En Etkili Mülakat Soruları ve Cevapları: Hobileriniz Nelerdir?

İş görüşmesine katılacak olan adayların, görüşme öncesinde mutlaka hazırlık yapması gerekir. Mülakat sırasında etkileyici ve dikkat çekici olabilmek açısından püf noktaları öğrenmeleri, mülakatın başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlar. İK yetkilisinde merak uyandıran ve heyecan yaratan adaylar, işe alım süreçlerini hızlandırabilmektedir. Şirket ve yetkili hakkında araştırma yapmak, şirketin bir önceki mülakatlarında sorduğu soruları araştırmak, pozitif bir etki yaratacaktır. Her ne kadar bazı mülakat soruları özel ve kişisel olsa da, genel olarak sorulan iş görüşmesi sorularını araştırmak ve kendinizi en iyi ifade edecek cevabı oluşturmak, mülakat aşamasında sizlere yardımcı olabilir.

Mülakatlarda sık bir şekilde sorulan sorulardan biri de “Hobileriniz nedir?” sorusudur. Hobiler, insanların kişilik özellikleri hakkında pek çok detayı verebilmektedir. Farklı ve ilginç hobilere sahip olmak da adayların dikkat çekici olmasını sağlamaktadır. Bu soru yanıtlanırken profesyonel bir izlenim bırakılmalı ve hobiler ile kişisel özellikler bağdaştırılmalıdır.

Neden Sorulur?

İlginç mülakat soruları içerisinde yer alan “Hobileriniz nedir?” sorusu, genel olarak insan ve halk ile birebir iletişim halinde olan, ürün ya da hizmet pazarlaması ve satışı gerçekleştiren şirketler ya da kurumlar tarafından sorulmaktadır. Bu soru ile birlikte adaya daha önce nerelerde çalıştığı, işinden neden ayrıldığı, iş yerinden neler beklediği ya da maaş beklentisi hakkındaki düşünceleri de çapraz soru sistemi ile sorulabilmektedir.

Bu sorunun sorulma amacı, adayın kişisel özelliklerini tespit etmektir. CV içerisinde belirtilen kişisel özellikler ile hobilerin birbiriyle uyumlu olması beklenir. Örneğin hobiler içerisinde çini sanatı yazıyor ve aday, sabırlı ve anlayışı bir karaktere sahip olduğunu belirtiyorsa, bu İK yetkilisinin dikkatini çeker ve olumlu bir algı yaratır.

Bu soru sizinle iş görüşmesi yapan şirket yetkilisi tarafından gayet arkadaşça ve dostça sorulan sorular içerisinde de yer alır. Şirket ya da yetkili sizi yakından tanımak istiyor ve mülakat gerginliğini üzerinizden atmanız için fırsat veriyor demektir. O yüzden soru cevaplanırken rahat olunmalıdır. Gerginlik ve stres yaratılmamalıdır. Fakat unutulmamalıdır ki, İK yetkilisi için sohbet etmek ya da arkadaş olmak için orada değilsiniz. Bu nedenle soruya kısa ve net bir cevap vermeniz yeterli olacaktır.

Özgeçmişinizdeki Hobileriniz Bölümüne Dikkat Edin!

Özgeçmiş içerisinde verilen bilgiler, aday görüşmeye çağrılmadan önce detaylı bir şekilde incelenir. Hobiler bölümü de mutlaka incelenmektedir. “Bu bölümü kim okuyacak ki?” şeklinde düşünülmemeli ve mutlaka CV içerisinde bu bölüme yer verilmelidir Aday, profesyonel bir izlenim bırakmak için sahip olduğu hobileri detaylı bir şekilde belirtmelidir. Eğer yazı yazmayı seviyor ve hobi haline getiriyorsanız, “X bloğumda yazı yazmak” şeklinde bilgi vermelisiniz. Bu sayede İK yetkilisi, hobi olarak yaptığınız işi görsel olarak da görebilme yani somut veri elde edebilme şansını bulur.

Dolayısıyla özgeçmişteki hobiler bölümü dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır. Görüşme esnasında sahip olduğunuz hobi hakkında tarafınıza herhangi bir soru yöneltilebilir. Gerçekçi olmayan ifadeler kullanmanız da direkt olarak elenmenize neden olabilir. Bu nedenle mutlaka dürüst olmayı ihmal etmemelisiniz.