Garanti BBVA’dan 446 Milyar TL Ekonomi Desteği

Garanti BBVA'dan 446 Milyar TL Ekonomi Desteği
Garanti BBVA'dan 446 Milyar TL Ekonomi Desteği

Türkiye Garanti Bankası A.Ş., 2021 yılının ilk 3 aylık finansal tablosunu açıkladı.

Garanti Bankası tarafından 31 Mart 2021 tarihli finansal tablo verileri açıklandı. Verilere göre, yılın ilk 3 aylık döneminde net kar 2 milyar 544 milyon 331 bin TL oldu. Aktif büyüklüğün 568 milyar 834 milyon 636 bin TL olarak açıklandığı verilerde diğer detaylar da dikkat çekti. Bu bağlamda ekonomiye nakdi ve gayri nakdi sağlanan kredi desteği ön plana çıktı.

445 milyar 877 milyon 243 bin TL tutarında kredi desteği sağlandı. Bu verilerde, nakdi ve gayri nakdi kredilerin tutarları dikkat çekti. Garanti BBVA’nın fonlama kaynakları arasında en büyük ağırlık, mevduatlar olarak görüldü. Aktiflerin yüzde 65’lik bölümü, fonlama bazını dinamik biçimde sürdüren bankada mevduatlardan oluştu. Bu bağlamda 2021 yılının ilk çeyreğinde de mevduatlar dikkat çekti.

Yüzde 4 Büyüdü

Garanti Bankası’nın mevduat tabanı, 2021 yılının ilk 3 aylık döneminde yüzde 4 oranında büyüdü. Böylelikle toplam rakam 371 milyar 866 milyon 557 bin TL olarak dikkat çekti. Bunun yanı sıra bankanın güçlü sermaye odağını da koruduğu görüldü. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 15,8, özkaynak karlılığı yüzde 16,7 olarak açıklandı. Aktif karlılık ise yüzde 1,9 oranında gerçekleşti.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, veriler ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Baştuğ, yeni tip covid-19 salgının açıklanmasının üzerinden 1 yıl geçtiğine dikkat çekti. Bu bğalamda tüm dünyada etkilerin hala sürdüğünü söyleyen Baştuğ, Türkiye’nin 2020 yılında pozitif büyüme yakalayan nadir ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Baştuğ, 2021 yılında da yüzde 5 oranında bir pozitif büyüme beklediklerine dikkat çekti. Bu bağlamda da bankanın önemli hedeflere doğru yürüdüğünü söyledi.

TL Kredilerde Pazar Payı Yükselişi

Garanti BBVA, 2021 yılının ilk çeyreğini başarılı finansal sonuçlarla tamamladı. Ekonomiye verilen kredi desteği, geçen seneye göre yüzde 7 oranında arttı ve 446 milyar TL oldu. TL kredilerde pazar payı banka bünyesinde yüzde 10’a çıktı.

2021’de gerçekleşmesi öngörülen negatif etkilerin tedbirlerini erken aldıklarını vurgulayan Baştuğ, geçen yıldan itibaren önlemlere başvurduklarını söyledi. Bu bağlamda karşılıklar, TL kredi büyümesi ve doğru kredi sınıflandırması, 2021 yılında dikkat çekti. İlk çeyrekte de, hem müşteri hem de bilançoyu koruma konusunda Garanti Bankası’nın başarılı bir dönemi geride bıraktığı ifade edildi.

Sürdürülebilirlik En Önemli Detay

Baştuğ, banka olarak sürdürülebilirlik kavramını en ön plana koyduklarını ifade etti. Bu bağlamda Garanti BBVA olarak sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi. Baştuğ, kullanılan elektriğin tamamının yenilenebilir kaynaklardan aldıklarını vurguladı. Buna bağlı olarak banka bünyesinde karbon emisyonu, kısa sürede yüzde 75 oranında azaldı. Yenilenebilir enerjiye destek konusunda Garanti BBVA, hamleler yapmaya devam edecek. Bu doğrultuda, karbon emisyonunu azaltmak adına yeni projeler bekleniyor.