İhtiyarı Mali Mesuliyet Teminatı

İhtiyarı Mali Mesuliyet Teminatı

İhtiyarı Mali Mesuliyet Teminatı – Araç sahiplerinin olası trafik kazalarında karşı tarafın zararlarını karşılamak için zorunlu trafik sigortası yapmaları mecburidir. Zorunlu olmayan isteğe bağlı olarak yaptırılan kasko sigortasında ise gerek karşı tarafın gereksi araç sahibinin kazada oluşan masrafları garanti altına alınır.

Trafik sigortalarında önemli bir detay bulunmaktadır. Sürücülerin karşılarına çıkacak teminatların en önemlisidir. Zorunlu trafik sigortası ve isteğe bağlı kasko yaptırıldığında ihtiyari mali mesuliyet teminatı ile ilgili bilgi edinilmesi poliçenin seçiminde sürücüyü fayda sağlar. İhtiyari mali mesuliyet teminatı nedir?  Araç sigortaları yapıldığında bu teminat hakkında bilgi almak önemlidir.

Günümüzde otomotiv sektöründe araç fiyatlarının yükselmesi zorunlu trafik sigortasını önemini arttırmıştır.  Zorunlu trafik sigortalarındaki artış doğal olarak ihtiyari mali mesuliyet poliçelerin de artışına neden oldu. Zorunlu trafik sigortası yapıldığında, maddi hasarlı olarak ortaya çıkan kazalar, sakatlık, ölüm gibi fiziksel zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Her geçen yıl ödemelere ilişik limitlerde artışlar yaşanır.

Zorunlu Trafik Sigortası 2022

Kaza başına yapılan ödeme tutarı 2021 yılı için 43.000 TL toplamda ise 86.000 TL, ölüm ve sakatlanma durumunda kaza başına 430.000 TL toplam olarak 2.150.000 TL ödeme yapılıyor. Ortaya çıkan bir kazada %100 oranında kusurlu olunduğunda karşı tarafa verilen hasarın sadece 43.000 TL’ye yakın kısmı sigorta şirketinden karşılanır. Kişinin kendi aracında oluşan hasarı ise sigortacılık şirketi karşılamaz. Karşı taraftan oluşan hasar 43.000 TL den fazla ise, fazlalık kısmı kişinin kendi ödemesi ile karşılanır.

İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi Nedir, Ödemesi Ne Kadar?

Zorunlu olarak yaptırılan standart teminatların dışına çıkılabilir. Bunun yanında belirlinmiş rakamlara göre ihtiyari mali mesuliyet poliçesi de yapılabilir.  Sınırsız olarak yapılan poliçelerde karşı tarafa verilen hasarın tutarı ne kadar olursa olsun kişinin cebinden ödeme yapması gerekmiyor. Aynı zamanda sakatlılık ve ölüm gibi durumlarda, ihtiyari mali mesuliyet poliçesi ön plana çıkıyor, kan parası ödemesi yapılır. İhtiyari mali mesuliyet teminatı sigortası hem zorunlu trafik sigortası hem de kasko sigortası olan araçlarda geçerlidir. Ticari olarak tescil edilmiş olan araçlar için bu durum geçerli değildir.  Hafif ticari araçlar ise bu kapsama dâhildir.

Poliçeden Nasıl Yararlanılır?

Trafikte meydana gelen kusurlu trafik kazalarında karşı tarafa verilen zarar, zorunlu trafik sigortası limitlerini aşabiliyor. Maddi olarak ortaya çıkan yetersizlikler bazı durumlarda ise hayati konular için de geçerli olabilmektedir.  Bu durum ile karşı karşıya kalındığında ortaya çıkabilecek hasarı kişi yerine mali mesuliyet sigortası karşılığında sigorta şirketleri karşılar. Bu sigorta isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Ek bir teminat gibi değerlendirilir.

Zorunlu trafik sigortasını aşan durumlarda meydana gelen hasarlar, kasko poliçelerinde de ortaya çıkan hasarları karşılama konusunda fark yoktur. Maddi ve fiziksel olarak ortaya çıkan yetersiz durumlarda bu poliçe devreye girer.  Kişiye haklı taleplere karşı koruma sağlarken yersiz ve yüksek taleplere karşı korumuş olur. İhtiyari mali mesuliyet sigortası, Türkiye şartlarında geçerli bir sigorta türüdür.  Maddi zararları karşılamanın yanında manevi tazminatları da kapsar. Manevi olarak ortaya çıkan hasarların ölçümü zor olmasında dolayı güvence teminatlarda belirtilir. Bu sigorta çerçevesinde belirlenmiş olan haller, kişiye sigorta şirketi tarafından detaylı bir şekilde bilgi aktarılır.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Neden Yapılmalı?

Tamamen sigorta sahiplerinin istek ve ihtiyaçlarına göre yapılan ihtiyari mali mesuliyet sigortası araç sahiplerinin karşı tarafa verilebilecek maddi ve manevi zararları kapsar. Karşı tarafa verilen maddi ve fiziksel zararlar zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanamayan kısımları kapsar.  Zorunlu trafik sigortası ile karşı tarafa verilen zararın karşılanamayan kısımlarını bu sigorta türü tazmin edilmesini sağlar.  Bu sigorta türü hayat kurtaran bir sigorta türü olarak da algılanabilir. Karşı tarafta gerçekleşin ölüm, yaralanma veya sakatlık durumu ve maddi hasarlara karşı kişiye sürülebilecek zarar taleplerini sonuca bağlar. Mevzuat hükümlerine göre poliçede tespit edilen meblağlar bu sigorta türü sayesinde temin edilir.

İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı Nedir?

Zorunlu trafik sigortası teminatlarından farklı bir yapısı ile ön plana çıkan ihtiyari mali mesuliyet sigortası ile teminatlar güvence altına alınır.  Karşı tarafın maddi, manevi ve fiziksel zararları zorunlu trafik sigortası kapsamı dışında kalır. Zorunlu trafik sigortasının limitleri aşıldığında ortaya çıkan hasar ihtiyari mali mesuliyet sigortası teminatı ile karşılanmış olur.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortasından Yararlanmak için Neler Gerekli?

Kaza durumunun ortaya çıkması ile birlikte en az 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine durum bildirilir. Zorunlu trafik sigortasının karşılamayacağı tutarda bir kaza durumu söz konusu olduğunda parçaların onarımı mümkün olmadığında veya eş değeri ile değiştirilmesi mümkün değil ise yenisi ile değiştirilebilir. Zincirleme kazalarda araç başına teminat sunulmaktadır. Ortaya çıkan maddi hasarlı trafik kazalarında talepler zarar gören kişinin zararın öğrenildiği tarihten itibaren başlar, 2 yıl ve kaza gününden itibaren 10 yıl için zaman aşımına uğrar.