İş Hayatında B Planı Niçin Gerekli?

Çalışma hayatında profesyonel olmak isteyen kişilerin sadece çalıştıkları işe daha çok şey katmak için değil, kendi gelecekleri için de B planı yapmaları gerekir. En önemli hedefi başarı sağlamak olan kişiler işleri ile ilgili büyük bir sorunla karşılaştıklarında B planları olduğu takdirde o sorunun üstesinden kolayca gelebilirler.

Gerek kişisel yaşam gerek iş yaşamı içerisinde B planına sahip olmak aynı zamanda kendi alanında güvene ve konfora sahip olmak demektir. Herhangi bir problemle karşılaştığınızda kendinize ait bir kaçış ya da çıkış noktası yaratmış olursunuz. Karşınıza gelecek risk ve engellere de hazırlıklı olarak kariyer hedeflerinize devam edebilir, orta ve uzun vadeli hedeflerinizi B planı ile geliştirebilirsiniz.

Kendi Vizyonunu Belirlemek

Kendi vizyonunu belirlemek de B planı açısından önemlidir. Üstelik bunu bir tek B planı olarak değil C, D, E, F ve nice plan şeklinde düşünmeniz gerekir. Kendinize alternatif olarak pek çok seçenek ve strateji sunmanız, her koşula karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Yolunda gitmeyen durumlarla karşılaşıldığında devreye sokulmak üzere bekletilen B planları iş hayatının kurtarıcısı rolünü oynar.

Çalışanların kendi vizyonunu belirlemesi, vizyonun sadece şirketlerin tekelinde olmadığını özümseyerek çalışması bir B planının her zaman hazır olmasında etkili olur. Çalışma hayatındaki hedefler ve kişinin kendisini gelecekte nasıl bir yerde görmek istediğini netleştirmesi B planının oluşmasında yardımcıdır. Kariyer hedeflerinin öncelik sırasının doğru belirlenmesi de başarıya giden yolları açar. B planı olmayan çalışanlar anlık ve kısa süreli başarılar sağlamaktan öteye geçemezler.

Her An Bir sorun Çıkabilir!

İş hayatında profesyonelliği yakalayabilmek adına olmazsa olmaz bazı kurallar vardır. Bunlar; sadece işe odaklanmak, yapılan işin en iyisini yapmaya çaba harcamak, diğer kişilerin hatalarına değil kendi hatalarına odaklanmak, hatalarını nasıl telafi edeceğine ve eksikliklerini nasıl gidereceğine kafa yormak, o işe ait olduğunu hissedebilmek, işine sahip çıkmak, farklı bakış açılarına sahip olmak, çalışma arkadaşlarını rakip olarak görmemek ve düzgün ilişkiler içinde olmaktır. Bu sıralanan noktalar bir kişinin iş prensibi haline geldiği durumda o kişi profesyonel bir çalışan olmuş demektir. Ayrıca bu noktaları kendine uyarlayan her çalışanın da her zaman bir B planı vardır.

Her zaman bir B planınızın olabilmesi için her an bir sorunla karşılaşma ihtimalini özümsemiş olmanız gerekir. bunu iş yaşamında benimseyen çalışanların B planının olması kaçınılmaz olur. Her durumda bir başka alternatifi hazır bulundurmak sorunlarla kolay başa çıkmayı, daha az stresle çalışmayı ve düzenli olmayı da beraberinde getirir. Zaman ve stres yönetiminde başarılı olmak isteyen personellerin planlamaya ve düzenli çalışmaya ihtiyacı vardır. Etkili bir lider olabilmenin ilk kuralı düzen, yönetim, planlama, uygulama ve olumlu geri bildirim almaktadır. Tüm bunların etkili bir şekilde işlemesi ve şirketin büyümesini sağlamak için B planlarını ihmal etmemelisiniz.