Wells Fargo Hileli Hesaplar Açtı, 3 Milyar Dolar Ceza Aldı

Piyasa değeri bakımından dünyanın dördüncü büyük bankası olan Wells Fargo hileli hesaplarının ortaya çıkması ile birlikte 3 milyar dolarlık ceza aldı.

Merkezi San Francisco, California olan ve hem dünyanın hem de ABD’nin dördüncü büyük bankası Wells Fargo, son günlerde sahte hesapları ve hileli işlemleri sebebi ile zor günler geçiriyor. Cezai ve hukuk soruşturmalarının varmış olduğu nokta gereğince 3 milyar dolarlık ceza kesin bir hal aldı.

ABD savcılığı Wells Fargo davası hakkında açıklamada bulundu. Wells Fargo’nun, hileli hesaplar açarak sahte işlemler düzenlemesine ait skandalı kabul ettiğini açıklamasında bildirdi. ABD Avukatı Nick Hanna ise bu konudaki görüşünü şu sözler ile dile getirdi. “Bu dava, banka içinde birden çok düzeyde liderliğin tamamen başarısız olduğunu gösteriyor.” diyerek dünyanın dev bankalarından olan Wells Fargo’nun kısa vadeli karlar edinmek için mevcut itibarını kaybettiğini bildirdi. Yaptığı bu yanlış eylemlerin sonucunda ise çok fazla müşterisine zarar yaşattığını da sözlerine ekledi.

Well Fargo, sahte banka kayıtları ve kimlik hırsızlığın suçlamalarının da yazılı olduğu, üç yıllık takibat şartı ile ertelenen bir cezayı bildiren anlaşmayı imzaladı.

Wells Fargo Bankasının Yaptığı Hileli İşlemler

Ülkenin dördüncü büyük bankası, toplanması hukuki olarak mümkün olmayan milyonlarca dolarlık ücreti müşterilerinden tahsil etmiş olması suçlamalarını kabul etti. Ayrıca yersiz ve haksız faizler ile birlikte diğer ücretleri topladığını, müşterilerinin kredi notlarına zarar verdiğini ve müşterilerine ait kişisel bilgileri yasa dışı bir şekilde kötüye kullanmış olduğunu da kabul etti.

Wells Fargo’nun ödeyeceği ceza olan 3 milyar doların, 500 milyon dolarlık kısmı, yatırımcılara dağıtılacak olan sivil cezaya ait.