Network Elde Etmek İçin Sormanız Gereken Soruların Listesi!

İş yaşamında network elde etmek, başarı elde etmek isteyenlerin mutlaka sahip olması gereken bir alandır. İletişim alanı ne kadar güçlü olursa sektör hakkındaki fırsatları, gelişmeler ve güncel sorunlar o kadar hızlı fark edilir ve geliştirilir. Bu nedenle şirket etkinlikleri, sosyal etkinlikler ve platformlar takip edilmeli, yeni network ağı elde edilebilecek ortamlarda bulunulmalıdır.

Genel olarak iletişim kurarken insanlar arasında benzer soruların sorulduğuna da bu platformlar içerisinde tanıklık elde edebilirsiniz. “Ne işle uğraşıyorsunuz? Nereden geliyorsunuz? Neler yapmaktan hoşlanıyorsunuz?” vb. gibi sorular, klişedir. Farkınızı ortaya çıkarmak için etkileyici sorular sormanız gerekir. Başarılı ve hoş bir sohbetin sırrı, farklı ve etkileyici sorular sormaktan geçer.

George Mason Üniversitesi’nde bulunan Todd Kashdan tarafından iletişime yönelik yapılan bir araştırmanın sonucunda, meraklı olan kişilerin daha başarılı iletişim kurduğu ortaya çıkmıştır. Meraklı olduğu alanlarda sorular sorarak ilerleyen insanlar, sosyal alanda daha başarılı olabilmektedir. Bunun sebebi de meraklı insanların bulundukları ortama daha kolay uyum sağlayabilmesinden ortaya çıkıyor. Kashdan tarafından yapılan araştırmanın veri sonuçlarında, meraklı insanların daha samimi bulunduğu da elde edilen bir sonuç! Yani, soru soran insanlar daha samimi, yakın olarak görülüyor…

Elde ettiği araştırma verileri ile ilgili olarak Kashdan şunları ifade ediyor: “Meraklı olduğunuzda ve sorular sorduğunuzda, özellikle de karşı tarafla ilgili ilginç bir şeyler bulduğunuzda, insanlar birbirine daha yakın hissediyor, daha çok şey paylaşıyor ve size de daha fazla soru sorabilme fırsatı oluşturuyor.”


Peki başarılı bir network için hangi soruları sormak ve nasıl davranmak gerekiyor? Pek çok uzman, açık uçlu soruların sorulması gerektiğini öneriyor. Karşınızdaki insanı açık uçlu sorular sorarak değerlendirmek ve hayat hikayesini öğrenmek için geçmiş ve günümüzdeki yaşantısıyla ilgili sorular sormak gerekiyor. Bu soruların da din, siyaset ve felsefeden uzak olması şart! Network kurulurken bu konulardan bahsetmek ya da sorular sormak olumsuz bir ortam yaratıyor. Daha çok karşınızdaki insanı heyecanlandıracak “kendisi ile ilgili” sorular yöneltmeniz başarılı bir iletişimin ilk adımı oluyor.

Karşınızdaki bireye kendisini ne kadar önemli hissettirirseniz, konuşmanın harekatı da o yönde gelişiyor. İletişimin atmosferini oluşturmak ve bu atmosfere hareket katmak için motive edici olunması gerekiyor. İletişimin atmosferini oluşturmak amacıyla da sorulabilecek bazı sorular bulunuyor. İşte başarılı bir network için sormanız gereken soruların listesi:

  1. Kendinizden bana bahsetmek ister misiniz?
  2. Bir hikayeniz var mı? Bu hikayeyi dinlemekten büyük keyif duyarım…
  3. Sizi heyecanlandırmak isteseydim, ne yapmam gerekirdi?
  4. Sizin hakkınızdan dikkatli olmam ve bilmem gereken en önemli şey nedir?
  5. Şu an okuduğunuz bir kitap var mı? Neden bu kitabı tercih ettiniz? Kitap hakkında neler düşünüyorsunuz?
  6. Motive olmak istediğinizde neler yapıyorsunuz? Kimseye anlatmadığınız bir sırrınız var mı?
  7. Son zamanlarda başınıza gelen en güzel şey nedir?
  8. Daha önce tanımadığınız bir insanla nasıl tanışmak isterdiniz ve bu kim olurdu? Onunla neler konuşurdunuz?