İş Bankası ve TİM İhracatçılara Destek Oluyor

Türkiye İş Bankası ve TİM, içerisinde yer aldığımız olumsuz süreç nedeniyle, ihracatçılara destek sağlamaya karar verdi. Avantajlı faiz oranlarının da dahil olduğu destek kapsamında imzalanan protokolde 500 Milyon Dolarlık destek verildi.

TİM ve İş Bankası İhracatçıların Yanında

Türkiye İhracatçılar Meclisi yani TİM, etkisini Türkiye’de de gösteren Kovid-19 sürecinde ihracatçılara destek vermek adına başlattığı süreçteki çalışmalarına devam ediyor.

TİM, ihracatçıların pek çok farklı avantaja erişebilmesi için İş Bankası ile protokol imzalayarak, Türk parası ve yabancı para olmak üzere 500 Milyon Dolar değerinde kredi paketi sunuyor. Paket içerisinde avantajlı faiz oranları da bulunuyor.

Söz konusu paketi açıklayan TİM Başkanı İsmail Gülle;

“İş birliği kapsamında özellikle üç nokta çok mühim. Kredi faizlerinin düşük olması ihracatın finansmanında önemli bir nokta. Paket kapsamının 500 milyon dolar olması da bizler için çok önemli bir adım. Ayrıca, paket kapsamında, pozitif ayrımcılığın sağlanması adına kadın girişimci ihracatçıların kullanacakları kredilerde daha avantajlı koşullar da oluşturuldu. Kadın girişimci ihracatçılar,kullanacakları kredilerde aynı azami limitlerle(1 milyon liraya veya 150 bin dolar-Euro’ya kadar) Dolar cinsinden krediler için yüzde 2,25;Euro cinsinden kredileri için ise yüzde 1 gibi daha avantajlı faiz oranlarına tâbi olacaklar.

Ayrıca, kadın ve genç girişimcilerimiz için, 100 bin TL’ye, 500 bin Euro-dolara kadar Eximbank kaynaklı ihracat kredisi sunulacak ve yabancı para cinsinden kredilerde 25 baz puan indirim uygulanacak. İhracatçıların yararlanacağı bir diğer avantaj ise fuar katılım kredilerinde olacak. Paket ile sanal ve fiziki fuarlarda, 100 bin dolar-Euro’ya kadar 1 yıl vadeli ihracat taahhütlü spot döviz kredisinde faiz oranları dolar cinsinden krediler için yüzde 2,25;Euro cinsinden krediler için yüzde 1 olacak.

E-teminat mektubunda, ilk 1 yıl için yüzde 0,9 gibi oldukça düşük bir komisyon tahsil edilecek. Protokol kapsamında, kredi kullanan firmalara emtia taşıma sigortasında yüzde 10 indirim, muhabir garantili ihracat faktoringinde avantajlı faiz oranları ve WORLDEF prime üyeliğinde yüzde 50 indirim gibi birçok diğer avantaj da yer alıyor. Dış ticaret kompleksimizde yapılan kütüphaneye yönelik kitap bağışı da Türkiye İş Bankası’nın önemli bir jesti olarak, paketin kapsamında yer alıyor.

Güçlü ve zamanında sağlanan finansman sürdürülebilir ihracat için büyük önem taşıyor. Son aylarda yaşadığımız pandemi nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı Finansman Paketiyle ihracatçıların ihtiyacı karşılanmıştır. İhracat ailemiz adına destekleriyle her zaman yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanımıza teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.