Hukuk Fakültesinden Bankacılığa Giden Yol

İnsanlar, toplu halde yaşayan sosyal varlıklardır. Ancak birbirinden farklı karaktere, ekonomik güce ve farklı statüye sahip çok sayıda insanın bir arada yaşaması beraberinde kaosu da getirmektedir. Toplum hayatında kaosun önüne geçmek için çeşitli düzenlemelere ve yaptırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç sonucunda ortaya çıkan, toplumun belirli bir düzen içerisinde yaşaması için belirlenen bütün kurallar ve devlet yaptırımları hukuk kavramını oluşturmaktadır. Günümüzde dünyanın her yerinde çeşitli hukuk kuralları uygulanmakta, her toplumun kendine özgü hukuk kuralları bulunmaktadır. Bunun yanında hukukun sadece toplumlar için değil okullardan büyük işletmelere kadar her alanda önemli yere sahip bir uygulama alanı olduğu görülmektedir.

Hukuk Fakültesinden Bankacı Olmak

Hukuk, evrensel bir kavramdır. Şirketler belirli hukuk kuralları çerçevesinde kurulmakta ve yönetilmekte, toplumlar hukuk kurallarına göre hareket etmektedirler. Ve bu durum insanların bir arada yaşadığı her alanda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hukuk, kariyer inşa etmek için oldukça verimli bir iş alanıdır. Hukukla alakalı bir işte çalışmak için öncelikle 4 yıllık hukuk eğitimi veren lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir. Mezuniyetten sonra dilerseniz hakim, savcı, avukat gibi hukuka özgü mesleklerde kariyerinizi inşa edebilirsiniz. Ancak hukuk fakültesi mezunlarının iş imkanları bununla sınırlı değildir.

Günümüzde üniversitelerden bankalara, büyük şirketlerden hastanelere kadar pek çok kurumun hukuk fakültesi mezunlarına ihtiyacı bulunmaktadır. Bu noktada özellikle avukatların çalışabileceği iş alanlarının fazlasıyla çeşitli olduğu görülmektedir. Sık sık hukuk fakültesi mezunlarına istihdam sağlayan kurumlardan biri de bankalardır. Bankalar; hukuk müşavirliği, insan kaynakları, pazarlama, satış, dış ticaret gibi pek çok farklı departmana sahiptir. Her bir departmanın bankanın işleyişi noktasında önemli rolü bulunmaktadır. Bu nedenle banka departmanları bir bütünün parçaları olarak görülmektedir. Bankalar, söz konusu departmanlarda alanında uzmanlık kazanmış profesyonel kişilerle çalışmaktadırlar. Bir bankanın temel görevi, müşterilerin finansal işlemlerini güvence altında gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Buradaki güvence, hukuk kurallarıyla sağlanmaktadır.

Bankalar Hukuk Kurallarına Göre Hareket Eder

Bankanın müşterilere sunduğu bankacılık ürün ve hizmetleri oluşturulurken, müşterilerle yapılan sözleşmeler hazırlanırken kısacası hizmetlerin sunulmasına ve kullandırılmasına dair bütün aşamalarda bankalar resmi olarak kabul edilmiş hukuk kurallarına göre hareket etmektedirler. Devlet tarafından belirlenen ve uygulanan bu kurallar baz alınarak atılan her bir adım, bankanın kendi içinde özelleştirilmiş yönetmeliklerine göre şekillenmektedir. Bu nedenle hukuk müşavirliği departmanı banka için hayati önem taşıyan bir departmandır. Bankalar sık sık hukuk müşavirliği departmanına avukat alımı yapmaktadırlar.

Özellikle uluslararası bankalar, avukatlarının çok iyi derecede İngilizce bilmesini ve tercihen ek yabancı dil bilmesini talep etmektedir. Bankacılık global bir meslektir bu nedenle yabancı bir müşteriyle işlem yaparken işin hukuki boyutunda avukatların yabancı dil bilmesi oldukça önemlidir. İhtiyaç dahilinde uluslararası çalışan bu bankaların yurt dışı şubelerinde de görevlendirilebilirsiniz. Böylelikle hem avukat hem bankacı sıfatıyla kariyerinize yurt dışı iş deneyimi katabilirsiniz.

Hukuk fakültesini bitirip bankacı olmak için öncelikle bankaların avukat alım duyurularını takip etmelisiniz. Bu duyurular bankaların kendi sitelerinde veya kariyer sitelerinde yayınlanmaktadır. Özgeçmişinizi oluşturup iş ilanına başvurduktan sonra banka gerekli şartları sağladığınıza karar verirse hukuk bilginizi ölçme amacıyla banka sınavına davet edilebilir veya direkt mülakata çağrılabilirsiniz. Bu süreç her banka için farklı işlemektedir. Mülakattan başarılı olduğunuz takdirde banka personeli olmaya hak kazanırsınız. Günümüzde bütün bankalar hukuk fakültesi mezunları için müşavir avukat, hukuk müşaviri yardımcısı gibi pozisyonlarda personel alımı yapmaktadır. Siz de hukuk alanında uzmanlaşıp bir banka bünyesinde çalışarak hukuk fakültesi mezunu bir bankacı olabilirsiniz.