. Belli bir peşinat sunmadan kredi çekmek, ödeme güçlüğü riskini arttıracaktır.