İş Hayatında Girişimci Olmak İçin Ne Yapılmalı?

İş hayatında girişimci ruha sahip olmak oldukça önemlidir. İnsanların şirkete katkı sunabilmeleri, kolayca kariyer basamaklarını çıkabilmeleri ya da kendi kendilerinin patronu olabilmeleri için girişimci olması gerekir. Girişimci bireylerin taşıması gereken bazı özellikler vardır. Bu ruha sahip olarak kariyer basamaklarında hızlı bir şekilde ilerlemeler kaydedilebilmektedir.

Girişimci bir zihniyet için öncelikle güven kelimesinin anlamı öğrenilmelidir. Kendine güvenmeyen kişiler girişimci olamaz. Bu nedenle kendinize karşı duyduğunuz özsaygıyı ve özgüveni tazelemelisiniz. Aldığınız kararlardan ötürü şüphe duymaktan vazgeçmeli, risk alabilmelisiniz. Başarısızlık anında bile kendinize güvenmeli ve etrafınızdaki kişilere bunu belli etmelisiniz.

Başarılı girişimcilerin ortak özelliği daima kendilerini bulunmuş oldukları sektör hakkında güncel tutmalarıdır. Bilgi birikimine sahip olmak her zaman için yeterli değildir. Sürekli olarak güncel bilgilerin bilinmesi gereklidir. Kendi alanınız içerisinde uzman olmaktan da öte, sektöre hakim olmak daha önemlidir.

Her zaman için pozitif olabilmelisiniz. İş hayatı oldukça riskli ve olumsuzluklarla dolu bir yerdir. Günün büyük bir çoğunluğunda problemlerle uğraşmak, olumsuzluklarla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Yaşayacağınız her türlü probleme karşı sinir ve öfkenizi kontrol edebilmeyi öğrenmelisiniz. Olumsuzluklara takıntılı olmamalısınız.

Karar vermek ve bu konuda hızlı davranmak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle kendinizi süper bir güç gibi düşünmelisiniz. Fırsatlar hakkında sürekli olarak bilgi sahibi olmanızda da fayda vardır. İşlerinizi yaparken tavsiye almaktan da kaçınmamalısınız. Başarılı girişimciler, küçük kararları hızlı bir şekilde verir ki büyük kararlar için daha fazla zamanları olabilsin.

Her zaman için başarı sahibi olacaksınız diye bir kural yoktur. Bu nedenle başarısızlıklara karşı da hazırlıklı olmalısınız. Yeteneklerinizi ve becerilerinizi başarılı bir şekilde kullansanız da başarısız olabilirsiniz. Bu tip durumlarda duygu ve mantık kontrolünüzü kaybetmemelisiniz. Hatalarınızla oyalanmamalı, yaptığınız hatalardan ders çıkartmalı ve başarıya açtığınız kucağı başarısızlığa da açmalısınız.

Girişimci olmak demek geleceğe dair umutlu olmak demektir. Bu nedenle gelecek planları yapmanız gerekir. Haftalık, aylık, yıllık planlar yaparken geleceğe dair besleyeceğiniz umutları şansa bırakmayı önlemelisiniz. Karşınıza çıkacak tehlikeleri, riskleri, engelleri önceden bilmeniz, bu olaylara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Bu sayede ne finansal gücünüzü kaybederseniz ne de itibarınızı…

Girişimci olarak geleceğinizi planlarken alacağınız risklerin de hesaplanabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Risklerin hesaplanabilmesi için girişimci bireyin iyi eğitim almış olması gerekir. İşler planlanmadığı şekilde gidişat gösterirse, risklerden korkmak ve risk almamak yerine, alınabilecek risklerin tespit edilmesi hem şirket hem de çalışanlar açısından avantaj sağlamaktadır.

Bu sayede rekabet avantajı elde edilebilmektedir. Girişimcilerin sahip olması gereken özellikler hiçbir zaman bunlarla da kısıtlı değildir. Daima gelişime ve değişime açık olmaları, yeniliklere karşı hazırlıklı olmaları gerekir. Çünkü girişim, yenilik demektir. Birey ne kadar çok değişen dünya düzenine ayak uydurursa işinde de o kadar başarılı olur. Bireyin başarılı olması da şirket açısından değişim yaratılmasını sağlar.