Eximbank Tarihinde Bir İlk Gerçekleşti

Eximbank tarihinde bir ilk yaşandı! Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yapılan açıklamaya göre banka ülkedeki ihracatı desteklemek ve teşvik etmek amacı ile ilk kez yabancı bir destek kuruluşuna garanti sağladı. Pekcan açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Eximbank, kuruluşundan bu yana, ülkemiz ihracatının teşviki amacıyla ilk kez yabancı bir ihracat destek kuruluşuna garanti sağlamış oldu”

Pekcan, yurt dışında iş üstlenen müteahhitlik firmaları ile ihracatçılara sunulan gayrinakdi destekleri çeşitlendirerek arttırmak amacıyla Türk Eximbank ile dünyanın önde gelen ihracat kredi kuruluşları arasında işbirliği anlaşmasının imzalandığını da ifade etti.

Bu kapsamda banka ile İngiltere İhracat Kredi Kuruluşu UK Export Finance (UKEF) arasında 2017 yılında bir işbirliği anlaşması imzalandığı belirtildi. Bu işbirliği ile birlikte, İngiliz kuruluşun Irak’ta gerçekleştirilecek enerji santrali projelerinin birinci fazında yer alan Türk malı ve hizmeti oranında garanti desteği talep ettiği dile getirildi.

Eximbank 79,2 Milyon Dolarlık Garanti Desteği Sağladı

Banka tarafından UKEF için 79,2 milyon dolarlık reasürans (garanti desteği) sağlandığını belirten Pekcan açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

“Böylece Eximbank kuruluşundan bu yana, ülkemiz ihracatının teşviki amacıyla ilk kez yabancı bir ihracat destek kuruluşuna garanti sağlamış oldu. Sağlanan reasürans/garanti desteği ile gerek firmaların düşük maliyetli finansmana erişiminin kolaylaştırıldı. İhracat destek kuruluşları tarafından Türk firmalarınca yurt dışında üstlenilen işlere kaynak sağlanabilmesi için ilave kapasite oluşturuldu.”