Tatilden Dönen Çalışanları Motive Etmek İçin Öneriler!

Çalışan personeller yıllık izinlerini genellikle yaz aylarında kullanmayı tercih ederler. Tatile çıkarak işten uzaklaşan personeller izin bitiminde geri döndüklerinde motivasyon eksikliği, işe adapte olamama gibi sorunlar yaşarlar. Bu da performanslarına yansır, iş veriminin düşmesine sebep olur. Tatil dönüşü personellerin işe adaptasyonunu kolaylaştırmak için hem çalışanlar hem de yöneticiler tarafından uygulanması gereken teknikler mevcuttur fakat asıl sorumluluk personele düşmektedir.

Tatil dönemleri ayrıca çalışanların yeni iş seçeneklerini değerlendirme ve farklı şirketlerle iş görüşmeleri yapmak için de görüşmeler yaptıkları dönemlerdir. ,Kariyer değişimi yapmak ya da farklı bir şirkete geçiş yapmak isteyen çalışanlar, tatil dönemlerini çeşitli mülakatlara katılarak geçirebilirler. Personelini kaybetmek istemeyen bir şirket yöneticisi iseniz, bu durumun farkına varmanız gerekir.

Yıllık iznini kullanarak tatile çıkacak personeller de işverenleri tarafından çeşitli yollarla mutlu edildiklerinde tatil süresince farklı iş arayışlarına girmezler. Ayrıca izin dönüşünde işlerine yüksek motivasyon ile adapte olmaları da sağlanmış olur. Bir şirketin çalışanlarının uzun süreli o şirkette kalması vizyon açısından da önemlidir. Bunun yolu da personelleri mutlu etmekten geçer. Yöneticiler, personellerini nasıl mutlu etmesi gerektiğini bilmelidir. Bunun için ödüllendirmeler ve teşvikler sunulmalıdır.

Tatilden Sonra Personelleri Memnun Etme Yolları

  • Tatilden dönen personeller işe odaklanmakta zorluk çekiyorlarsa işverenler teşvik yöntemlerini deneyebilirler. Çeşitli hediyeler personelin motivasyonunu artıracağından dolayı tatil sonrasında da işe yarayacaktır. Teşvikler çeşitli oryantasyon programları, yeni çalışma sistemleri, maaş primi vb. şekilde olabilir. Maddi ve manevi olarak yapılacak her teşvik, personelin adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır.
  • Yıllık izinden dönen ve aklı hala tatilde olan çalışanlar ekip arkadaşlarının yanında övülerek de motive olurlar. İşverenler minik bir “hoş geldin konuşması” ile bunu sağlayabilirler. Bu konuşmada personelin yeteneklerinden ve başarılarından bahsetmek, onunla gurur duyulduğunu belirten ifadelere yer vermek, personelin hoşuna gidecek ve çalışma isteğini arttıracaktır.
  • İşverenlerin şirket içindeki terfileri izin dönüşlerine bırakmaları da akıllıca bir hareket olacaktır. Geri dönüşünde aynı pozisyonda değil de bir üst pozisyonda görev alacak olan personeller, iş hayatından mutlu ve memnun olacaktır. Bu durum onlar için de sürpriz olacak ve hoşlarına gidecektir.
  • İşverenlerin tatilden dönen çalışanlarını yoğun iş temposuna dahil etmemeleri de işe alışmaları açısından fayda sağlayacaktır. Görev ve sorumlulukları paylaştırmak, personel üzerine fazla sorumluluk vermemek ilk üç iş gününde destek olmak, personelin adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

Tatilinizi Nasıl En Verimli Hale Getirirsiniz?

Çalışanların en büyük motivasyon kaynaklarından biri tatillerdir. Çalıştıkları süre boyunca erteledikleri pek çok şeyi tatilde yapacak olmanın hayalin kurarlar. Tatile çıkan çalışanların, çalışırken de halledebilecekleri işleri tatile bırakmamaları doğru bir harekettir. Tatillerinizde zorunluluklara değil; keyif almaya, dinlenmeye, eğlenmeye ve enerji toplamaya odaklanın. Tatil zamanlarının tadını çıkarmak, aileniz ve sevdiklerinizle ilgilenmek, iş hayatına geri dönüş yapmadan önce deşarj olmanızı sağlar. Bu da iş yaşamındaki verimliliğinizi ve performansınızı arttırır.