Mülakatların Tuzak Sorusu: “İstediğiniz Maaş Nedir?”

Mülakatlarda adayları elemek adına tuzak sorular sorulmaktadır. Bu sorulardan bir tanesi de “İstediğiniz maaş nedir?” sorusudur. Basit bir soru olarak görünse de profesyonel bir şekilde cevap verilmeli, maaş beklentiniz hakkında İK yetkilisini doğru bir şekilde bilgilendirmelisiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız? İşte tuzak mülakat soruları içerisinde yer alan maaş sorusunu yanıtlamak için püf noktalar! 

Break Your Barriers internet sitesinde kariyer koçluğu yapan Moloond Noori maaş beklentisiyle ilgili olarak karşılaşılan bir soruda adayların net bir rakam belirtmemesi gerektiğini savunmaktadır. Noori, “Bu soruya cevap vermemelisiniz. Size gerçekleşmesi muhtemel bir senaryo vereceğim. Bir görüşmeci istediğiniz maaşı soruyor ve ‘Bu soruya bu noktada cevap vermemeyi tercih ederim’ veya benzer bir şey söylüyorsunuz. Daha sonra aynı soruyu birkaç farklı şekilde sorarak, sizin bir sayı vermenizi sağlamaya çalışır. Bu büyük bir hata olur! Bu soruyu cevaplamamak için elinizden geleni yapmanız gerekir. Müzakere oyununun kuralı, ilk rakamın işverenden gelmesi gerektiğidir. Asla adaydan gelmemelidir.” demektedir ve açıklamasına şöyle devam eder: 

“Senaryoya devam edelim. ‘Şu anda cevap vermemeyi tercih ederim’ dediğinizde, görüşmeci ‘Tamam, bu formda ilerlemek için gerçekten bir numara koymam gerekiyor. Bu sadece standart sürecimiz.’ dedi. Acemilerin çoğu rahatsız hisseder ve bir sayı söyler. Kimse “standart” bir sürece karşı gelmek istemez. Size bir sır vereyim, işe alım için standart süreç diye bir şey yok. Anlaşmalar şirkete alındığınızda gerçekleşebilir, ancak üst düzey bir adayı işe almak için değiştirilemeyecek hiçbir şey yoktur.” 

“’Standart süreç’ konuşmasına maruz kaldığınızda kendinize güvenin ve yumuşak bir tonda, rakam vermemek konusunda ısrarcı olduğunuzu belirten bir şekilde konuşmaya devam edin. Bu şekilde, ucuz ya da pahalı olmadığınızı ve profesyonel olduğunuzu ifade edersiniz. Diyelim ki soruyu ‘Anlıyorum ki bu sizin standart süreciniz. Ancak, cevap vermeden önce şirketinizde birkaç kişiyle daha konuşarak bu pozisyonu biraz daha iyi anlamaya ihtiyacım var.’ şeklinde yanıtladınız. Görüştüğümüz kişi ise şöyle diyor: ‘Tamam. Ama en az ne istiyorsunuz?’ veya ‘Peki o zaman. Mevcut işinizde maaşınız nedir?’ Görüyorsunuz ki, görüşmeci istediğiniz maaşı ortaya çıkarmanızda ısrarcı. Ama güçlü kalmalısınız; ağzınızdan hiçbir sayı çıkmamalıdır.” 

Adayların mülakat süresi boyunca maaş konusunda kendilerine güvenen bir yapıda olması gerekir. Maaş beklentisi hakkında net bir rakam belirttiğiniz zaman, İK yetkilisinin kafasında belirlediği rakamdan daha az bir tutar söylediğinizde “kendinize değer vermediğiniz” şeklinde algı oluşturabilir ya da tam tersi bir şekilde “yüksek beklenti” içerisinde olduğunuzu belirten olumsuz bir ortam oluşturabilirsiniz. 

Adayların böyle bir soruyla karşılaştığında sakin davranması gerekir. Mutlaka gülümseyerek cevap vermeli ve eğer mülakat ortamında gerginlik oluşursa strese girmemeye, heyecan yapmamaya ve yüzündeki gülümsemeyi eksik etmemeye devam etmelidir. Her zaman için bu konuda cümlelerinizi “Anladım” ya da “Takdir ediyorum” şeklinde başlangıçlar yaparak vurgulamalısınız.