Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer: Tüketiciler, kredi teklifini muhakkak detaylı incelesin

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer: Tüketiciler, kredi teklifini muhakkak detaylı incelesin

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, hayat sigortalı banka kredisi hakkında açıklama yaptı. Göçer, hayat sigortalı banka kredisinin her zaman daha avantajlı olduğunu ifade etti ve 1 Ekim’de uygulamaya giren yeni tüketici düzenlemesinde kredi ile bağlantılı sigortalarda yapılan değişiklikleri paylaştı.

Yeni düzenleme öncesinde de bankadan kredi alırken hayat sigortasının zorunlu olmadığını ancak bankaların hayat sigortalı krediye teminatlı kredi olarak baktıklarını söyleyen Göçer, “Banka, tüketicinin vefatı ya da malul kalıp çalışamama durumunda krediyi kimin ödeyeceği sorusu ile ilgilenir. Çünkü bu banka için bir risktir. O nedenle hayat sigortası yapılmış krediyi teminatlı kredi olarak görür” açıklamasında bulundu.

“Biz hayat sigortasını kredinin olmazsa olmazı olarak görürüz.”

Burak Ali Göçer, “Bankalar kredi verdikleri ürüne rehin ya da ipotek koyuyorlar, üzerine bir de hayat sigortası istemek çifte teminat anlamına gelmiyor mu?” sorusuna karşılık olarak; “Onun yerine Sigorta şirketinin kredi borcunu ödemesi ve evin de kredi sahibinde kalması herkes için en idealidir. Onun için biz hayat sigortasını kredinin olmazsa olmazı olarak görürüz. Ama zorunlu demek değildir, hiçbir zaman da zorunlu olmadı” dedi ve açıklamasına şu ifadeler ile devam etti:

“Bankalar, tüketiciye, ‘sigorta yaptırırsan kredi daha ucuza gelir, sigortasız yaptırırsan daha pahalı olur’ diyerek, tüketicileri ikna etmeye çalıştılar. Böylece banka, sigortalı krediyi teminatlı kredi olarak görür ve daha avantajlı sunar. Hatta hayat sigortasının üzerine işsizlik sigortası gibi ek teminatlar olursa kredi daha da avantajlı hale gelir. Biz yıllarca bu süreci böyle yönettik. Yeni çıkan düzenleme ile bunun artık çerçevesi çizildi.”

“Bankalar da sigortalı krediyi, sigortasıza göre ciddi teşvik ediyor.”

“Kredi kullanmak için bankaya gittiniz. Banka size sigortalı ve sigortasız olmak üzere iki farklı kredi seçeneği sunacak. Biri, örneğin, 36 ay vadeli ve yüzde 2.5 faizli, sigortasız kredi teklifi. Diğeri ise hayat sigorta teminatlı, yine 36 ay vadeli ama yüzde 2 faizli seçenek. Kabaca ikisinin arasında 50 puan faiz farkı var. Sigortalı krediyi seçenle, sigortasız krediyi seçen arasında kredi sonunda sigorta yaptıran lehine ciddi bir fiyat farkı oluşur, daha az kredi borcu öder. Tüketici, ‘sigortaya prim ödeyeceğime sigortasız kredi alternatifini seçerim krediye biraz daha yüksek faiz öderim’ diyebilir. Şu kadarını söyleyeyim, teklifi muhakkak detaylı inceleyin, orada sigortalı seçenek yüzde 100 daha avantajlıdır. Bunu bu kadar iddialı söylüyorum. Çünkü bankalar da sigortalı krediyi, sigortasıza göre ciddi teşvik ediyor.”

Tüketici sigortayı illa kredi kullandığı bankadan mı yaptırmalı?

Göçer, “Tüketici sigortayı illa kredi kullandığı bankadan mı yaptırmalı?” sorusuna karşılık olarak ise;

“Tüketici, ‘başka bir şirketle çalışıyorum oradan sigortayı yaptırayım’ derse, banka bunu kabul etmek durumunda. Çünkü banka da hayat sigortası var mı, yok mu; buna bakar. Bir şey olursa kredi borcunu sigorta şirketinden alabilir miyim, buna bakar. Tüketicinin getirdiği sigorta bankanın istediği şartlara uygunsa kabul eder. Bankalar yeniden poliçe kesmek peşinde değiller.” açıklamasında bulundu.