İletişim Yeteneğinin Güçlü Olması Gereken Meslekler!

Etkili iletişim becerilerine sahip olmak, her meslek grubu için önemlidir. Personellerin bu yeteneğe sahip olması aynı zamanda sosyal becerilerinin gelişmiş, diksiyonu düzgün, Türkçe’yi akıcı bir şekilde kullanabilen personeller olduğunun da göstergesidir. Farklı iletişim becerilerini kullanmak, iş hayatında da önemlidir. Müşterilerle nasıl iletişim kurabileceğini bilen bir personel satış ve pazarlama alanında oldukça başarılı olur. Özellikle bankacılık mesleğinde etkili iletişim becerileri ön planda tutulmaktadır. Bunun sebebi mesleki açıdan müşterilerle birebir iletişim kurulması ve “önce müşteri” anlayışının benimsenmesidir.

İletişim becerisini aktif bir şekilde kullanmak, iş hayatı içerisinde performans ve verimliliği de arttırır. Çünkü birey çalışma arkadaşlarıyla iletişim kurarken kendisini rahat ve huzurlu hisseder. Takım çalışması açısından da iletişim becerisi önemlidir.i Yöneticiler ve takım arkadaşlarıyla iletişiminde başarılı olan bir çalışan yüksek performansa ve verimliliğe sahip olacaktır.

Etkili İletişim Hangi Mesleklerde Gereklidir?

Etkili iletişim özellikle müşteriler ile birebir konuşma halinde olan personeller için gereklidir. Bankacılık, satış ve pazarlama, operasyon birimi, yöneticilik, ekip liderliği ya da danışmanlık gibi mesleklerde iletişim ön planda tutulmaktadır. Bu kişilerin iletişim becerilerinin yanı sıra iyi bir diksiyona, Türkçe’ye ve beden dilini iyi kullanmaya da ihtiyacı vardır. İletişimi kuvvetli olan birinde bu becerilerin yer aldığı da görülür. Çünkü birey kendisini nasıl ifade etmesi gerektiğini bilir.

Pazarlama Personelleri

Etkin iletişim becerisi gerektiren işler arasında pazarlama alanı başta yer alır. Özellikle bankaların ürün ve hizmetlerinin pazarlanması ile ilgili işe alınan personellerin bu becerilerinin yüksek olması, tanıtımını yaptıkları ürünü müşteriye anlatırken, bir yandan da kişiyi etkilemesi ve satışı sağlaması istenir.

Müşteri Temsilcileri

Bankaların çağrı merkezlerinde ya da şubelerinde müşteri temsilcisi pozisyonunda çalışan personeller etkin iletişim becerisine sahip olmak durumundadır. Müşterilerden gelen talep, soru ve sorunları çözmek için çalışan bu personeller bir yandan da müşteri memnuniyetini esas almak durumundadırlar.

Satış Temsilcileri

Bir şirkette ya da banka gibi kurumlarda satış temsilcisi olarak çalışan personellerde etkin iletişim becerisi olmazsa olmaz özellikler arasındadır. Sattığı ürün ya da hizmetle ilgili yeterli bilgiye sahip olması ve satış tekniklerini bilmesi gereken bu personeller satış gerçekleştirebilmek için müşteri ile iyi bir iletişim kurmak ve ikna edebilmek durumundadırlar.

İnsan Kaynakları Yetkilileri

Banka ya da şirketlerin insan kaynakları departmanında çalışan personeller çalıştıkları iş yerinin işe alımları ile de ilgilendiklerinden iş görüşmeleri de yaparlar. Pek çok kişi ile görüşen bu pozisyonda çalışanlar adayları daha iyi tanıyabilmek ve açık pozisyon için uygun olup olmadıklarını, aranan özellikleri taşıyıp taşımadıklarını anlamak için etkin iletişim becerisine sahip olmalıdırlar.

İletişimde Başarılı Olup Olmadığınızı Keşfedin

iş arayan kişilerin öncelikle iletişim becerisi gerektiren bir işin kendisi için uygun olup olmadığını bilmesi gerekir. Kendinizi yukarı belirtilen pozisyonlarda çalışan kişilerin yerine koyarak bu analizi yapabilirsiniz. Müşteri görüşmelerinde karşılaşacağınız zorluklara vereceğiniz tepkileri objektif olarak ortaya koyun. İş başvurularınızı elde edeceğiniz sonuçlara göre yapın.