İçerikler
Finans Danışmanı – İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi ya da çeşitli Mühendislik Fakültesi mezunlarının tercih edebileceği meslek gruplarından biri de “Finans Danışmanı” olarak geçmektedir.
Finans Danışmanı
Finans danışmanı, finansal danışman ya da finans danışmanlığı olarak da adlandırılmaktadır. Yatırımlar, tasarruflar ve para yönetimi söz konusu olduğunda bu alana duyulan uzmanlık için ihtiyaç duyulan kimselere finans danışmanı denmektedir.
Finans danışmanı ile mali müşavirlik meslek grupları birbirine sıklıkla karıştırılmaktadır. Mali müşavirler, parayı nasıl yönetmek gerektiği hakkında tavsiyede bulunmaktadır. Finans danışmanları ise piyasalar içerisinde araştırma yapmakta, uygun yatırım ve tasarrufları incelemekte, tüm bunları da müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak en uygun ürünler haline getirmekle yükümlüdür.
Dolayısıyla finans danışmanları tüm yeni yatırım ve tasarruf araçlarından haberdar olmalı, müşterilerine de bu araçları sunmalıdır.
Finansal alanda danışmanlık yapan kişiler yani Finans Danışmanları; bireysel olarak çalışabileceği gibi şirket ya da işletme içerisinde de görev alabilmektedir.
Bankalar, finans şirketleri, sigorta acenteleri ve diğer çeşitli şirketler, finans danışmanlarına ihtiyaç duymaktadır. Özellikle emeklilik planlaması yapan, ipotek ve yatırım alanında çalışan şirket ve işletmelerin finansal danışmanlara daha çok ihtiyacı vardır.
Mesleki nitelikler göz önünde bulundurulduğunda iyi bir danışmanın, müşterisi hakkında tüm detayları bilmesi ve doğru yatırım aracını onun yerine tercih etmesi gerekir. Bu da danışmanın uzmanlığına, iş deneyimine bağlıdır. Sektör içerisinde en önemli unsur, elde edilen iş deneyimidir.
Finansal danışmanlar, finansal planlama yapmak zorunda ve yatırımcısına kazandırmakla yükümlü olduğu için finansal planlayıcı veya servet yöneticisi olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde pek çok zengin iş adamının ve büyük şirketin finansal danışmanı bulunmaktadır.
Finans Danışmanı Ne İş Yapar?
Finansal danışmanlığı iki grupta incelemek doğru olacaktır. Birinci grup bağımsız finansal danışmanları oluştururken ikinci grup, kısıtlı finansal danışmanları kapsamaktadır. Bağımsız finansal danışmanlar, müşterilerin ihtiyaçlarını tespit ederek, mevcutta bulunan tüm perakende yatırım ürünleri tespit etmek ve araştırma yükümlüdür. Müşterilerine tamamen tarafsız ve sınırsız öneride bulunmakla görevlidir.
Kısıtlı finansal danışmanlar ise belli bir ürün yelpazesine yönelmektedir. Burada önemli olan ürün değil, ürünlerin yer aldığı piyasaları takip etmektir. Yani, mevcutta bulunan ürünü hangi piyasada yatırıma ya da tasarrufa sunmak gerektiğini tespit eden kimselerdir.
Her iki tip danışmanlık türünde de tavsiyeler verilmeden önce müşteriler bilgilendirilmelidir. Müşteri ile birebir iletişim halinde olunmalı, görev ve sorumlulukların tamamı müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır.
Finans Danışmanı Görev ve Sorumlulukları
Bir finans danışmanının görev ve sorumluluklarını şu şekilde listelemek doğru olacaktır:
- İşletme, şirket ya da müşteriler ile birebir iletişim halinde olmak, gerektiğinde toplantılar düzenlemek
- Müşterilerin finansal durumları hakkında mevcut hükümler ve gelecekteki hedefler için derinlemesine araştırma ve incelemeler yapmak
- Bireysel ya da özel müşteriler için ihtiyaç ve beklentilerine yönelik en uygun bilgileri, ürünleri analiz etmek, doğru planlama yapmak
- İşletme, şirket ya da müşteri bazı risk analizi hazırlamak, bu analizi müşteri, şirket ya da işletme ile paylaşmak
- Pazar araştırması yaparak işletme, şirket ya da müşteriler için yeni, mevcutta bulunan ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirme yapmak
- Finansal alandaki stratejileri tasarlamak ve alternatif finansal stratejiler geliştirmek
- Müşterilerin bilinçli bir şekilde karar vermesine destek olmak
- Finansal ürün tedarikçileri dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri araştırmak, bu bilgileri müşterilere iletmek
- Müşterilerin değişen ihtiyaçlarını, beklentilerini ve finansal koşullarını daima göz önünde bulundurmak, bu doğrultuda müşterilerin finansal risklerini hesaplamak
- Müşterilerin, şirket ya da işletmelerin satış alanındaki finansal hedeflerine ulaşabilmesi için finansal ürünlerinde teşvik sağlamak
- Ürün tedarikçileriyle ilgili iletişim halinde bulunmak ve ürünler için en iyi fiyatları oluşturmak
- Emlakçılar, avukatlar ve değerli kişiler gibi diğer profesyonellerle iletişim kurarak, hukuki alandaki koşulları göz önünde bulundurmak
- Finansal ürünler ve mevzuat ile ilgili güncel bilgileri edinmek
- Belirli dönemlerde finansal raporlar hazırlamak, bu raporları ilgili kişilerle paylaşmak
- Mevcutta ya da yeni bulunan ürünler sonucunda doğru yatırım ve tasarruf kanallarını göstermek
Gerekli Nitelikler
Finans danışmanı olmak için gerekli nitelikler ve beceriler vardır. Nitelikler, mesleki alandaki bilgi birikimini kapsamaktadır. Bir kişinin finans danışmanı olabilmesi için öncelikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olması gerekir. Lisans mezunu olunması (4 yıllık fakülte mezunu olmak) gerekmektedir. Özellikle; muhasebe, şirket yönetimi, finans, ekonomi alanında başarılı olunmalıdır.
Akademik alanda elde edilen başarıdan önce, kişisel niteliklere de önem verilmelidir. Başarılı bir finans danışmanı, satış ve finansal hizmetler hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır. Finans alanında A’dan Z’ye her türlü bilgiye açık olunması gerekir. Meslek grubunun hukuk ve siyaset ile yakın ilişkisi bulunduğunu ihmal etmemek gerekir. Bu kapsamda gerekli Hukuk ve Siyasi eğitimlerin alınması da önemlidir.
Finans Danışmanı Olmak İçin Gerekli Beceriler
Finans danışmanı olmak için kişinin yetenek ve becerilerine de önem vermesi gerekir. Bireysel ya da tüzel çalışma ortamı fark etmeksizin bu becerilerin geliştirilmesi, SWOT analizi yaparak hangi yeteneklerin eksik ya da iyi olduğunu tespit edilmesi şarttır. Ancak ve ancak bu sayede beceriler alanında kişi kendisini geliştirebilmektedir.
Bir finans danışmanının sahip olması gereken beceriler şu şekilde sıralanabilir:
- Etkili iletişim becerilerine sahip olmak ve kişilerarası iletişimde başarılı olmak
- Etkili dinleme becerilerine sahip olmak
- Karmaşık bilgiler karşısında bile basit ve açık bir şekilde bilgiyi açıklama yeteneğine sahip olmak
- Müşteriler arasında iletişim kurma yeteneğine sahip olmak
- Araştırma ve analitik becerilere sahip olmak
- Müzakere ve etkileme becerilerine sahip olmak
- Kararlı ve azimli olmak
- Takım çalışmasına yatkın olmak
- Zaman, dikkat ve stres yönetiminde başarılı olmak
- Müşterilere her zaman için kaliteli hizmet verebilmek
- Daima motivasyonu yüksek olmak
- Organizasyon ve planlama becerilerinde güçlü olmak
- İstatistik alanında başarılı olmak
- BT becerilerine sahip olmak
- Daima hedef ve satış odaklı çalışma prensibi içerisinde olmak
- Esnek çalışma yaşamına uyum sağlamak
- Karar verme becerilerini geliştirmiş olmak
- Müşterilere yönelik her türlü bilgiyi her zaman için gizli tutmak
- Çalışma alanı içerisinde ve dışında daima etik ve profesyonel bir yaklaşıma sahip olmak
Staj İmkanları ve İş Hayatı
Meslek grubu içerisinde yarı zamanlı ya da yaz tatili boyunca staj yapma imkanı bulunmaktadır. Özellikle yeni mezunlar açısından staj deneyimi elde edilmesi, iş yaşamında önemlidir. Ticari farkındalık sağlamak açısından staj mutlaka yapılmalıdır. Danışmanlık, müşteri hizmetleri, satış birimi, bankalar ya da sigorta acenteleri, mali müşavir ya da avukat yanında yapılan stajlar, işe alımlarda adayın ön planda tutulmasını sağlamaktadır. Bireysel olarak çalışan finansal danışmanların yanında da staj yapılabilmektedir. Tüm imkanlar araştırılmalı ve buna göre hareket edilmelidir.
Bir finansal danışmanın çalışabileceği alanlar şu şekilde listelenebilmektedir:
- Bankalar ve yapı toplulukları
- Finansal planlama firmaları
- Bağımsız finansal danışmanlık şirketleri
- Sigorta şirketleri
- Yatırım firmaları
- Emlak ajansları
- Uzman emeklilik danışmanlıkları
- Hukuk firmaları
Bu kurum ve kuruluşlarda çalışan bir finans danışmanı için çalışma saati düzenlidir. Genel olarak sabah 08.30 ile akşam 19.00 arasında çalışma hayatında bulunulmaktadır. Bireysel olarak çalışan finans danışmanları, kendi çalışma saatlerini kendileri belirlemektedir. Eğer kıdemli bir finansal danışmansanız, akşamları ve hafta sonu gerçekleşen toplantılara hazır olmanız gerekir. Bankacılık, sigorta şirketleri ve bireysel çalışma alanları esnek çalışma saatlerine uyum sağlamanız gereken alanları yaratmaktadır.
Ek olarak yabancı dil bilginize ve yabancı müşteri tabanınıza göre uluslararası alanda çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Bankalar, yabancı müşteri portföyünü yönlendirecek ve bu alanda da hizmet verecek personellere ihtiyaç duymaktadır. Türkiye’de yer alan her bir bankanın yurt dışı şubesinin ve iştirakinin bulunduğunu unutmamak gerekir. Üstelik uluslararası alanda çalışan finans danışmanlarının maaş oranları, yurt içerisinde çalışanların en az 2 katı üstündedir.
Finans Danışmanı Ne Kadar Kazanır?
Finans danışmanı olan kişiler, stajyer danışman seviyesinde ise yıllık bazda 42 bin TL ile 60 bin TL arasında kazanabilmektedir. Staj aşamasından sonra nitelikli bir finansal danışman haline gelindiğinde bu tutar 60 bin TL ile 85 bin TL arasında olmaktadır.
Belli bir müşteri tabanına ulaşan finans danışmanı yıllık 120 bin TL kazanabilmektedir. Özel bankalarda, büyük ve perakende işletmecilik yapan firma ve kuruluşlarda ya da özel müşterilere yönelik hizmet verilmekte ise bu tutar 200 bin TL’ye kadar yükselebilmektedir.
Tüm bu oranlara ek olarak finansal danışmanlar ikramiye, promosyon ve prim almaktadır. İş yeri olanaklarından faydalanmakta, özel sigortalardan yararlanmaktadırlar. Kazanılan maaş tutarları, elde edilen deneyime, uzmanlığa, bilgiye, nitelik ve becerilere göre değişmektedir. Alanınızda ne kadar uzman ve profesyonel olursanız, maaş oranınız o kadar artacaktır.