İş Arama Sürecinde Motivasyonunuzu Yüksek Tutmanızı Sağlayacak Tavsiyeler!

İş arama sürecinde motivasyonun yüksek tutulması oldukça önemlidir. Süreç, adaylar açısından stresli ve zordur. Bu süreci geçirirken motive olunabilmesi için adayların uygulayabileceği tavsiyeler bulunmaktadır.

İş arama sürecinde motivasyonu yüksek tutmak için hedeflerinizi belirlemek ve kendinize yatırım yapmak oldukça önemlidir. Hangi sektörde olduğunuzu, sektör içerisindeki başarılarınızı, güçlü ve zayıf yönlerinizi, uzmanlık alanlarınızı, yetenek ve becerilerinizi bilmek, iş arama sürecini daha kolay bir şekilde atlatmanızı sağlar. Kendinizi tanımadan, analiz etmeden size en uygun işi bulamazsınız.

İş, sektör ve konum üçlemesinin detaylı bir şekilde belirlenmesi gerekir. Eğer bu belirleme yapılmazsa, aday iş arama sürecinde kararsızlıklarla mücadele eder. Sürecin önceden belirlenmesi, planlı bir şekilde yol alınmasını sağlayacaktır. İlkokul zamanlarından bu yana öğretilen 5N 1K metodunun bu dönemde uygulanması gerekir.

Sürecin hedeflere yönelik belirlenmesi, hazırlanacak olan özgeçmiş üzerinde de etkisi vardır. Özgeçmişiniz, yer alacağınız sektöre özel olarak hazırlanmalıdır. Başvuracağınız şirketlere aynı özgeçmişi yollamak, yapılan en büyük hatadır. Her şirkete özel bir özgeçmiş oluşturulması, özgeçmişlerinizin içerisinde ön yazı bulunması oldukça önemlidir. Bu durum aynı zamanda bir imaja sahip olmanızı sağlar. Bireyin imajının olması, motivasyon sağlayacak detaylardan biridir.

İş ve özel yaşam arasında dengenin kurulması da iş arama sürecinde motivasyonu arttıracak eylemlerden biridir. Bu nedenle iş ve özel yaşam arasında bağ kurmaya özen göstermelisiniz. Daha önce çalıştığınız kurumlarda edindiğiniz arkadaşlarınızı, özel yaşamınızda bulunan insanları network ağınıza eklemeyi de unutmamalısınız. Çevrenizde olumlu ve pozitif düşünen insanlar bulundurmanız, iş arama sürecinde motive olmanızı sağlar.

Hayatınızı planlarken, iş arama sürecinde olduğunuzu fark etmelisiniz. Hayatınızda bir düzen olmasını sağlamalısınız. Sabahları erken uyanmakla işe başlayın. Haberleri ve gazeteleri inceleyin. Sektörler hakkında araştırmalar yapın. İş başvurularınız için gereken araştırmaları yapmayı ihmal etmeyin. “Sonra yaparım” demeyin. Ertelemeyin! Her zaman için günlük bir rutininiz olmasına özen gösterin. Özel yaşamınızda böyle bir rutine sahip olmak motive olmanızı sağlayacaktır. Çabaladığınızı hissetmek önemlidir.

Daima kendinize inanın. Güvenin. Bir iş bulacağınıza inanmak, düşüncelerinizin pozitif olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda daha hırslı olmanızı, çabalamanızı ve bir şekilde de olsa başaracağınızı düşünmenizi sağlar. Karşınıza çıkacak olan olumsuzluklara rağmen motive olabilmeniz için pozitif düşünceye sahip olmak ve kendinize inanmak oldukça önemlidir. İş başvurularınızdan ret cevabı aldığınızda, moralinizi bozmak yerine farklı sektörler içerisinde iş aramanızı sağlayacaktır. Pes etmeyin, vazgeçmeyin!

İşsiz olmanız, iş arama sürecinde olmanız, eğlenmenize ya da kendinize vakit ayırmanıza engel değildir. Bu süreç içerisindeyken özel yaşamanıza mutlaka vakit ayırın. Arkadaşlarınızla buluşun, etkinliklere katılın ve kişisel gelişiminize katkı sağlayacak aktivitelerde bulunun. Motive olmanızı sağlayacak alanlarda kendinizi geliştirmeye özen gösterin. Yeni hobiler edinin ya da yeni bir dili öğrenmeye çalışın.