Alternatif Bank Engelsiz Bankacılık Adına İlk Adımını Attı

Alternatif Bank, başlatmış olduğu kurum kültürü çalışmaları ile gündeme gelmeye devam ediyor. “Engelsiz Bankacılık” adına ilk adımını atan banka, müşterilerinin bankacılık hizmetlerine olan erişimini kolaylaştırmak amacıyla kendi alanında uzman akademisyen ve sivil toplum temsilcileri danışmanlığında gerçekleşecek olan tüm fiziksel ve dijital hizmet kanallarında yenileme çalışmalarını başlattı.

2011 yılında yapılan Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde yaklaşık 5 milyon engelli bulunuyor. Gerek çalışma hayatında gerek günlük yaşam içerisinde doğal ihtiyaçlarını karşılamak adına zorluklar çeken engelli vatandaşlarımızın hayatlarındaki en büyük engellerden biri de bankacılık hizmetlerinden faydalanamamak. Geçtiğimiz yıl boyunca engelli vatandaşlara yönelik farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalar gerçekleştiren Alternatif Bank, 28 – 29 Şubat 2020 tarihinde Özyeğin Üniversitesi ile gerçekleştirmiş olduğu “Hackathon” yılın ilk çalışmasını başlattı.

9 Ekip Proje Fikirleri ile Yarıştı

“Engelsiz Bankacılık” konsepti ile düzenlenen Hackathon, Özyeğin Üniversitesi’nin desteği ile gerçekleşti. Yapılan yarışmada, başta engelli vatandaşlar olmak üzere tüm kesimlerde bankacılık hizmetlerin kolaylaştırılması adına 36 kişiden oluşan 9 ekip, oluşturdukları proje fikirleri ile yarıştı.

Yarışma sonucunda ilk üçe giren takıma maddi ödül ve Alternatif Bank içerisinde staj imkanı veren banka, iki takıma jüri özel ödülü, diğer takımlara ise teşvik ödüllerini verdi. Hackathon yarışmasının birincisi ise POS Cihazı projesi ile “Alternatif Çözüm” takımı oldu.

Yarışmayla ve bankanın “Engelsiz Bankacılık” konsepti ile ilgili çalışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür şu sözleri sarf etti:

“Banka olarak son birkaç yıldır sürdürdüğümüz dönüşüm çalışmalarımızla Alternatif Bank markasını ve kurum kültürünü adım adım 21.yüzyıl beklentilerine doğru evriltiyoruz. Bu kültürün temel unsurlarından biri de ‘insan odaklılık’. Ülkemizde milyonlarca engellinin yanı sıra yaşlılık, hamilelik, kazalar gibi nedenlerle erişimi kısıtlanmış önemli bir kesim bulunuyor. Nasıl ki sokakta olmak, toplu taşıma araçlarını kullanmak, kendi ihtiyaçlarını karşılamak her vatandaşın, engelli veya değil herkesin hakkı ise bankacılık hizmetlerinden yararlanmak da her bireyin hakkı.”

“Bu Projeye Banka Olarak Yüreğimizi Koyduk”

Gür açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Biz de bu anlayışla bankamızın iş yapış kültürünü geliştirmek, bankacılık hizmetlerine herkesin eşit şekilde ve kolaylıkla erişebilecekleri bir hizmet modeli sunmak hedefiyle yola çıktık. Bu doğrultuda fiziksel ve dijital hizmet kanallarımızın erişilebilirliğini geliştiriyor, çalışanlarımızın bu alandaki farkındalık ve yetkinliğini artırıyoruz. Danışma kurulumuzun rehberliğinde başta sakatlık, engellilik tanımları, engel gruplarını tanıma ve nasıl davranılması gerektiği konularında çalışanlarımızın katıldığı dil ve perspektif birliği eğitimleri düzenledik.

Projemizin bu aşamasında ise erişilebilirlik ve evrensel tasarım yaklaşımıyla, engellilerin daha iyi bir bankacılık hizmeti almasına katkı sunacak projelerin geliştirilmesi amacıyla sürece gençleri dahil ettik. Özyeğin Üniversitesi öğrencileriyle birlikte ‘Engelsiz Bankacılık’ temasıyla bir hackathon düzenledik. Gelen projelerin her biri ve gençlerin yaklaşımları birbirinden değerliydi. Bu vesileyle yarışmaya katılan tüm öğrencileri tebrik ediyorum.

Bankamız çalışanlarının, ailelerinin, paydaşlarımızın bilinçlenmesi, kendi ortamlarında konuya önem ve özen göstermeleri en büyük kazancımız olacak. Bu projeye banka olarak yüreğimizi koyduk ve engelsiz bir dünya için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz. Dileğimiz attığımız adımların sektörümüze, kurumlara, belediyelere yansıması, çoğalması ve ülkemize örnek olması.”