Kariyer yaşamına ilk adımını atan adaylar için pek çok mülakat tavsiyesi bulunmaktadır. Peki ya yöneticiler? Madalyonun bir yüzünde adaylar, bir yüzünde ise işverenler yani yöneticiler bulunur. İş görüşmeleri nasıl ki adaylar için önemli ise yöneticiler için de oldukça özel ve önemlidir.
Mülakat düzenlemek ve personel seçimi yapmak için her yöneticinin düzenli ve itinalı bir şekilde çalışması gerekiyor. Her ne kadar aday için stresli bir süreç olsa da “doğru personel seçimi” yapacak olan kişiler için bu durumun daha stresli olduğu fark edilmeli. Doğru kişiyi bulmak için yöneticinin hem kendisini hem şirketini hem de çalışma biçimini adaya o kadar iyi anlatması gerekiyor ki doğru personeli bulabilsin… İşte tüm bu sebepler birleştirildiğinde ortaya daha kritik bir durum çıkıyor.
Kararlı Olunmalı
Yöneticilere verilmesi gereken ilk mülakat tavsiyesi kararlı olmalarıdır. “Şirketin vizyonu ne? Misyonu ne? Gelecek hedefleri neler? Şirket 5 yıl içerisinde nerede olacak? Beceriler ve yetkinlikler neler?” gibi pek çok soruya net ifadelerle cevap verilmesi gerekiyor. Yönetici şirkete ve kendine dair olan düşüncelerinde, beklentilerinde ne kadar kararlı olursa, yapacağı mülakatta da o kadar başarılı olur. En başta da aday tarafından “güvenilir” olarak algılanır.
İş görüşmeleri tek taraflı değildir. Aday şirketi, şirket adayı tercih eder. Bu nedenle adayın kendisini şirkete, şirketin de tüm yapısını adaya çok iyi bir şekilde ifade etmesi gerekir. Paralel bir şekilde olumlu bir iş görüşmesi sağlanması açısından kararlı olmak önemlidir.
Ben Ne İstiyorum?
Yöneticilerin kendi kariyer yaşamlarını göz ardına atmaması gerekir. Yönetici pozisyonuna ulaşmak, iş hayatındaki en üst düzeye ulaşmak demek değildir. Her zirve, bir başka zirvenin görünmesini sağlar. Çok yükseğe çıktım sanırsınız ama alçakta kalırsınız. Bu nedenle yöneticinin kendisine sürekli olarak “Ben ne istiyorum?” sorusunu sorması ve beraberinde “Ben nereye gidiyorum?” sorusunu cevaplaması gerekir. Bu durumda kendi vizyon ve misyonuna, hedeflerine ve yol çizgisine uygun adaylar ile çalışma potansiyeline sahip bir yönetici olarak yer alabilir.
Bununla birlikte yöneticinin çeşitli stratejiler de oluşturması gerekir. Mülakat boyunca temelde yatan beceri “etkili iletişim” olacağı için iletişim stratejileri hakkında yöneticinin örgütlenmesi gerekir. Hem iş görüşmesi anında hem de sonrasında karşı tarafı değerlendirmek amacıyla bu stratejilerin oluşturulması şarttır. Çünkü bu stratejiler, riskleri belirleme alanında yöneticiye fayda sağlar.
Riskler Hep Göz Önünde
Kararlı olundu, hedeflere karar verildi, yönetici kariyerini de göz önünde bulundurdu ve pek çok strateji oluşturarak adayları değerlendirmeye karar verdi. E peki şimdi ne olacak?
Olacak olan şey, yöneticinin riskleri hep göz önünde bulundurmasıdır. Yönetici için önemli olan unsurlardan biri riskleri ve tehlikeleri önceden görebilmektir. Bir adayın riski ise şirkete uğratabilecek kar, zarar, maliyet, performans, verimlilik, disiplin vb. konular baz alınarak hesaplanabilmektedir. Yönetici çalışan hakkındaki tüm detayları ve riskleri göz önünde bulundurmalı, kendine göre bir risk düzeyi belirlemesi gerekir. Örneğin yüzde 15 riskli birini işe almayı kabul etmeli ve yüzde 60 riski bulunan bir adayı reddetmelidir. Bu sayede daha başarılı mülakatlar geçirilebilmektedir.