İş Görüşmelerinde Referansın Önemi!

Her iş başvurusu yapan aday bilmelidir ki iş görüşmelerinde CV hazırlamak ve CV içerisinde referans göstermek oldukça önemlidir. Gösterilen referanslar, işe alım yapacak olan şirkete bir “güvence” sunmaktadır. Bu, tıpkı bankadan kredi çekmek isteyen bir kişinin “kefil” göstermesi gibidir. Adayların güvenilir olup olmadığını, daha önceki çalışma hayatına karşı referans gösterilecek bir insanın olup olmadığını ve aday hakkında net bir bilgi elde edilecek kaynağın var olup olmadığını tespit etmek amacıyla referans sunulması oldukça önemlidir.

Şirketler, başvuru yapan adayları yakından tanımak, önceki iş yerine ait çalışma düzenini, sistemini, tarzını, performansını ve verimliliğini ölçmek amacıyla referans bilgilerini kontrol eder. Bu verilere ulaşmak, hem şirket hem de aday açısından avantaj sağlar.

Referans Araştırması Neden Yapılır?

Referans araştırmaları sırasında işe alım yetkilileri adayların özgeçmiş bilgilerinin doğru olup olmadığını da teyit etmiş olurlar. Bu sebeple referans olarak gösterilen kişi ya da kişilerin adayı en iyi tanıyan ve iş performansını en iyi bilen kişiler olması gerekir. Referans olarak seçilen kişilerin daha önce çalışılan iş yerindeki yöneticilerden biri olması daha iyi bir tercih olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta adayın o kişiyi arayarak kendisini referans gösterdiğinden haberdar etmesidir. Haberdar edilmeme durumunda referans gösterilen kişi konuyla ilgili fikir sahibi olamaz ve bu durumda, İK yetkilisi ile yapılan görüşme olumsuz olabilir.

Şirketlerin İnsan Kaynakları yetkilileri adayları değerlendirirken sahip oldukları niteliklerin yanı sıra çalışma hayatında nasıl biri olduklarına da bakar. Bu yüzden referanslar iş görüşmeleri için çok önemlidir. Ancak bu noktada referans olarak seçilen kişinin de önemi büyüktür. Ayrıca adaylar referans gösterdikleri kişiden onaylı bir referans mektubu da alabilirler. Alınan referans mektubu da yetkili açısından zaman tasarrufu sağlar. Referans gösterilen kişiye ulaşmak yerine mektup okunursa, daha etkili olacaktır.

İlk iş tecrübesini edinecek olanların referans alanını boş bırakmaları, kesinlikle yanlış referans göstermemeleri gerekir. Bu durum ortaya çıktığı takdirde o iş görüşmesi olumsuz bir şekilde neticelenir. Referans olarak çalışma hayatında yer alan bir personel de gösterilebilir. Personelin şirket içerisindeki statüsü ne kadar yüksek ise referans o kadar dikkat çekici bulunur. İş başvurularında referans bölümü doldurulurken adayın kendisine fayda sağlayacak kişileri seçmesi ve eğer referansı yoksa bu kısmı dürüst bir şekilde boş bırakması şirket yetkililerinin üzerinde olumlu izlenim bırakır.

Referans Gösterilen Kişilere Hangi Sorular Sorulur?

İnsan Kaynakları yetkilileri işe alım süreçlerinde adayların referansları ile iletişime geçerek onlara sorular sorabilirler. Bu sorular adayın eski işi ile ilgili olarak çalıştığı bölüm, görevi ve çalışma süresi gibi sorular olabileceği gibi neden işten ayrıldığı, işlerini ne şekilde tamamladığı, takım çalışmasına yatkın olup olmadığı, iletişim yönünün güçlü olup olmadığı şeklinde sorular da olabilir.

Çalışanların referans olarak özgeçmişlerinde iletişim bilgisini verecekleri kişinin kesinlikle işinde başarılı bir olması gerekir. Mümkünse aynı statüde olunan kişiler değil, bir üst düzey kişiler referans gösterilmelidir. Referans gösteren kişiyle, referans gösterilecek olan kişinin o zamana kadar iyi bir ilişkisinin ve iletişiminin olması da önemlidir. İyi anlaşamadığınız birini referans göstermek olumsuz durumlara yol açabilir.