İş hayatında etkili iletişim kurmak hem şirket hem de birey açısından önemlidir. Başarılı geçen bir sunum, iş görüşmesi ya da toplantının ardından hissedilecek olan hazzın tadı bir başkadır. Etkili iletişim becerilerini 6 kolay püf nokta ile geliştirebilir ve iş hayatında profesyonel biri olabilirsiniz.
Etkili iletişim kurmanın ilk kolay yolu karşınızdaki bir grup insana tek bir kişi olarak seslenmekten geçer. Örneğin personellere yönelik bir toplantı gerçekleştiriyorsanız gruba “Çalışanlar, personeller ya da takım arkadaşlarım” şeklinde hitap etmeniz, daha kolay bir şekilde iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu yol grupla aranızda duygusal bir bağ kurmanızı da kolaylaştırır. Herkesle birebir konuşuyormuş hissine kapılır ve kendinizi daha rahat hissedersiniz. Dikkatiniz dağılmadan konuşmanızı gerçekleştirebilirsiniz.
Başarılı ve etkili iletişim kurmanın bir diğer noktası konuşmaktır. Karşınızdaki insanların sizi dinlemesini istiyorsanız onlarla ilgi alanları, hobileri, duygusal yönleri hakkında konuşmayı tercih etmelisiniz. Örneğin network ağınızı güçlü kılacak bir şirket yöneticisi ile iletişim kurmak istiyorsanız başarılarından, elde ettiği şirket büyümelerinden bahsederek sizinle iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede fikir alışverişinde bulunmanız daha kolay olacaktır. Mümkün mertebe dinleyicileri konuşmanıza dahil etmelisiniz.
Bir diğer altın kural da dinlemekten geçer. İletişim kurarken iyi bir dinleyici olmak, etkili bir iletişim halinde olmanızı sağlar. Her insan dinlediği kadar dinlenmek ister. İletişim çift yönlüdür. Tek yönlü kurulması, olumsuz bir davranıştır. Bu nedenle sohbet ederken karşınızdaki insanın sözünü kesmemeye ve cümlesi bitene kadar onu dinlemeye, dinlediğinizi belirten kelimeler ya da jest ve mimikler kullanmaya özen göstermelisiniz.
İletişim halindeyken duygusal bağ kurmanız gerekir. Bu başarılı bir iletişimin temelidir. Duygusal bağ kurduğunuz zaman karşınızdaki birey sizi daha samimi ve güvenilir görür. Maya Angelou bu konuda “İnsanlar ne söylediğinizi ve yaptığınızı unuturlar ancak onlara nasıl hissettirdiğinizi asla unutmazlar.” demektedir. Eğer iş hayatında etkili bir lider olmak istiyorsanız, söylediklerinizden çok kelimelerinizin hissettirdiği şeylere odaklanmalısınız. Bu da empati yeteneğine sahip olmanızdan geçer.
Karşınızdaki insanın vücut dilini okumalısınız. Vücut dili, iletişimde oldukça önemlidir. Karşınızda bacak bacak üstüne atan ya da kollarını iki yandan kenetleyerek kavuşturan biri varsa, iletişime açık olmadığını anlayabilirsiniz. Aynı şekilde sizlerde beden dilinizi iletişim halindeyken dikkatli bir şekilde kullanmalısınız. Aşırı samimi hareketlerden uzak durmalı, daima mesafenizi belirlemelisiniz. Söylediğiniz kelimelerin tek başına anlamlı ve vurgulu olacağını unutmamalı, gülümsemenizi eksik etmemelisiniz.
Konuşma sırasında öğrenmek istediğiniz bilgi ne ise, ona odaklanmalısınız. Eğer iş vereninizle terfi hakkında konuşacaksanız, günün hava durumundan bahsetmenize gerek yoktur. Direkt olarak iletişiminizin konuşmak istediğiniz konu hakkında olmasına dikkat etmelisiniz. Laf kalabalığı yapmadan söylemek istediklerinize odaklanarak yapacağınız bir iletişim, karşınızdaki bireyin mesajı daha net bir şekilde anlamasını sağlayacaktır.