HSBC: BoE 26 Mart’ta Faiz İndirimine Gidebilir

HSBC, BoE (Bank of England) gündeminde bir faiz indirimini öngördüğünü bildirdi. HSBC Bankası öngörüsüne göre söz konusu faiz indirimi 25 baz puan kapsamında olacak. Bildirimin ise 26 Mart tarihinde gerçekleşecek olan Para Politikası Komitesi sırasında gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

Birleşik Krallık’ın merkez bankası olan İngiltere Bankası’nın FED tarafından açıklanan faiz indiriminin peşinden aynı kararı alacağı düşünülüyor.

Fed Faiz Kararı Piyasayı Değiştirdi’ başlıklı yazımızda konu alınan haberde, ABD Merkez Bankası Fed’in Korona virüsünün mevcut riskine önlem olarak politika faizini 50 baz puan birden indirerek yüzde 1 ila 1,25 aralığına çektiğini bildirmiştik. HSBC Bankası, dünyanın sekizinci en büyük bankası olan BoE tarafından da aynı şekilde bir faiz indiriminin söz konusu olacağı ve faiz indiriminin de 25 baz değerinde olacağı görüşünde. Görüşün temelini ise HSBC Ekonomisti olan Elizabeth Martin’den öğreniyoruz. Açıklamasına göre BoE’nin gelecek toplantısından önce herhangi bir faiz kararı bildiriminde bulunması mümkün değil. Ancak BoE’nin para politikasını gevşetmesi kapsamında daha az alanı var. İngiltere Bankası’nın koronovirüsün etkilerini önümüzdeki aylarda değerlendirirken belli bir miktar cephaneyi elinde tutmak isteyeceği Elizabeth tarafından yapılan açıklamada yer almaktaydı.

BoE Faiz İndirme Kararı İçin Daha Fazla Kanıt Bekliyor

HSBC’nin öngörüsünün doğru çıkması uzun sürmedi. BoE, faizleri indirip indirmemeye karar vermeden önce korona virüs salgının yan etkilerine karşı daha fazla kanıta ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

16 Mart itibari ile İngiltere Merkez Bankası Başkanlığı görevini Marc Carney’den sonra devralacak olan Andrew Bailey korona virüsün ekonomiye olan etkilerini daha fazla gözlemlemek istediklerini ve bu doğrultuda faiz indiriminin olup olmayacağı kararını açıklayacaklarını sözlerine ekledi.